1

FOTO: A înfipt duba în pasajul de la Hervil

n șofer ghinionist a reușit sa-si înfiga campionul în pasajul Hervil din Râmnicu Vâlcea. Imaginile surprinse în această seara la pasajul aflat în prelungirea străzii Matei Basarab, de lângă Hervil, zona Nord a municipiului Râmnicu Vâlcea ar putea cu ușurință să devină virale. Acest pasaj a creat de-a lungul timpului multe bătăi de cap atât conducătorilor auto, cât şi autorităţilor, mai ales atunci când plouă și pasajul se inundă, dar nu-şi închipuia nimeni că un autocamion, care se vede și din avion că este mai înalt decât pasajul, ar putea rămâne blocat.
FOTO: O familie din Slătioara este evacuată de autorități! Un POD s-a rupt din cauza alunecărilor de teren

Instituția Prefectului Județului Vâlcea, informează asupra situației existente în localitatea Slătioara, în zona drumului comunal DC 137 km 1+000, ce face legătura cu localitatea Vaideeni, acolo unde, excesul de umiditate înregistrat în ultima perioadă (precipitaţii abundente şi ulterior topirea stratului consistent de zăpadă), a condus la producerea unei alunecări de teren în satul Coasta Corbului, ce a avut ca efecte:
● prăbuşirea platformei drumului comunal DC 137, km 1+000, Slătioara – Coasta Corbului – Vaideeni, pe o lungime de cca. 50 – 60 ml, cu întreruperea circulaţiei auto spre un număr de 50 de gospodării (cca. 150 de persoane);
● avarierea gravă a structurii de rezistenţă a unei locuinţe (familie compusă din 2 persoane, mamă şi fiu, cu vârste de 85 ani, respectiv 63 ani), imobilul respectiv nemaiprezentând siguranţă în exploatare.
Comisia constituită prin Ordinul Prefectului nr.107/2019 din specialişti din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, în urma evaluării fenomenului la faţa locului în data de 31.01.2019, a propus ca măsură de protecţie evacuarea familiei şi a bunurilor deţinute de aceasta, măsură ce va fi analizată în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Slătioara, convocată pentru ora 12.00.
Totodată, a fost identificat şi un spaţiu pentru cazarea temporară a familiei afectate, respectiv fostul sediu al Poştei Milostea, spaţiu în care sunt asigurate utilităţile necesare (apă, energie electrică, căldură).
Pentru reluarea accesului auto în zona respectivă şi restabilirea legăturii între comunele Slătioara şi Vaideeni, autoritatea locală, sub coordonarea primarului localității, intervine la această ora cu utilaje terasiere pentru realizarea unei variante provizorii alternative.
Perimetrul alunecat va rămâne în monitorizarea comitetelor judeţean/local pentru situaţii de urgenţă, urmând a fi dispuse măsuri în funcţie de evoluţia fenomenului de alunecare.
Deputatul Eugen Neaţă, în mijlocul primarilor din județul Vâlcea

La început de an, deputatul PSD, Eugen Neaţă a vizitat mai multe primării din judeţul Vâlcea şi a stat la discuţii cu primarii vâlceni pentru a identifica problemele cu care aceştia se confruntă. Parlamentarul vâlcean a subliniat faptul că întotdeauna trebuie să existe o comunicare bună comunicare între edili şi parlamentari pentru că întotdeauna trebuie să iei pulsul de acolo de unde trebuie. Deputatul Eugen Neaţă este conştient de faptul că primarii sunt bine conectaţi la realitate, pentru că ei stau de vorbă zilnic cu oamenii.
„Săptămâna trecută, am vizitat mai multe primării din județ și am purtat discuții cu primarii despre problemele comunității, proiectele în derulare și proiecte necesare dezvoltării comunelor. Am vorbit și despre anumite modificări legislative care ar trebui făcute.
Așa cum am promis, mă voi deplasa în județ pentru a sprijini administrațiile publice locale, voi fi alături de cetățeni și de problemele acestora.
Pe această cale, vreau să îi felicit pe primari pentru eforturile și sacrificiile pe care le fac zi de zi în interesul comunităților pe care le reprezintă și pentru toată activitatea depusă până acum.
Îi asigur pe oamenii din județul Vâlcea că voi continua să le resprezint interesele cu demnitate în Parlamentul României!”, arată deputatul PSD, Eugen Neaţă.
Daniela Oteşanu, preocupată de combaterea şi reducerea violenţei domestice împotriva copiilor

