Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

România, locul 4 în Europa la numărul de bugetari

Aparatul bugetar din România a ajuns pe locul 4 în Europa. Țara noastră este depășită la procentul acordat cheltuielilor salariale ale bugetarilor doar de trei țări considerate „paradis fiscal”: Cipru, Malta și Irlanda. În 2023, România a angajat 38 de noi bugetari în fiecare zi.

Franța, cu o cultură sindicală istorică, sau Grecia, care a trebuit salvată economic în 2010 din cauza cheltuielor scăpate de sub control, au fost depășite la cheltuielile salariale pentru bugetari de România. În țara noastră, 22,2% din veniturile încasate de stat merg la plata salariilor bugetarilor.

România este pe locul patru în Europa, depășită doar de Cipru (unde 28,9% din venituri sunt folosite pentru salariile bugetarilor), Malta (27,3%) și Irlanda de Nord (23,4%), scrie Ziarul Financiar.

Totalul numărului de salariați la stat este de peste 1,3 milioane de angajați. Cei mai mulți sunt angajați în administraţia publică locală, 280.000. Urmează 240.000 de profesori și 200.000 angajaţi în Ministerul Afacerilor Interne şi în Apărare.

În 2023, anul în care Guvernul a spus că nu face angajări la stat, aparatul bugetar a crescut cu 14.000 de oameni, potrivit datelor INS. Cifra este echivalentă cu 38 de noi bugetari angajați în fiecare zi a anului trecut, în condițiile în care ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante a fost „înghețată”.