Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Alertă pentru șoferi: Noile reguli și afecțiunile care interzic conducerea în România și în UE

Atenție, șoferi! A intrat în vigoare o nouă lege pentru toți posesorii de permis de conducere din România. Recent, a fost publicată lista completă a afecțiunilor care interzic șoferilor să mai conducă. Puțini șoferi știu că se suspendă permisul de conducere dacă suferi de această boală.

Pentru a putea deține un permis de conducere auto, șoferii trebuie să fie apte din punct de vedere fizic și mental. Înainte de susținerea examenului auto, se întocmește fișa medicală pe baza evaluării candidaților. Cu toate acestea, apariția unor boli după obținerea permisului de conducere poate suspenda dreptul de a conduce legal o mașină.

Codul Rutier prevede clar afecțiunile care interzic obținerea permisului auto: epilepsia, boala Parkinson sau afecțiuni oftalmologice severe.

Epilepsia este o afecțiune neurologică care poate provoca convulsii și pierderea conștiinței. Persoanele cu epilepsie pot fi restricționate sau li se poate interzice complet conducerea auto, deoarece un episod de convulsii în timpul condusului poate reprezenta un pericol serios pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.

De asemenea, persoanele cu boala Parkinson pot avea dificultăți în a reacționa rapid în situații de trafic și pot prezenta riscuri pentru siguranța rutieră.

O vedere bună este esențială pentru conducerea în condiții de siguranță. Persoanele cu afecțiuni oftalmologice severe, cum ar fi glaucomul avansat sau degenerescența maculară, pot întâmpina dificultăți în a vedea semnele de circulație, marcajele rutiere sau ceilalți participanți la trafic.

Situția cea mai gravă survine atunci când șoferul are probleme de sănătate mentală. Anumite tulburări psihologice sau psihiatrice pot afecta capacitatea unei persoane de a conduce în siguranță. În aceste cazuri, permisul de conducere poate fi suspendat.

Unele persoane își pot pierde rapid permisul auto, în funcție de starea lor de sănătate, conform unui nou proiect de lege din acest an. Mai mult, medicii de familie vor fi obligați să raporteze șoferii cu probleme psihologice, ce le-ar putea afecta capacitatea de a conduce.

Medicul de familie care observă că un șofer manifestă simptome că ar avea probleme psihologice va fi obligat să elibereze un bilet de trimitere. Biletul de trimitere va conține informații despre simptomele observate și va fi trimis către un psiholog.

Biletul de trimitere este transmis direct către șofer. Pe baza sa, șoferul are obligația să se prezinte pentru evaluarea psihologică. Dacă evaluarea psihologică determină că el nu este apt să conducă, rezultatul este comunicat de către psihologul responsabil în termen de o zi lucrătoare de la efectuarea evaluării șoferului. Informația este transmisă atât Poliției Rutiere din zona în care locuiește șoferul, cât și medicului de familie.

Recent, s-a anunțat că se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai stricte. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european. Noua legislație ar putea fi adoptată începând cu anul 2025.