Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vești bune pentru românii cu credite în lei – Cum scad ratele calculate după ROBOR și cele după IRCC

Posesorii de credite în lei cu dobândă variabilă primeșsc vești bune: băncile actualizează ratele la credite, reflectând scăderea indicelui de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC). Această modificare vine după trei trimestre consecutive de ușoară creștere, semn că roțile economiei încep să se învârtească într-un ritm mai favorabil consumatorilor. Urmează o scădere a ratelor și la creditele cu dobândă calculată în funcție de ROBOR. Concret, indicele IRCC scade de la 5,97% la 5,8%, un nivel care va rămâne valabil până la finele lunii iunie.

Această ajustare este rezultatul direct al evoluțiilor din piața interbancară din ultimele luni ale anului trecut și este primul semn că presiunile inflaționiste asupra consumatorilor încep să se atenueze. Totuși, este anticipată o ușoară creștere a IRCC până la 5,85% în perioada iulie-septembrie, urmată de o probabila scădere din toamnă.

Această evoluție pozitivă a IRCC este susținută și de scăderea referințelor ROBOR, care au influențat în mod tradițional costul împrumuturilor în lei. În primul trimestru al anului 2024, media zilnică a ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,11%, marcând o distanță tot mai mică față de IRCC și semnalând o posibilă relaxare a politicii monetare a Băncii Naționale a României (BNR). De altfel, analiștii financiari anticipau chiar o mișcare în această direcție din partea BNR, așteptându-se la o scădere a ratei cheie în luna mai, o decizie care ar putea aduce și mai multe vești bune pentru cei cu credite.

Rata inflației, deși încă peste nivelul dobânzilor, este pe o tendință de scădere, ceea ce sugerează că măsurile BNR de până acum își fac efectul.