„Proxi” – război desfășurat pe teritoriul altei țări
La sfârșitul anului trecut, generalul Qassem Soleimani, șeful Forțelor Quds, cel care a condus aripa revolutionară iraniană și a avut un rol cheie în războaiele din Siria și Iraq, a fost ucis cu o dronă, printr-un atac aerian american lansat pe aeroportul din Bagdad. Astfel, spune propaganda americană, s-a dus unul din stâlpii regimului iranian, plus alți lideri militari pro-iranieni din Irak, reașezând întreg echilibrul de forțe din Orientul Mijlociu. Atentatul s-a produs la trei zile după bombardarea ambasadei americane din Bagdad. Și astfel, scânteia războiului s-a produs. Ce va urma? Să nu ne așteptăm doar la replici și acuzații prin declarații publice?
Eliminarea lui Soleimani a declanșat furia influenţei iraniene în Orientul Mijlociu. Președintele Donald Trump a afirmat că Soleimani pregătea un atac „iminent” împotriva americanilor din Bagdad. SUA au ales 52 de obiective în Iran pe care au anunțat că le vor lovi dacă Republica Islamică atacă personalul sau situri americane. Deja,un grup care se prezintă drept „hackeri iranieni” a comis un atac cibernetic împotriva site-ului internet al unei agenţii federale americane, publicând mesaje în care promit să răzbune moartea generalului. Qasaem Soleimani figura pe lista Consiliului European vizat de măsuri restrictive specifice a persoanelor în vederea combaterii terorismului. Lista publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene mai cuprinde o serie de grupări militante din întreaga lume, inclusiv Hamas, aripa militară a Hezbollahului, Partidul Muncitoresc din Kurdistan. Acum, toata lumea stă cu sufletul la gură ca să vadă ce se va întâmpla după ultimele evoluții ale scandalului diplomatic uriaș dintre Statele Unite ale Americii și Iran, cu atât mai mult cu cât au intervenit și marile puteri ale lumii, precum China și Rusia. Un consilier militar al ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem iranian, a declarat că riposta Teheranului va fi una militară și va viza obiective militare.
Atentatul seamănă la indigo cu cel de la Saraevo, care a dat foc Europei determinând cel de de II-lea război mondial. Uciderea generalului Soleimani va întări regimul de la Teheran, aflat în ultimele luni sub presiunea demonstrațiilor de stradă. Soleimani era un erou. Avea o popularitate imensă, iar acum aceasta trebuie exploatată. Moartea lui convine mai mult regimului ayatolahului decât americanilor, mai ales în războiul politic de la Teheran. Toți sunt mulțumiți. La cât de cinici sunt și unii și alții teoria că iranienii l-au predat pe Soleimani are dramul ei de adevăr.
Lasă un comentariu