1

FOTO: Mama și fiu, acroșați de un autoturism la Oteșani. Băiatul este în stare gravă la spital

UPDATE: Din păcate, băiețelul de 4 ani nu a supraviețuit, acesta decedând la scurt timp după ce a fost transportat la spital.

******

Polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Horezu au intervenit în urmă cu puțin timp la un accident în comuna Oteșani, DN 65 C, km 101, unde un autoturism a acroșat o femeie din localitate și pe copilul acesteia, de 4 ani. Minorul a fost transportat la spital, fiind accidentat grav, dar este conștient. Trafic blocat pentru câteva minute, pe parcursul cercetării.

Șoferul are 18 ani și este din Rm Vâlcea. Acesta nu a consumat alcool, ne transmit reprezentanții IPJ Vâlcea.
VEZI sub ce scenarii vor funcționa școlile din Vâlcea

În urma Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 26 de astăzi, 30.04.2021, privind actualizarea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din Județul Vâlcea în condiții de siguranță epidemiologică, cele 405 unități de învățământ din județul Vâlcea vor funcționa, în perioada 5-7 mai, după cum urmează :

Scenariul 1 – toti elevii la scoală, 163 de unități de învățământ din cele 44 de localități în care rata de incidență se situează între 0-1 la mia de locuitori: Ștefănești, Băbeni, Nicolae Bălcescu, Roești, Galicea, Copăceni, Stroești, Berbești, Mădulari, Lăcusteni, Lungești, Pesceana, Cernișoara, Vlădești, Drăgoești, Sutești, Crețeni, Sălătrucel, Alunu, Tetoiu, Valea Mare, Câineni, Șușani, Mateești, Slătioara, Stoenești, Boișoara, Dăești, Diculești, Făurești, Ghioroiu, Laloșu, Livezi, Mitrofani, Orlești, Păușești Otăsău, Perișani, Pietrari, Runcu, Scundu, Șirineasa, Stoilești, Titești, Zătreni

Scenariul 2 – față în față pentru copiii din grădinițe, elevii din ciclul primar, clasele terminale și elevii din învățământul special și online pentru celelalte clase, 242 de unități de învățământ din cele 45 de localități din județ în care rata de incidență cumulată se află între 1-3 la mia de locuitori: Glăvile, Lăpușata, Roșiile, Gușoeni, Bunești, Voicești, Drăgășani, Muereasca, Amărăști, Bărbătești, Brezoi, Popești, Ionești, Golești, Oteșani, Păușești-Măglași, Bujoreni, Călimănești, Stănești, Băile Olănești, Budești, Mălaia, Râmnicu Vâlcea, Tomșani, Berislăvești, Prundeni, Milcoiu, Grădiștea, Ocnele Mari, Olanu, Bălcești, Voineasa, Frâncești, Costești, Mihăești, Sinești, Măciuca, Lădești, Horezu, Racovița, Băile Govora, Fârtățești, Măldărești, Dănicei, Vaideeni.

Scenariile au fost aprobate în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean și avizate de către Direcția de Sănătate Publică Vâlcea.

De asemenea, vă aducem la cunoștință că ieri, 29 aprilie 2021, a fost semnat noul Ordin comun Ministerul Educației-Ministerul Sănătății, nr 3755/29.2021, intrat în vigoare astăzi, 30 aprilie 2021, care completează și modifică Ordinul comun ME-MS nr 3235/93/2021, astfel:Școlile pot funcționa după 2 scenarii:

