Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Rezultate finale Evaluarea Națională 2023. A crescut numărul mediilor de 10, în Vâlcea, la 21

Ministerul Educației a publicat astăzi, 4 iulie 2023, pe site-ul dedicat, evaluare.edu.ro, rezultatele finale obținute după soluționarea contestațiilor de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut probele Evaluării Naționale (19 – 21 iunie 2023).

În urma reevaluării lucrărilor contestate, proporția candidațilordin județul Vâlcea, cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 77,70 %. A crescut numărul candidaților cu media generală 10, de la 19 la 21. Cele 21 medii de 10 au fost obţinute de elevi de la şcolile:

– 5, Şcoala Gimnazială “Anton Pann”, Rm. Vâlcea,

            – 4, Şcoala Gimnazială “Take Ionescu”, Rm. Vâlcea,

– 3 Colegiul Naţional de Informatică, “Matei Basarab”, Rm. Vâlcea,

– 3, Şcoala Gimnazială “Tudor Vladimirescu”, Drăgăşani,

– 3, Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, Rm. Vâlcea,

– 1, Şcoala Gimnazială Roşiile,

– 1, Liceul “Constantin Brâncoveanu”, Horezu,

– 1, Şcoala Gimnazială “ Şerban Vodă Cantacuzino”, Călimăneşti.

La proba de Limba și literatura română, 2048 de candidați (81,23%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 60 candidați au obținut nota 10. La Matematică, 1886 de candidați (75,01%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 69 de candidați au obținut nota 10.

Au fost depuse 384 de contestații, 248 la Limba și literatura română și 136 la Matematică. Nu au existat situații de elevi eliminați din cauza unor tentative de fraudă, în județul Vâlcea.

Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Media de admitere constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media aritmetică între nota obținută la disciplina limba și literatura română și nota obținută la disciplina matematică din cadrul examenului de Evaluare Națională.

Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 06-07 iulie și 10-14 iulie 2023. Această etapă va fi urmată de repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat (19 iulie).

Un raport detaliat privind rezultatele finale consemnate în acest an la Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a este disponibil pe site-ul edu.ro.