Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Alertă de fraude telefonice: Avertismentul DNSC și măsurile de protecție pentru cetățeni

Specialiștii de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) din România au emis un avertisment important privind o nouă metodă de fraudă ce vizează cetățenii prin intermediul telefonului.

Această schemă implică utilizarea unei tehnici cunoscute sub numele de „spoofing”, prin care atacatorii manipulează afișarea numărului de telefon pentru a părea că apelul provine de la o instituție oficială. În aceste apeluri, infractorii pretind că sunt angajați ai DNSC și folosesc nume fictive pentru a câștiga încrederea victimelor. Ei își propun să ajute victimele să recupereze sumele de bani pierdute și solicită informații personale sensibile, cum ar fi numele complet, codul IBAN și ultimele șase cifre ale CNP-ului.

DNSC a clarificat că nu va iniția niciodată apeluri către utilizatori pentru a promite recuperarea unor sume pierdute și nici nu va solicita informații personale sensibile prin telefon. Instituția a subliniat importanța verificării autenticității oricărui apel primit de la o autoritate sau instituție, mai ales când sunt cerute date personale.

Pentru a preveni căderea în aceste capcane, DNSC recomandă verificarea autenticității apelurilor prin intermediul unui canal de comunicare separat, raportarea apelurilor suspecte către instituțiile impersonate, sesizarea băncii imediat dacă au fost furnizate datele cardului, depunerea unei plângeri la Poliție și notificarea DNSC în cazul unei fraude confirmate, precum și distribuirea informațiilor despre aceste tentative de fraudă pentru a crește gradul de conștientizare.

Este esențial ca toți cetățenii să fie conștienți de aceste tactici de înșelăciune și să fie vigilenți în protejarea informațiilor lor personale. Diseminarea informațiilor despre aceste fraude poate ajuta la reducerea numărului de victime și la creșterea securității online și telefonice pentru toți. Astfel de avertismente și recomandări sunt vitale pentru a menține un nivel ridicat de securitate cibernetică și pentru a proteja cetățenii de infractorii care folosesc tehnologii avansate pentru a comite fraude.