1

După 15 ani, s-a reactivat filiala Uniunii Arhitecţilor din România la Vâlcea

În data de 25 martie 2014, în prezenţa conducerii centrale a Uniunii Arhitecţilor din România şi a unui număr semnificativ de arhitecţi care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Vâlcea, s-a desfăşurat în Râmnicu Vâlcea Conferinţa Filialei U.A.R. având ca scop reactivarea, după aproape 15 ani, a filialei judeţene. Cu această ocazie au fost alese prin vot secret organele de conducere ale Filialei Vâlcea pentru următorii patru ani: arh.Cristian Dinulescu – preşedinte, arh.Ioan Marcela şi arh.Alexandru Suciu – vicepreşedinţi.

„În cadrul Conferinţei s-au exprimat opinii critice la adresa produsului de arhitectură contemporan. S-au purtat discuţii referitoare la căile şi modalităţile de coagulare a unor opinii unitare, bazate pe competenţă, privitoare la arhitectură, urbanism şi amenajarea teritoriului, protejarea monumentelor istorice, a spaţiilor verzi precum şi asupra altor aspecte care ar impune implicarea mai fermă a specialiştilor. Ţinând seama de rolul pe care arhitecţii, prin pregătirea lor, au menirea să îl joace în societate, s-au emis opinii pertinente privind îmbunătăţirea relaţiei cu cetăţenii, administraţia locală şi agenţii economici din judeţul nostru. S-a reafirmat totodată necesitatea susţinerii şi consolidării statutului social al arhitectului prin promovarea tot mai insistentă a solidarităţii de breaslă” – a precizat arhitectul Cristian Dinculescu.

Despre Uniunea Arhitecţilor din România

Continuatoarea tradiţiilor Societăţii Arhitecţilor Români fondată în anul 1891, Uniunea Arhitecţilor din România este o asociaţie profesională apolitică, independentă, cu personalitate juridică, de drept privat fără scop lucrativ, care desfăşoară o activitate de utilitate publică.

Potrivit Statutului aprobat de Conferinţa Naţională din 5 mai 2012, pe baza căruia se definesc şi priorităţile noastre la nivel local, susţinerea arhitecturii ca act de creaţie artistică şi promovarea calităţii culturale a arhitecturii fac parte dintre obiectivele principale ale acestei organizaţii profesionale.
Scandalul de la APAVIL continuă

Cristian Floricel înlocuit cu dinozaurul Ion Costache

Consiliu de Administraţie al SC APAVIL SA a fost din nou mărul discordiei în şedinţa de Consiliu Local din data de 31 martie a.c. Astfel, la proiectul de hotărâre privind modificarea şi completarea HCL nr. 298/147 din 20 noiembrie 2012 referitor la mandatarea reprezentantului Consiliului Local în Adunarea Generală a Acţionarilor la SC Apavil SA Vâlcea, astfel cum a fost completată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 151 din 5 iunie 2013 s-a dispus înlocuirea lui Cristian Floricel (PNL), pe motiv că este şi funcţionar public. Consilierii PSD şi UNPR l-au propus pe Ion Costache, susţinut puternic de Ion Cîlea. Gheorghe Ioniţă, consilier liberal şi reprezentantul CL în adunarea acţionarilor la Apavil, a spus în şedinţă că nu există nici un motiv pentru schimbarea lui Floricel, ţinând cont că în CA al APAVIL mai există încă doi funcţionari publici. Mai mult, Ioniţă a explicat că revocarea se poate face doar dacă persoana în cauză nu şi-a îndeplinit prevederile contractului de management. În cele din urmă, s-a trecut la vot. 12 consilieri (PSD + UNPR + PPDD) au votat pentru ca Ion Costache să facă parte din consiliul de administraţie al Apavil, în locul lui Cristian Floricel.
Câştigătorii concursului „Idei de afaceri pentru economia vâlceană de la liceenii din județ”

Sâmbătă, 29 martie 2014, la la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, a avut loc competiţia BizzFactory, organizată de Rotary Club Râmnicu Vâlcea în parteneriat cu Junior Achievement România. Evenimentul a reunit 18 echipe formate din liceeni pasionaţi de antreprenoriat care, sub îndrumarea cadrelor didactice, și-au prezentat ideile de afaceri cu care doresc să se impună pe piaţă locală.

Juriul, format din reprezentaţi ai Rotary Club Râmnicu Vâlcea, Junior Achievement România şi Inspectoratul Şcolar Vâlcea, au evaluat originalitatea, fezabilitatea şi potenţialul transformării ideii într-o afacere de succes precum şi abilităţile de prezentare ale participanţilor.