Scenariul 1, pentru unitățile în care incidența în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 1/1000 locuitori (participarea fizică a tuturor preșcolarilor și elevilor);
Scenariul 2, pentru școlile în care incidența în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 locuitori, dacă la nivelul localității nu este instituită măsura carantinei. Acest scenariu presupune participarea fizică a tuturor preșcolarilor, elevilor din ciclul primar, a celor din anii terminali (clasa a VIII-a, a XII-a/a XIII-a), a claselor terminale din învățământul profesional și postliceal, precum și a tuturor elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea tuturor normelor de protecție sanitară și participare în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studio;
Este permisă organizarea orelor remediale cu prezența fizică a elevilor, indiferent de rata de infectare cu virusul SARS COV-2, dacă la nivelul localității nu este impusă starea de carantină;
Personalul unităților de învățământ are obligația să poarte masca de protecție în permanență în școli (în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în unitatea de învățământ, atât în interior, cât și în exterior, în timpul pauzelor, cu excepția situațiilor în care procesul specific de predare/învățare/recuperare impune un contact vizual complet, situație în care se vor folosi viziere și vor evita în permanență contactul față în față cu copiii la o distanță mai mică de 2 metri).
Menționăm faptul că, în conformitate cu structura anului școlar 2020-2021, modificată prin Ordinul Ministrului Educației nr 3558/29 martie 2021, săptămâna viitoare elevii din clasele a VIII-a și a XII-a/a XIII-a vor fi în vacanță, pentru aceștia structura anului școlar rămânând nemodificată. Ceilalți elevi vor veni la școală începând de miercuri, 5 mai.
Îi îndemnăm pe colegii noștri profesori, pe elevi și pe părinți să fie prudenți și să respecte toate regulile sanitare impuse de situația epidemiologică actuală, mai ales acum, în perioada sărbătorilor pascale, având în vedere faptul că de acest lucru depinde întoarcerea la școală în condiții de siguranță!

Data de referință pentru aceste informații este 30 aprilie 2021, ora 14.30.
CUTIA CU ZÂMBETE: 3 Table inteligente au ajuns la copii speciali de la Copăcelu!

Campania #CutiacuZâmbete și-a lărgit orizonturile pentru că există oameni minunați care înțeleg că generozitatea și empatia trebuie să ne guverneze viețile. Datorită unor donații generoase în bani, am putut achiziționa pentru clasele de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Băbeni, spațiul de la Copăcelu, unde studiază 100 de copii speciali, 3 table speciale, inteligente cu kiturile aferente , care să-i ajute în procesul de asimilare a informațiilor.
Cadrele didactice de acolo, dar și Larisa Nițu, inspectorul pe învățământul special din cadrul Inspectoratului Școlar Vâlcea, fac lucruri extraordinare și se dau peste cap pentru ca acelor micuți să le fie bine și să poate beneficia de educație formală și servicii educaționale speciale, însă întotdeauna e loc de mai bine.

Mulțumiri speciale
#Gili Boruz
#Sabina Boiștean
#Dragoș Pantelimon
#Claudia Banu
#Eugen Neață
#Andra Bică
#Monica Floricel
#Florina Soare
#Gabriela Cruceru
#Adina Dobrete
#Văduva Cecilia
#Ana Preoteasa Sturzu
Cutia cu Zâmbete – Iepurașul, Zurlica, Albă ca Zăpadă și Minnie au ajuns la cei 100 de copii speciali de la Copăcelu

Pentru cei 100 de copii speciali care învață la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Băbeni, spațiul de la Copăcelu, bucuria specifica Sarbatorilor de Paste este mai intensa, gratie actiunii realizate de Fundația Orpheus din Râmnicu Vâlcea.
Cu ajutorul partenerilor, sponsorilor si mai ales al unor vâlceni cu suflet mare care au jucat rolul Iepurasului de Paste, oferind cadouri pentru acești copiii minunați, a fost organizată în data de 29 aprilie 2021 o petrecere inedită îm cadrul campaniei umanitare Cutia cu zâmbete – Iepurașul trebuie să vină pentru toți copii.
Evenimentul a presupus astfel atat distractie, joaca si alte surprize pentru copii, cat si partea de daruri, care sa le arate celor mici ca macar unele dorinte se pot indeplini.
“Sper din tot sufletul ca această campanie să devină o tradiție. Le mulțumesc tuturor celor care au donat. Prin această petrecere de Paște, am dorit sa oferim pe de o parte timp de calitate (o zi de neuitat, intr-un cadru plin de zambete si bucurie), iar pe de alta parte cadouri in sine, caci orice copil isi doreste sa primeasca jucarii, dulciuri si nu numai. Vreau să experimentăm cât mai mult iubirea, empatia și generozitatea, iar Sărbătorile Pascale și Iepurașul ne oferă acest prilej”, a spus Magda Popescu, reprezentant fundația Orpheus.
Jocuri în spiritul Sărbătorilor de Paște și multe alte surprize i-au încântat pe copii, care au fost vedetele zilei, fiecare în centrul atenției, cu o mulțime de voluntari.
”Mulțumiri speciale Iepurașului de Paște (Sabina Boiștean), Zurlicăi (Gabriela Cruceru), Albei ca Zăpada (Alexandra Popescu) și lui Minnie (Cătălina Sima), Happy Place Events – Mihaela Mihai.
Copiii au primit cadouri personalizate, pentru că aceste cutii cu zâmbete au fost, de fapt, oferite de vâlceni, persoane care au aflat despre campanie pe pagina de Facebook a sufletului acestei campanii, Magda Popescu, si care si-au exprimat intentia de a fi “Iepuras” pentru unul sau mai multi copii. S-a ținut cont de vârsta fiecărui copil, iar “iepurasii” au putut selecta cadouri cu siguranta apreciate de cei mici.
SurprisING – fonduri europene pentru educația practică din inginerie