Prin intermediul unui interpelări adresată ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, deputatul PSD, Daniela Oteşanu, este interesată să afle dacă s-au identificat, la nivel de minister, soluţii pentru combaterea şi reducerea violenţei domestice împotriva copiilor.
„Este important ca noi decidenţii politici, împreună cu specialiştii, să ne unim eforturile pentru identificarea de soluţii pe termen scurt în ceea ce priveşte combaterea şi reducerea violenţei domestice împotriva copiilor. Respectarea, promovarea şi exercitarea drepturilor copilului trebuie să asigure o dezvoltare deplină şi armonioasă a personalităţii fiecărui copil. Drepturile copilului în România înseamnă realizarea unui echilibru între trei componente esenţiale: copilul, familia şi societatea.
În opinia mea, problematica drepturilor copilului trebuie să devină un punct strategic pe agenda politică naţională. De aceea, consider că este nevoie de o hartă socială a problemelor şi direcţiilor de acţiune pentru „modelarea socială” a comunităţilor în care se înregistrează o pondere ridicată a actelor de violenţă domestică împotriva minorilor. În acest sens, vă rog să-mi comunicaţi dacă s-a început sau este în plan realizarea unei astfel de strategii.
Totodată, vă rog să-mi transmiteţi dacă se are în vedere sau este deja conturat un inventar global al proiectelor, programelor, iniţiativelor derulate până acum şi în curs de desfăşurare pentru construcţia socială a zonelor în care avem copii instituţionalizaţi sau care trăiesc în familii cu probleme sociale şi în comunităţi vulnerabile. Aceste programe, la nivel naţional, ar trebui să fie complementare, convergente şi să se susţină reciproc în procesul unei dezvoltări sustenabile, de durată. Avem nevoie de implementarea unor programe naţionale de prevenire care să identifice, să intervină şi să monitorizeze cazurile de violenţă împotriva copiilor din fiecare comunitate”, arată deputatul Daniela Oteşanu în interpelarea sa.
ESCROCHERIE cu pelerinaje la Ierusalim! Zeci de persoane păcălite de o femeie din VÂLCEA (FOTO)

Deși a-i zice că atunci când pomenești de locuri sfinte, cum este Ierusalimul, nu-ţi mai stă gândul la înşelătorii, iată că o femeie din Vâlcea a reuşit să păcălească mai multe persoane cu iluzia organizării unui pelerinaj în Ţara Sfântă la Ierusalim. Este vorba despre Matei Daniela Vasilica, cunoscută drept Dana Matei, care, împreună cu soţul ei, are o afacere de închirieri autocare şi organizare de excursii.
Daniela Vasilica Matei și soțul ei Nicolae Matei, sunt patronii firmei Nick&Dana, iar în toamna anului trecut au anunţat că vor organiza o excursie la Ierusalim timp de 7 zile. Preţul oferit de firma acestora era unul foarte bun, faţă de alte oferte similare existente pe piaţă. Atrași de posibilitatea de a vedea locurile sfinte din Israel, mulți oameni au făcut eforturi financiare, s-au și împrumutat, pentru a achita cei 500 de euro necesari excursiei fantomă.