Locul I a fost câștigat de echipa „X Innovation”, formată din trei elevi de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân care prin aplicația Smart Flyer își propun să înlocuiască modul tradițional de informare a clienților cu comunicarea directă pe mobil sau pe e-mail. Aplicația Smart Flyer, poate furniza informații despre programul de lucru al diverselor instituții sau despre exponatele unui muzeu.

Pe locul II s-a clasat echipa „The Happiness”, de la Colegiul Național de Informatică Matei Basarab care a propus înființarea unui pub cu program cultural, unic în peisajul vâlcean, iar pe locul III s-a clasat echipa „Alteka” de la Liceul Constantin Brâncoveanu din Horezu a căror idee este de a susține comerțul local prin crearea de ambalaje pentru obiectele ceramice vândute în zonă.

„Consider că acest eveniment va avea un impact pozitiv asupra viitorului și viitorilor antreprenori din județul Vâlcea. Pentru mine a fost o experiență reușită, am avut oportunitatea să îmi susțin propriul plan de afaceri și să remarc alte câteva planuri de afaceri foarte bine puse la punct.” – Ioan Paul Săvulescu, Liceul Constantin Brâncoveanu, Horezu.
Peste 400 de vâlceni au avut nevoie de Ambulanţa Vâlcea

416 vâlceni au solicitat Serviciul de Ambulanţă Vâlcea în week-end-ul trecut. Au predominat afecțiunile cardiovasculare, respiratorii, neurologice, gastrointestinale, obstetrică-ginecologie, traumatismele produse prin cădere accidentală/lovire, accidente rutiere;

„În data de 30.03.2014 la ora 05,50 a.m. pe numărul unic de urgență 112 am fost solictați pentru accident rutier în zona Dedulești soldat cu 9 victime (microbuz). S-a intervenit cu 5 ambulanțe Vâlcea (din care un echipaj cu medic), 3 echipaje din județul Argeș (un echipaj cu medic, un echipaj cu asistent medical) alături de echipaj descarcerare. Se transportă către UPU Vâlcea 5 pacienți din care 1 pacient în stop cardio respirator transportat de o ambulanță tip C2 – Argeș” – se arată într-o informare a Ambulanţei Vâlcea.

De asemenea, ambulanţierii au mai intervenit pentru a asigura asistența medicală pentru domeniul schiabil Voineasa, pentru asigurarea monitorizării stării de sănătate pentru pacient aflat în greva foamei. Au mai fost solicitaţi la decesul a doi pacienţi, precum şi în cazul unei tentative de suicid, dar şi în cazul unui pacient aflat în stop cardiorespirator , ce n-a răspuns manevrelor de resuscitare efectuate de către echipajele S.A. Vâlcea.
NOUL COD RUTIER a fost respins în Senat

Cu 119 voturi „pentru”, două „împotrivă” şi o „abţinere”, Senatul României a respins proiectul de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Raportul de respingere a fost propus plenului Senatului de Comisia pentru administraţie publică, cea juridică şi cea de apărare.

Proiectul privind modificarea OUG 195/2002 prevedea înăsprirea sancţiunilor pentru fapte cu pericol social deosebit şi care influenţează direct siguranţa traficului, precum nerespectarea normelor privind trecerea la nivel cu calea ferată, conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, conducerea pe autostradă pe contrasens sau a unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată, dar şi pentru depăşirea limitei legale de viteză cu peste 60 km/h.

Senatul este prima cameră a Parlamentului sesizată cu privire la noul Cod Rutier.

Sancţiuni prevăzute de Noul Cod Rutier:

• Amenda maximă pentru şoferi ajunge la 9.600 de lei, iar cea mai lungă perioadă de suspendare a permisului de conducere este de doi ani, potrivit proiectului noului Cod Rutier.

• Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte de amendă, adică între 720 de lei şi 1.600 de lei! În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile.

• Dacă se depăşeşte limita de viteză cu peste 60 de km pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă, adică între 1.680 lei şi 4.000 de lei, plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 de zile.

• În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier, urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă, adică amendă între 4.080 lei şi 9.600 de lei, la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la 2 ani, însă amenda rămâne aceeaşi, potrivit proiectului citat.

• Conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o îmbibaţie de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sânge, este interzisă. Se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni, de la 21 la 50 puncte de amendă şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile.