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Axa prioritară 6: „Educație și competențe”
Titlu proiect: „Stagii unificate de practică pentru studenții din inginerie” – SurprisING
Cod SMIS proiect: POCU/626/6/13/ /133192
Beneficiar: Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (UDJG)
Partener: Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF)

Comunicat de presă

SurprisING fonduri europene pentru educația practică din inginerie

Proiectul Pactul Pentru Muncă (PPM) continuă într-o formă menită să susțină implementarea măsurilor de stimulare a pieței forței de muncă identificate de-a lungul celor doi ani de dezbateri cu mediul de afaceri. În acest context, luni, 26 aprilie 2021, la Galați, a fost lansat proiectul „Stagii unificate de practică pentru studenții din inginerie” – SurprisING, proiect cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, cu o valoare totală de 4.059.003 lei. Durata de implementare a proiectului: 24 luni, în perioada 12.04.2021 – 11.04.2023. Partenerii proiectului sunt Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (UDJG) și Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Obiectivul principal al proiectului este creșterea oportunităților de inserție pe piața muncii și a relevanței pregătirii practice pentru 245 de studenți și masteranzi printr-un program integrat de orientare, consiliere în carieră și stagii de practică organizate în companii din sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI, care să asigure inserția pe piața muncii a cel puțin 86 studenți sau absolvenți. Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără și dezvoltarea a 50 de parteneriate cu potențiali angajatori relevanți din sectoarele economice cu potențial competitiv.

“Acest proiect este o încununare a unui efort de peste doi ani pe care l-am depus pentru a susține studenții Universității „Dunărea de Jos” din Galați (UDJG) din domeniul ingineresc, în dezvoltarea abilităților tehnice și pentru realizarea unor stagii de practică în companiile din regiunea de Sud-Est. Domeniul tehnic este unul plin de creație și inovație, iar odată cu dezvoltarea tehnologiilor moderne de fabricație, aplicațiile practice din acest domeniu au devenit tot mai interesante și captivante. Atragerea studenților către științele tehnice și creșterea oportunităților de angajare este obiectivul primordial al preocupării consorțiului în implementarea proiectului. Totodată, participarea la sesiunile de consiliere, de orientare în carieră și la stagiile de practică prevăzute a fi desfășurate în proiect vor contribui la facilitarea inserției pe piața muncii a studenților și absolvenților și dobândirea de abilități practice în concordanță cu cerințele angajatorilor din domeniul ingineriei”, este de părere dna șef. lucr. univ. dr. ing. Carmen Cătălina Rusu, manager de proiect și cadru didactic al Facultății de Inginerie din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Cristina Chiriac, președinte CONAF și coordonator partener al proiectului SurprisING, a declarat: „Consider că această colaborare este extrem de fructuoasă pentru CONAF dar și pentru mediul de afaceri din România. Prin astfel de proiecte demonstrăm că putem să creăm o punte durabilă între mediul de afaceri și cel academic în vederea identificării de soluții optime la provocările din economia reală. Dacă acum un an de zile militam pentru echilibrarea forței de muncă din România prin proiectul Pactul pentru Muncă, astăzi, noi demonstrăm că înaintea modificării cadrului legislativ, mediul de afaceri cu mediul universitar pot crea modele de succes. SurprisING este un proiect pilot, multiplicat la scară națională, născut în urma dezbaterilor inițiate de CONAF în ultimii doi ani și structurate pe identificarea de soluții. Ne propunem să gândim strategii de dezvoltare pe termen mediu și lung, menite să atragă fonduri europene cu ajutorul cărora să contribuim la flexibilizarea pieței muncii și la livrarea de forță de muncă specializată în domenii de interes pentru angajatori.”

