Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Escrocherii cu utilaje agricole: Fermierii români, victime într-o înșelăciune europeană

Fermierii români sunt victime ale unor înșelăciuni cu utilaje agricole, pentru care au plătit, dar care nu au fost livrate. Schema de înșelăciune este una răspândită în Europa, iar autoritățile au intervenit pentru investigarea situației.

Un fermier din localitatea Blaj, județul Alba, a fost înșelat de mai mulți bărbați din Germania în cadrul unei escrocherii la nivel european. Această înșelăciune implică vânzarea unor utilaje agricole folosite, cu prețuri ce depășesc 10.000 de euro. După doi ani de la incident, magistrații din Blaj au aprobat transferul cazului la procurorii din Germania.

Făptuitorii, mai mulți bărbați din Germania, sunt investigați la nivel european pentru înșelăciuni similare. În Germania, Parchetul din Wuppertal se ocupă de anchetă, conform Alba24.ro. Modul de operare al escrocilor a fost detaliat în motivarea instanței, pe data de 17 aprilie. Aceștia postau mai multe anunțuri pentru utilaje agricole pe un site de vânzări, folosind fotografii preluate de la alte anunțuri.

Atunci când erau contactați de potențiali cumpărători, escrocii emiteau facturi cu numele unei firme, dar cu un cont bancar aparținând unuia dintre ei. După ce banii erau virați, escrocii încetau orice formă de comunicare cu cumpărătorii.

Unul dintre cazuri a implicat administratorul unei firme din Blaj, care a contactat un presupus vânzător și a transferat 13.000 de euro într-un cont bancar indicat. Ulterior, vânzătorul a amânat livrarea utilajului, susținând că banii nu au fost primiți, iar apoi a întrerupt orice contact.

Administratorul firmei a descoperit ulterior că utilajul era listat și pe alte site-uri, ceea ce l-a condus la concluzia că a fost victima unei înșelăciuni. Procedura similară a fost aplicată și în cazul altui fermier păgubit, iar pe 17 aprilie, magistrații din Blaj au transferat cazul la procurorii germani, care vor continua ancheta.