Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Proiect Erasmus + „Kindness against Cyber-bullying”- Rm.Vâlcea, 4-8 aprilie 2022

În perioada 4-8 aprilie 2022, s-a desfășurat la Rm.Vâlcea cel de-al doilea schimb de elevi în cadrul proiectului de parteneriat strategic Erasmus+ „Kindness against Cyber-bullying”. Au participat 21 de elevi și zece cadre didactice din țările partenere. Echipa de proiect a scolii Istituto Comprensivo G.D’Antona din Italia a fost fost formata din 3 reprezentanți. Delegatia scolii Szkoła Podstawowa nr 1 im. Świętego Józefa w Kaszowie din Polonia a fost reprezentată de 7 participanti, ca si cea a scolii Raseiniu r. Girkalnio pagrindine mokykla din Lituania. Scoala Halil Türkkan Ortaokulu din Turcia a avut 14 participanți, iar echipa de proiect a Școlii Gimnaziale „Take Ionescu” a fost reprezentată în activitățile desfășurate pe durata celor cinci zile de 11 elevi.

Programul a început luni, 4 aprilie, cu vizita oficială la Primăria Municipiului Rm.Vâlcea și a continuat cu un tur al orașului Rm.Vâlcea. Apoi, a urmat un program artistic în cadrul ceremoniei de deschidere festivă, manifestare găzduită de Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”. În cea de-a doua parte a zilei, cei 32 de elevi au participat la un workshop interactiv intitulat “Team building activities”, scopul fiind de a lucra în echipă, de a comunica pentru a se cunoaște foarte bine, precum și de a stimula motivația participanților să se implice în activitățile ulterioare ale proiectului. Acest workshop a fost coordonat de prof. Marina Sacerdoțeanu-Școala Gimnazială „Take Ionescu” și Antoanela Enăcache, președinte al Asociației Zâmbete Colorate. Ziua de luni s-a încheiat cu activități sportive desfășurate în parcul „Știrbei Vodă”, recent inaugurat de Primăria Rm.Vâlcea.

Ziua de marți, 5 aprilie, a început cu prezentarea materialelor realizate de echipele din fiecare țară. Abordarea teoretică denumită ”Digital Guidelines”, a vizat tipurile de cyberbullying, cauzele și efectele fenomenului de agresiune în sfera digitală, precum și sfaturi și sugestii pentru combaterea acestui fenomen. A urmat un workshop interactiv ”Think before you click!”, coordonat de prof. de limba engleză, Marina Sacerdoțeanu și prof. de educație socială, Cătălin Văduva. Elevii au lucrat în echipe mixte, într-o atmosferă plăcută și relaxată și au utilizat aplicația digitală Kahoot, combinând competiția, jocul și tehnologia educațională. Cea de-a doua parte a zilei a fost rezervată unui workshop interactiv cu titlul ”The way I spend my time online”, coordonat de Alin Chiriac, fondator ADFABER și Anca Ciuclaru, Educational Manager – Code School Clubs. S-au analizat diverse aspecte și probleme reale cu care se confruntă copiii în sfera digitală și s-a încurajat participarea activă a tuturor elevilor din proiect, comunicarea fiind deschisă și constructivă.

Miercuri, 6 aprilie, delegațiile din cele 4 țări au vizitat Școala Gimnazială „Take Ionescu” și au discutat cu elevi și cadre didactice din învățământul primar și gimnazial. Elevii au lucrat din nou în echipe mixte în cadrul activității “Art Workshop for Students”, o activitate foarte relaxantă și plăcută în care s-au valorificat abilitățile artistice și s-au personalizat rame foto. De asemenea, profesorii străini au asistat la o oră interactivă de limba engleză la clasa a VIII-a D. În cea de-a doua parte a zilei de miercuri, participanții au avut un alt workshop interactiv cu titlul “ Explore your Creativity”. În cadrul acestei activități, elevii au lucrat din nou în echipe și au fost încurajați să-și exprime ideile despre tema proiectului, creând scurte piese de teatru, poezii, cântece, reclame radio/TV și apoi prezentându-le pe scenă. Activitatea s-a desfășurat în colaborare cu voluntari de la Asociația Zâmbete Colorate.

Joi, 7 aprilie, s-a desfășurat workshopul interactiv “How do parents track the online activities of the children?”, activitate coordonată de Simona Popa, psiholog educațional, psihoterapeut și autor de manuale de consiliere și dezvoltare personală. Elevii au lucrat din nou în echipe mixte și au transpus în scenă emoții legate de trăiri subconștiente, conștiința colectivă și psihanaliza legăturii de grup și de familie. Cea de-a doua activitate a zilei de joi a fost dedicată zilei mondiale a sănatății,7 aprilie, și s-a intitulat “Digital Detox”. Elevii și profesorii au participat la un workshop interactiv Zumba, coordonat de instructor Zumba Marina Sacerdoțeanu, unde au dansat timp de 30 de minute pe melodii selectate din toate țările participante.

Cea de-a doua parte a zilei de joi a fost rezervată vizitei la Salina Ocnele Mari, unde participanții au desfășurat activități sportive ( tag rugby, tenis de masă, badminton ), fiind coordonați de prof. Alina Muller, Aurora Mugescu și Cristian Popescu, Școala Gimnazială „Take Ionescu”.

Vineri, 8 aprilie, elevii și profesorii au mers în excursie la Sibiu, unde au vizitat Muzeul Astra și centrul vechi al orașului. Proiectul s-a încheiat cu succes, toate obiectivele vizate pentru această mobilitate au fost atinse, profesorii și elevii oferind feedback-uri foarte bune în urma evaluării celei de-a doua întâlniri de proiect, desfășurate la Rm.Vâlcea, în perioada 4-8 aprilie 2022.

Echipa de proiect a Școlii Gimnaziale „Take Ionescu”