Le-a luat banii, dar nu a mai organizat pelerinajul

Imediat după anunţul pelerinajului, au apărut şi clienţii. În general, doamne în vârstă, care ţineau cu tot dinadinsul să vadă Ţara Sfântă şi care au făcut eforturi financiare extraordinare pentru a strânge cei 500 de euro, cât costa excursia de 7 zile. Oamenii au primit chitanţe de la Dana Matei pentru contravaloarea pelerinajului şi li s-a spus să-şi pregătească paşapoartele pentru că la începutul lunii noiembrie vor pleca în Ţara Sfântă. Cu câteva zile înainte, Dana Matei i-a anunţat pe cei care au plătit că excursia se amână câteva zile pentru că, vezi Doamne, unii nu au toate actele în regulă. O altă amânare a mai fost anunţată de Dana Matei pentru sfârşitul lunii noiembrie, după care aceasta nu a mai fost de găsit pe nicăieri. La sediul firmei oamenii nu au mai găsit pe nimeni, iar la telefon şi pe reţelele de socialiazare nu mai răspundea la nici un mesaj. Unii păgubiți au fost sunați și li s-a spus că excursia nu s-a mai putut face și că vor primi banii înapoi în câteva zile. De atunci s-au scurs câteva luni și nimeni nu a primit vreun leu înapoi.

Păgubiţii se vor întâlni joi, 31 ianuarie 2019, la orele 10.00 în faţa Parchetului Judeţean

“Distribuiți, vă rog!! ATENȚIE la această femeie Matei Daniela Vasilica care organizează excursii fantomă, ia bani de la oameni și nu îi duce în nici o excursie. Soacra mea împreuna cu mama ei au dat bani pentru excursia de la Ierusalim 1000€ acestei femei și în ziua cu excursia le-a sunat că nu se mai organizează și că le da bani înapoi într-o săptămână, a trecut săptămâna și femeia și-a închis telefoanele și ne-a blocat pe facebook. Am aflat de încă 2 femei bătrâne care au dat tot 1000€, au făcut împrumut la CAR-ul pensionarilor pentru a merge în excursie. Vă rog să distribuiţi pentru a afla dacă mai sunt oameni în situația noastră și să facem ceva pe cale legală. Îmi cer scuze că postez aici, dar poate așa mai aflăm daca mai sunt bătrâni pacăliți de această femeie! O zi bună! Avem contracte şi chitanțe date de această femeie” – a postat una dintre păgubitele doamnei Matei, care nu a ajuns nici la Ierusalim şi nici nu a văzut banii înapoi.
Acest gen de mesaje circulă pe reţelele de socializare de săptămâni bune. Din discuţiile pe care le-am purtat cu câţiva dintre cei păgubiţi, am aflat că sunt 10 – 12 persoane păcălite, printre care şi un domn de la Baia Mare, care deţine o pensiune. Mai mult, chiar fiica lui Nicolae Matei din prima căsnicie a anunţat că a făcut plângere penală deoarece Dan Matei ar fi lucrat pe o firmă care este în faliment.

Poliţia a intrat pe fir

La Poliţia Vâlcea, dar şi la Parchet au fost deja înregistrate mai multe plângeri ale păgubiţilor. Acum, păgubiţii aşteaptă să li se facă dreptate din partea oamenilor legii pentru că ei nu mai au niciun fel de dialog cu patroana firmei de turism, Dana Matei. În cursul zilei de miercuri, 30 ianuarie 2019, am încercat să o contactăm pe Dana Matei pentru a-şi prezenta un punct de vedere, însă nu a fost de găsit.
FOTO: S-a rupt un drum comunal din Slătioara! 50 de familii afectate

Azi-noapte, drumul comunal Coasta Corbului care leagă localităţile Slătioara şi Vaideeni din judeţul Vâlcea s-a rupt. Datorită infiltrărilor de apă s-a produs o alunecare de teren care a dus la prăbușirea platformei drumului comunal ce face legătura intre comunele Slatioara și Vaideeni, pe o lungime de aproximativ 50 m (drum asfatat cu o lățime a căii de rulare de aproximativ 4m). Sunt afectate un număr de 50 gospodării (acces auto prin Slatioara sau numai spre Vaideeni). C.L.S.U. lucrează cu un buldoexcavator și un tractor pentru degajarea de zăpadă a unui traseu alternativ.
Epidemia de gripă închide școli din țară – În VÂLCEA ….