Avantajele pe care un astfel de proiect le aduce deopotrivă angajatorilor și studenților: primii vor beneficia de competențe practice ale studenților/ masteranzilor în concordanță cu cerințele companiei, dar și cu întreg mediul de afaceri, iar cei din urmă pot să își găsească un loc de muncă înainte de terminarea studiilor.

„Ceea ce mă interesează cel mai mult este să avem o generație pregătită pentru așteptările mediului de afaceri și astfel să construim, să dezvoltăm și să fim competitivi nu doar la nivel național, cât și la nivel european și chiar internațional. Astfel, nu doar că venim în ajutorul antreprenorilor, ci creăm o punte de legătură între medul universitar și mediul de afaceri”, a concluzionat Cristina Chiriac.

Date despre proiect:
Proiectul este cofinanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 6. „Educație și Competențe”, Obiectiv specific 6.13 Creșterea numărului absolvenților de învățământ terțiar universitar și non-universitar care își găsesc un loc de muncă urmare a accesului la activități de învățare/ cercetare/ inovare la un potențial loc de muncă, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI.

Echipa de elaborare a proiectului a fost coordonată de doamna Rodica Lupu, membru al Boardului CONAF, fondatorul companiei de consultanță în inovare și finanțare Loop Operations. În cei 13 ani de afaceri europene în administraţia centrală și în proiecte internaționale, doamna Rodica Lupu este responsabilă de atragerea a peste 80 de milioane de euro din fonduri nerambursabile pentru clienţi şi parteneri, dar și de inițierea și derularea unor proiecte cu impact național sau regional.

PACTUL PENTRU MUNCĂ reprezintă o inițiativă demarată în anul 2019 de către Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) împreună cu Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG). Din anul 2020 s-a alăturat, în calitate de partener strategic, Confederația Patronală CONCORDIA. Ulterior, pe parcursul proiectului s-au alăturat Confederația Patronală din Industria Română (CONPIROM), Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA), Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), Camera de Comerț și Industrie Româno – Germană, Academia de Studii Economice din București (ASE), Universitatea București și CA Magda Volonciu și Asociații.
APAVIL angajează încasator-cititor

ANUNȚ privind scoaterea la concurs a unui post de Încasator – cititor în cadrul Serviciului Citire – Încasare, Centru Exploatare Nord, Sector Călimănești

Concursul constă în probă scrisă și interviu care se vor desfășura la sediul Apavil S.A, situat în Râmnicu Vâlcea, str. Carol I, nr. 3-5.
Concursul se va desfășura în trei etape succesive, după cum urmează:
– selecția dosarelor de înscriere va avea loc în data de 17.05.2021, ora 15:00;
– proba scrisă se va susține în data de 24.05.2021, ora 0900;
– interviul va avea loc în data de 28.05.2021, ora 09:00.

Data limită până la care candidații vor depune actele pentru dosarul de concurs este 14.05.2021, ora 13:00, la Registratura societății APAVIL S.A., Rm.Vâlcea, str.Carol I nr. 3-5.

Informații privind condițiile generale, condițiile specifice, dosarul de concurs, bibliografia, desfășurarea concursului și calendarul concursului se pot obține accesând www.apavil.ro sau la Serviciul Resurse Umane, Salarizare și Arhivă, telefon 0250/739580, interior 22. Program de lucru: luni-joi, între orele 07:00 – 15:30 și vineri între orele 07:00 – 13:00.
Casă în flăcări la Mihăești. Două ore s-au luptat pompierii cu focul

Pompierii militari din cadrul ISU Vâlcea au intervenit în data de 29.04.2021, la ora 04.56, pentru stingerea unui incendiu produs la o casă în comuna Mihăești. Pentru stingerea flăcărilor, au acționat două echipaje de pompieri militari cu două autospeciale. Până la stingerea flăcărilor, a ars acoperișul unei case construit din lemn cu învelitoare din țiglă pe 50 mp, două uși, o fereastră termopan și o parte din bunuri de uz gospodăresc.

După circa două ore de la sosirea pompierilor la locul intervenției, incendiul a fost stins. Cercetările preliminare arată că flăcările s-ar fi declanșat de la un scurtcircuit produs la instalație electrică suprasolicitată în urma folosirii de siguranțe fuzibile improvizate.