• În cazul în care îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

• Nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată, conducerea pe contrasens pe autostradă, depăşirea unui autoturism cu mai mult de 60 kilometri pe oră a vitezei maxime admise şi conducerea unei maşini neînmatriculată sunt pedepsite cu amendă cuprinsă între 21 şi 50 de puncte, plus suspendarea permisului pentru 180 de zile. În cazul în care aceste abateri sunt urmate de un accident, se vor aplicaamenzi între 51 şi 120 puncte şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an, dacă accidentul este soldat doar cu pagube materiale, iar în cazul în care sunt persoane rănite, perioada de suspendare a permisului se dublează.

• Vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte de amendă şi suspendarea permisului până la trei luni numai şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale.

• În cazul în care un şofer nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Concret, Poliţia Rutieră întocmeşte dispoziţia de suspendare în termen de 5 zile de la expirarea termenului de plată a amenzii şi o comunică persoanei vizate. Suspendarea efectivă a permisului are loc, însă, după alte 15 zile de la comunicarea dispoziţiei de suspendare.
Poliţia Rutieră Rm. Vâlcea se mută la Vamă

Clădirile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea au devenit neîncăpătoare pentru poliţiştii autohtoni, ei călcându-se pe picioare prin birouri. Tocmai de aceea, conducerea unităţii a decis să găsească alte spaţii, în alte colţuri ale municipiului Rm. Vâlcea, pentru unele structuri.

Iar Biroul Rutier Rm. Vâlcea a fost cel mai la îndemână, după ce şi subcomisarul Florian Ioniţă, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Vâlcea, şi-a „evacuat” colegii din sediul de la Râureni, nu mai departe de acum câţiva ani. Acum, poliţiştii de circulaţie municipali se vor muta în clădirea Vămii Vâlcea, pe strada Ion Referendaru, nr. 10, în municipiul Rm. Vâlcea. Sigur, asta în urma unui protocol încheiat între IPJ Vâlcea şi Direcţia Regională a Vămilor Craiova şi Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Vâlcea. Astfel, vameşii s-au angajat să le pună la dispoziţie 3 – 4 birouri pentru care nu se va percepe niciun fel de chirie.

Poliţiştii Biroului Rutier Rm. Vâlcea urmează să se mute în noile birouri de pe strada Ion Referendaru la începutul lunii aprilie 2014, după ce se vor termina igienizarea şi se vor introduce reţelele de telefonie, internet, cablu etc.
Ministrului Economiei îi este frică să vină la Oltchim. Chimiştii se pregătesc de proteste

Deşi era anunţată cu surle şi trâmbiţe vizita de marţi, 1 aprilie 2014, a ministrului Economiei, Constantin Niţă, la combinatul Oltchim Rm. Vâlcea, acesta se pare că evită să meargă pe platformă din cauza faptului că-i este frică de eventualele proteste ale oamenilor. Ministrul PSD i-a anunţat pe sindicalişti că va veni de luni seara în Vâlcea şi a solicitat o întâlnire cu liderii de sindicat pentru a lua pulsul protestatarilor. Niţă i-a cerut liderului Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, să-i potolească pe chimişti, să nu iasă în faţa pavilionului central al combinatului să protesteze tocmai când este el în vizită.
oltchim protest 3
Ministrul Economiei şi-a găsit să vină la Vâlcea într-un moment extrem de delicat, tocmai la câteva zile după un nou eşec de privatizare a combinatului Oltchim. Asta pentru că, data de 28 martie a.c. a fost ultima zi de depunere a ofertelor pentru cumpărarea Oltchim, însă niciun investitor nu a depus o ofertă angajantă.
FOTO: Poliţia Română le-a declarat război braconierilor, numai la Vâlcea braconajul este în floare

Timp de 11 zile, la nivel naţional a avut loc o amplă acţiune de prevenire a braconajului piscicol, poliţiştii şi angajaţii ANPA făcând în întreaga ţară nu mai puţin de 700 de razii. Rezultatele au fost pe măsură, ei capturând aproape 3.000 de kg. de peşte, confiscând 15 ambarcaţiuni, 179 de plase de pescuit şi alte ustensile folosite pentru pescuit ilegal.