Este oficial! Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă în toată ţara. După anunţul ministrului, autorităţile analizează şi posibilitatea închiderii şcolilor în toată ţara. Deocamdată, s-a anunţat că se suspendă cursurile la 14 şcoli şi grădiniţe din Bucureşti, iar la Sibiu şi Iaşi sunt închise câte 6 clase.

După ce ministrul Sănătății a anunțat miercuri dimineață că este epidemie de gripă, în țară au loc ședințe la inspectoratele școlare, pentru a se decide dacă vor fi închise școlile. Mai sunt doar două zile și se termină primul semestru școlar, apoi elevii vor intra în vacanță pentru o săptămână.
Vetuţa Ciocan, inspector şef adjunct al IŞJ Vâlcea, a declarat pentru Vocea Vâlcii, că nicio unitate de învățământ din Vâlcea nu va fi închisă mâine. Deocamdată nu se impune măsura închiderii vreunei şcoli din Vâlcea. Noi, la Inspectorat, monitorizăm zilnic situaţia şi ţinem legătura cu DSP Vâlcea şi directorii unităţilor şcolare. În caz că vor surveni modificări, vom reveni cu detalii”, anunţă Vetuţa Ciocan.

Măsuri pentru evitarea gripei

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunțat miercuri decesul a încă trei persoane. Bilanțul se ridică așadar la 57 de morți.
• Limitarea accesului vizitatorilor în toate spitalele;
• Triajul personalului medical;
• Refacerea stocurilor de antivirale şi instituirea rapidă a tratamentului;
• Vaccinarea urgentă a personalului medical;
• Refacerea stocurilor de dezinfectanţi şi de antiseptice;
• Păstrarea riguroasă a igienei mâinilor şi suprafeţelor din spitale;
• Triajul elevilor în şcoli. Cei care prezintă simptome de viroză sau gripă sunt trimişi acasă;
• Pentru a închide o şcoală, absenteismul trebuie să fie de peste 20% pentru cel puţin 3 zile;
• Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor cu viroză sau gripă.
HEXIPHARMA trebuie să plătească 2 milioane lei către Spitalul Județean de Urgență VÂLCEA

Tribunalul Bucureşti a dispus miercuri ca Hexi Pharma să plătească un prejudiciu de aproximativ 125 milioane lei, reprezentând contravaloarea produselor biocide neconforme achiziţionate de sute de spitale din ţară, în dosarul penal în care Flori Dinu, directorul companiei, a fost condamnată la 3 ani închisoare cu executare.
Conform deciziei instanţei, Hexi Pharma a fost obligată să plătească 89 milioane lei (82 milioane lei şi 1,5 milioane euro) către 128 de spitale, constituite părţi civile în dosar.
Cele mai mari sume urmează a fi plătite către Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş – 32 milioane lei, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Mureş – 8 milioane lei, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – 4,3 milioane lei, Spitalul Orăşenesc Luduş “Dr. Valer Rusu” – 4,3 milioane lei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea – 1 milion de euro şi 338.000 lei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa – 4,19 milioane lei, Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare “Dr. Voiculescu” Bucureşti – 500.000 euro, Spitalul de Arşi Bucureşti – 947.272 lei.
De asemenea, Tribunalul Bucureşti a decis confiscarea sumei de 36 milioane lei de la Hexi Parma, obţinute de companie de la 205 spitale de stat şi private din ţară, care nu s-au constituit părţi civile în dosar.
În acest caz, cele mai mari sume confiscate de la Hexi Pharma sunt pentru produsele neconforme comercializate către Spitalul Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani – 2,7 milioane lei, Spitalul de Urgenţă Vâlcea – 2,07 milioane lei, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti – 1,8 milioane lei, SJU “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava – 1,5 milioane lei, SJU “Sf. Spiridon” Iaşi – 1,5 milioane lei, SJU Călăraşi – 1,5 milioane lei, Institutul Clinic Fundeni – 1,4 milioane lei, Spitalul de Urgenţă Sibiu – 1,4 milioane lei, Spitalul “Theodor Burghele” – 1,3 milioane lei, SJU Drobeta Turnu Severin – 1,2 milioane lei, Spitalul Elias – 1,01 milioane lei.
Pe de altă parte, Tribunalul Bucureşti a condamnat Hexi Pharma la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane lei, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, uz de fals şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.
Tribunalul a mai hotărât dizolvarea companiei, după ce decizia instanţei va rămâne definitivă.
FOTO ACCIDENT în Râmnicu Vâlcea! Trei autoturisme implicate