Pentru evitarea unor situații de acest gen recomandăm să:
– nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
– nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
– nu suprasolicitaţi instalaţia electrică folosind mai multe aparate simultan.
Fost primar vâlcean trimis în judecată pentru fraudă. Prejudiciu de 8.700.000 de lei

Fostul primar al comunei Lăcusteni din județul Vâlcea a fost trimis în judecată, alături de alte trei persoane, de către procurorii DNA, pentru o fraudă cu fonduri europene. Valoarea prejudiciului a fost estimată la peste 8.700.000 de lei.

Marin Puchin, la data faptei primar al comunei Lăcusteni, județul Vâlcea, este trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea – credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

O altă persoană, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, este trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea – credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

O a doua persoană, la data faptei reprezentant al aceleiași societăți comerciale, este trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea – credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

O a treia persoană, la data faptei diriginte de șantier, este trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea – credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Rechizitoriul întocmit de către procurorii arată următoarele aspecte:
„În contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, ce avea ca obiect „Alimentare cu apă, canalizare și epurare a apei uzate în comuna Lăcusteni, jud. Vâlcea”, în perioada 2010-2011, inculpatul Puchin Marin, la acea dată primar al comunei, ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe înscrisuri false ce conțin date necorespunzătoare realității cu privire la lucrările executate (situații de plată, devize, centralizatoare, rapoarte de execuție, declarații de cheltuieli, procesul-verbal de recepție al terminarea lucrărilor, autorizația sanitară de funcționare pentru sistem apă potabilă, etc.).

O parte din aceste documente i-au fost puse la dispoziție edilului de către ceilalți inculpați.

Cu titlu de exemplu, precizăm că “autorizația sanitară de funcționare pentru sistem apă potabilă” ar fi fost emisă pe baza unor probe de apă recoltate din alte surse decât cele pentru care s-a cerut autorizarea. Concret, apa recoltată din puțurile forate, care erau amplasate pe terenul unei foste secții de mecanizare, conținea amoniu peste limitele normale. Pentru a obține probe “curate”, inculpatul Puchin Marin ar fi mers personal într-o comună învecinată de unde ar fi recoltat probe de apă pe care le-a depus ulterior la Direcția de Sănătate Publică Vâlcea.

Prin aceste demersuri inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri europene în valoare de 8.757.329 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților”.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Vâlcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Două evenimente ecologice importante, sărbătorite de elevi și profesori!

Motto: „Umanitatea este în marș, iar pământul este lăsat în urmă.” David Ehrenfeld

În fiecare an, la data de 22 aprilie, umanitatea sărbătorește un eveniment ecologic important și anume „Ziua Mondială a Pământului”, ce are menirea de a promova importanța protecției Pământului în vederea asigurării unui viitor sustenabil atât pentru generațiile actulae, cât și viitoare.

Această zi a fost sărbătorită încă din anul 1970, iar începând cu anul 2009 ONU a declarat această zi sărbătoare oficială. Tema acestui an, „Restaurează-ți Pământul” are rolul de a atrage atenția asupra importanței adoptării unor măsuri care să reducă efectele schimbărilor climatice, care sunt tot mai vizibile pe zi ce trece.

Totodată perioada 15 martie-15 aprilie marchează „Luna Pădurii ”, eveniment ce are menirea de a evidenția rolul pe care „aurul verde al Planetei” îl are în păstrarea echilibrului natural.

În acest context, în cadrul Proiectului Educațional Interjudețean „SĂ ÎNVĂȚĂM SĂ TRĂIM FRUMOS PE PĂMÂNT”, implementat de doamna profesoară de biologie Letiția MURĂRUȘ, elevii și profesorii de la mai multe școli și licee au marcat aceste două evenimente prin activități specifice.

Activitatea a fost desfășurată online, pe platforma Google Meet, vineri, 23.04.2021, coordonată de profesorii de biologie Elena OPRESCU și Alexandru Marian GANEA.

La activitate au participat elevi de la școala Gimnazială ,,Anton Pann,, Râmnicu Vâlcea, Școala Gimnazială nr.1 Bragadiru, Colegiul Național ,,Alexandru Lahovari,, Râmnicu Vâlcea, Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea, precum și de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea, care au fost coordonați de profesori de biologie, chimie și limba engleză.

Scopul activității a fost promovarea educației ecologice în rândul tinerilor, un aspect deosebit de important în contextul actual, când schimbările climatice își spun tot mai des cuvântul. Au fost utilizate resurse online, activitățile fiind bazate pe interactivitate și spontaneitate din partea participanților.