„Poliţiştii au constatat 119 infracţiuni, dintre care 27 prevăzute şi pedepsite de O.U.G. nr. 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura şi 21 la regimul circulaţiei, fiind cercetate 107 persoane. De asemenea, au aplicat 1.017 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.527.484 de lei. Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, 2.931 kg. de peşte proaspăt, din speciile şalău, biban, plătică, crap, caras, babuşcă şi singer, 228 kg. de peşte din specia sturion, 148 plase monofilament, în lungime de peste 5.100 metri şi 31 plase de pescuit cu fir textil, în lungime de aproximativ 1.270 de metri. Poliţiştii au mai indisponibilizat 15 ambarcaţiuni, 6 motoare de ambarcaţiuni şi 2 autoturisme” – se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.
braconieri 2
Toate bune şi frumoase, numai că, la Vâlcea, în cele 11 zile de acţiune, doar 2-3 braconieri au fost prinşi, deşi de ştie foarte bine că râul Olt este prădat zilnic de tone de peşte, chiar sub ochii autorităţilor judeţene. Dar, nu… la noi nu sunt braconieri, ci doar pescari sportivi care nu au permis de pescuit vizat şi aprobat de ANPA Vâlcea. La acţiunile lor din ultima perioadă în judeţul Vâlcea, poliţiştii şi angajaţii ANPA au amendat zeci de pescari sportivi, doar pentru că au scos câte o „fâţă” din apă fără a avea permis de pescuit, în timp ce braconierii, aşa cum spunea, scos ilegal tone de peşte din Olt şi nu păţesc nimic. No comment!

braconieri 1
VIDEO: Vâlcenii au ajuns să fure şi florile de pe stradă

Incredibil, dar adevărat! Aproape zilnic, poliţiştii locali depistează vâlceni care fură florile ce au fost plantate de Primăria Râmnicului pe marginea străzii. Din cauza sărăciei sau, poate, doar a indolenţei, oamenii rup pur şi simplu florile, iar dacă pe unele le fură, pe altele le lasă acolo unde au fost sădite. Chiar în data de 27 martie, la miezul-nopţii, o femeie a fost văzută pe camerele video în timp ce smulgea flori din jardinierele de pe Podul Vinerii. „A fost direcţionat, de îndată, un echipaj mobil al Poliţiei Locale, care a reţinut persoana, ce avea asupra sa florile respective şi care a fost identificată ulterior ca fiind D. Ana, în vârstă de 58 ani, domiciliată în cartierul Ostroveni” – se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Râmnicului.

De asemenea, şi luni, 31 martie, în jurul orei 11.23, în zona de Nord a municipiului, o femeie şi-a îndemnat nepoţii, de 10 şi 13 ani, să fure florile din giratoriul de la intersecţia străzii Grigore Procopiu cu Calea lui Traian, iar ea stătea şi îi supraveghea. „Minorii M. Nicolae Marian şi C. Fernando – cu vârste de 10 şi 13 ani – împreună cu bunica lor M. Floarea, în vârstă de 55 ani, sunt domiciliaţi în Bujoreni, iar amenda contravenţională a fost acordată bunicii coordonatoare a întregii acţiuni” – mai spune conducerea primăriei.

Ca un avertisment pentru hoţii de flori, Primăria Râmnicului anunţă că se vor monta încă 4 camere rotative ultramoderne, în locaţii deja existente, în vederea optimizării şi eficientizării sistemului iniţial.

{flv}20543{/flv}NEWS ALERT: Vâlcean arestat pentru tâlhării în Italia

La sfârşitul săptămânii trecute, zeci de poliţişti de la Prundeni, Olanu şi Drăgoeşti l-au căutat pe un bărbat pe numele căruia autorităţile de Italia au emis un mandat european de arestare.

Este vorba despre un tânăr de 32 de ani, Cristian Gheorghe Agăpescu, din comuna Olanu, care în 2010, mai exact în noaptea de 21 – 22 octombrie, a tâlhărit mai multe persoane pe stradă, în regiunea Pistoia, din Italia. El a fost „ajutat” de alte persoane, iar victimele lor s-au ales cu răni grave şi prejudicii mari.

Cât despre vâlceanul dat de italieni în urmărire generală, acesta, acum, îşi ducea veacul prin localitatea sa de baştină – Olanu, acolo unde îşi făcuse şi o mică afacere din „prăzile” obţinute prin tâlhărie în Italia. Agăpescu avea, aşadar, o firmă de transporturi marfă, el aducând produse de la italieni pentru a le vinde în ţară.

Acum, bărbatul din Olanu a fost „ridicat” de poliţişti şi dus la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, acolo unde se vor face toate formalităţile necesare pentru extrădare. Cristian Gheorghe Agăpescu va fi judecat în Italia pentru faptele sale de tâlhărie şi, probabil, tot acolo îşi va ispăşi şi pedeapsa.