Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mineriada 1990. Acuzațiile procurorilor: „Au constituit un grup criminal de tip sistemic/ S-a făcut uz de armă cu muniție de război”

Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma și generalii Vasile Dobrinoiu și Petre Peter au fost reacuzați în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, fiind acuzați de crime împotriva umanității.

În cazul lui Ion Iliescu, fostul președinte al României, se va afla subiectul unei audieri la domiciliu, dat fiind că nu se poate deplasa la Parchetul General.

Ministerul Public a anunțat oficial, printr-un comunicat de presă, că au fost reacuzați în dosarul Mineriadei Petre Roman (premier la data comiterii faptelor), Gelu-Voican Voiculescu (fost vicepremier), Virgil Măgureanu (fost director al SRI) și Adrian Sârbu (fost consilier al primului-ministru).

Aceștia sunt acuzați de săvârșirea de ”infracțiuni contra umanității, în variantele normative prevăzute de art. 439 alin. 1 lit. a), f), g) și j) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal”.

Alte persoane vizate sunt:

  • Cozma Miron, lider de sindicat la data faptelor, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, în variantele normative prevăzute de art. 439 alin. 1 lit. f), g) și j) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal.
  • Generalul (r) Dobrinoiu Vasile, comandant al Școlii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne la data faptelor, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, în variantele normative prevăzute de art. 439 alin. 1 lit. f), g) și j) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal.
  • Generalul (r) Peter Petre, comandant al Unității Militare 0575 Măgurele la data faptelor, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, în variantele normative prevăzute de art. 439 alin. 1 lit. g) și j) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal.

Potrivit procurorilor, în luna iunie 1990, persoane cu funcție de decizie în statul român la acel moment, printre care Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, ajutați de alte persoane apropiate puterii sau care o sprijineau, au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din Capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, 2 persoane au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică și/sau psihică a peste 1.300 de persoane și au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane.

Persoanele menționate sunt acuzate că au organizat, pe 13 iunie 1990, un atac brutal împotriva persoanelor care au manifestat în Piața Universității, începând cu data de 22 aprilie 1990. Atacul era „un pretext menit să mascheze acțiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestații, în special liderii de opinie, precum și împotriva oricărei persoane care manifesta sau erau susceptibili de a manifesta o formă de opoziție, în special studenți, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale”.

Pentru disimularea atacului, persoanele puse astăzi sub acuzare ar fi recurs la „comunicare publică manipulativă” prin care să inducă percep

ția că protestatarii ar fi reprezentat o amenințare pentru valorile democratice.