Traficul rutier pe strada G-ral Magheru din municipiul Râmnicu Vâlcea a fost îngreunat ca urmare a unui carambol, în care au fost implicate trei autoturisme, ce a avut loc miercuri, 30 ianuarie 2019, în jurul orelor 12.50. Cauza probabilă a accidentului este neacordarea de prioritate.
Din fericire, în urma impactului, nu au fost înregistrate victime.
EPIDEMIE DE GRIPĂ! La Vâlcea, sunt înregistrate 1.017 infecții respiratorii și 17 cazuri de GRIPĂ

foto arhiva

foto arhivaMinistrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat miercuri dimineaţă epidemie de gripă în România. Au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv şi peste 55 de decese din cauza bolii. În acest moment, nu se pune problema instituirii unei carantine în România, iar şcolile nu vor fi închise. Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu cere să existe apă şi săpun în toate instituţiile de învăţământ, igiena personală fiind una din cele mai importante metode de prevenţie.
”În județul Vâlcea, nu există cazuri de gripă cu deces. Săptămâna trecută, la Vâlcea, au fost înregistrate 1.017 cazuri de infecție acută de căi respiratorii superioare cu 16 internate, grupa de vârstă cea mai afectată 5 – 14 ani. În aceeași perioadă, au fost înregistrate 209 cazuri de pneumonii, din care 31 de cazuri au necesitat internarea, iat grupa cea mai afectată de vârstă a fost 15 – 49 ani. Cazuri de gripă înregistrate în județul Vâlcea sunt 17, din care 13 cu internare la secția Infecțioase. Din cele 13 cazuri care au necesitat internarea, doar 6 au fost confirmate cu teste, iar restul de 7 sunt cu diagnostic clinic de gripă, fără a fi confirmate și de analize. Grupa de vârstă cea mai afectată de gripă este 15 – 49 ani”, ne-a declarat directorul DSP Vâlcea, Lorena Mărgăritescu.

Măsuri generale preventive pentru gripă

1. Educația sanitară privind regulile de igienă personală, igiena mâinilor și a tusei.
2. Evitați contactul apropiat cu persoanele bolnave, indepărtați-vă de persoanele care tușesc sau strănută (minim 1,5 m).
3. Evitarea aglomerațiilor (mijloace de transport în comun, spectacole, reuniuni sportive, etc.) deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală.
4. Nu vizitați persoanele bolnave de gripă, dacă nu este absolut necesar. Dacă vizitați pentru a acorda îngrijiri unei persoane bolnave de gripă este recomandabil să purtați mască tot timpul cât sunteți împreună în aceeași cameră.
5. Daca sunteți bolnav, este necesar să vă izolați acasă ( autoizolarea), nu mergeți la serviciu sau la școală și limitați contactul cu alte persoane. Anuntati telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie. Aplicati masuri de cupare a transmiterii aerogene (masca pentru gura si nas). În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.
6. Spălați-vă sau dezinfectați-vă frecvent mâinile. Spălatul frecvent al mâinilor vă ajută să vă protejați de virus. Spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun – cu o durată de cel puțin 20 secunde, în special după ce tușiți sau strănutați. Dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mâinile contaminate, însă spălarea cu apă și săpun este mult mai eficientă.
7. Evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura direct cu mana, iar dacă ați efectuat acest gest este recomandat a vă spăla pe mâini.
8. Aerisirea frecventă a încăperilor. Încăperea în care se izolează bolnavul trebuie să fie bine aerisită zilnic, iar obiectele de folosinţă personală să fie curăţate (apă cu detergenţi, prin ştergere cu diferiţi dezinfectanţi etc.).
9. Vaccinarea antigripală.