La sfârșit, toți participanțiii au fost invitați să descrie activitatea printr-un cuvânt sau printr-o imagine pe care sa-l scrie sau să o pună pe frunzele unui arbore, ca simbol al celor două evenimente sărbătorite.

Concluzia activității a constat în faptul că mediul natural aduce beneficii imense sistemului umanității, iar protectia acestuia reprezintă o prioritate pentru fiecare dintre noi.

Au consemnat,
Coordonatorii activității, prof. Elena OPRESCU și prof. Alexandru Marian GANEA
MINTE SĂNĂTOASĂ ÎN CORP SĂNĂTOS. Etapa de finanțare s-a încheiat; proiectul continuă prin susținerea autorităților locale

Proiectul MINTE SĂNĂTOASĂ ÎN CORP SĂNĂTOS a fost finanțat prin programul #instaredebine, susținut de Kaufland si implementat prin Fundația Pentru Dezvoltarea Societății Civile. Activitatile au început în luna Octombrie 2020 și s-au finalizat în luna Aprilie 2021.

În cadrul proiectului s-au înființat cinci cluburi de Karate pentru 216 copii din cinci comune din județul Valcea și anume, Pesceana, Glavile, Creteni, Amarasti și Prundeni. Cursurile sunt sustinute de antrenorul Silviu Ghita, multiplu campion european la acest sport, acesta ne-a transmis schimbările observate la copii si anume: copiii au învățat tehnici din Karate, au învățat cum să-și dozeze efortul fizic, au dobandit o mobilitate articulara si au reușit sa se concentreze asupra exercițiilor lucrate. 

Prin intermediul nutritionistului, Marina Cirjaliu s-au realizat ședințe online cu părinții copiilor pentru si au avut ca temă de discuţie, obiceiurile alimentare sănătoase. De-a lungul celor 5 întâlniri s-a urmărit identificarea obiceiurilor alimentare bune şi rele din fiecare familie prin discuții interactive cu părinţii şi copiii participanţi.

Pe baza unei colaborări cu asociația Pacientul 2.0 am realizat o transmisie live pe pagina asociației Pacientul 2.0 in care nutritionistul a vorbit despre necesitatea unui stil de viata sanatos la copii si sfaturi utile pentru un regim alimentar sănătos.

Promovarea exercițiului fizic sub forma unor lecții de karate precum și suportul medical oferit de proiect nu este suficient pentru a dezvolta și latura comportamentală și de atitudini a elevilor, in acest sens asociația a desfășurat cinci ateliere online de stimularea unor atitudini de toleranță și înțelegere între elevi, cu referire la felul în care aceștia arată, se comporta sau din ce medii sociale provin. Atelierele au fost sustinute de un trainer cu experienta internationala in mai multe domenii educaționale. 

Din ultima discuție cu directorii școlari si antrenorul de karate se vor continua orele de karate din luna Mai pe baza cererilor copiilor. Directorii școlari au fost deschisi la gasirea unor surse de finanțare pentru plata antrenorului din luna Septembrie 2021.

Coordonatorul local si cativa copii ne-au transmis cateva impresii din proiect:

”Mie cel mai mult mi-a placut demonstratia pe care am realizat-o cu succes”- Stefania, comuna Prundeni
„La prima ședință nu mi-a plăcut,pentru ca am obosit,dar acum imi place foarte mult!„-Darius, comuna Prundeni
„Am putut sa invat acest sport si am invatat sa ma apar”-Denis. Pesceana
„ Îmi plac foarte mult serialele coreene și chinezești , iar acolo am văzut că practicarea acestui sport i a salvat pe eroii mei din multe situații periculoase . M-am bucurat foarte mult că am putut să învăț câteva mișcări” Daria, Amarasti .
„Implicarea mea in proiectul „Minte sanatoasa in corp sanatos” a reprezentat o extraordinara provocare ce a condus la obtinerea unor satisfactii nebanuite initial. Bucuria si interesul cu care copiii s-au implicat in toate activitatile proiectului mi-au confirmat inca o data importanta si necesitatea care trebuie acordate dezvoltarii armonioase a copiilor, o bresa ce exista in educatia pentru sanatate in scoala romaneasca. Este necesar sa ii invatam practic pe copii ce inseamna o alimentatie sanatoasa si cum sa faca miscare in mod regulat”

-Cecilia Trasca-Coordonator local