1

Săptămâna vâlceanăpe scurt

” cei doi ziariști care reprezintărușinea presei locale, Trai-Anus Gumilingus Cunilingus von Lingceapuc de „Ziarul de Vâlcea” și șeful său cu nume de familie de la nevastă, Tiberiu Marinescu (Pârnău), îmbrăcați la patru ace, jubilau de norocul ce a dat peste ei, prin acceptarea lor ca parteneri contractuali de că tre magnatul gunoaielor din București, Silviu Prigoană” am primit un amplu material de presătrimis de părintele Damaschin (fost că lugăr la Mânăstirea Turnu și dat afarăde PS Gherasim), tocmai din America, cu referire la cele ce a citit despre starea de lucru din Eparhia Râmnicului și odiseea părintelui Chesarie de la Mânăstirea Dintr-un Lemn ” răspunzând unei comenzi politice, veșnicul neînțărcat ziarist Alin Barbu, ajuns acum pe la o fițuică din Drăgășani, îl atacă vehement și nefondat pe directorul spitalului din localitate – dr. Gheorghe Tănase, făcând jocul doctorului Ion Grojdibodu – Popescu – șeful secției Chirurgie

 

” Sursele noastre din rândul preoțimii Episcopiei Râmnicului ne-au informat că PS Gherasim Cristea, simțind dojana din privirea Prea Cucernicilor din subordinea sa, îl va schimba din funcție pe protopopul de la Protoeria Rm. Vâlcea – PC Alin Gherghinoiu, cel numit cu pile în funcție, fărărespectarea legiuirilor bisericești. Făcând o îndreptare ce se așteaptăde cel puțin 10 ani și respectând criteriul competenței și valorii, noul protopop propozabil este PC Ion Predescu, în prezent consilier cu probleme sociale și ecumenice ale Episcopiei Râmnicului și Oltului. Doamne ajută!

” Deranjat că în lupta sa cu URBAN SA a pierdut, Silviu Prigoană- de la ROSAL GRUP SRL a organizat o conferințăde presăși o masăfestivăpentru ziariștii prezenți la convocarea sa. Cei doi ziariști care reprezintărușinea presei locale, Trai-Anus Gumilingus Cunilingus von Lingceapuc de „Ziarul de Vâlcea” și șeful său cu nume de familie de la nevastă, Tiberiu Marinescu (Pârnău), îmbrăcați la patru ace, jubilau de norocul ce a dat peste ei, prin acceptarea lor ca parteneri contractuali de că tre magnatul gunoaielor din București. Vigilenți, băieții își supervizau colegii, încercând să-i facă sănu-l incomodeze cu întrebări pe amfitrion, spunându-le multora că de vor fi cuminți, vor primi – la plecare – un cadou substanțial. Nu s-ar spune că cel care l-a sfătuit pe Prigoanăsă”mituiască ” presa cu cadouri și mâncare nu știe melicul multor ziariști locali? Pentru că a avut mare succes, dar nu în totalitate. Au existat destule voci care i-au transmis bucureșteanului că lupta dintre un SA (Urban) și un SRL (Rosal Grup) este ca și lupta dintre David și Goliat și că deși a avut un handicap inițial, datorat injustei judecă ți în instanță, SA-ul tot SA rămâne și a învins și va mai învinge. Nervos din cauza contrelor, ziaristul cu nume de familie de la nevastă, i-a spus colegului său, Octavian Aveam, săfacă poze „celor clănțoși”, adică acelor colegi de-ai lui profesioniști. Ziariștilor ce nu vor săfie gunoierii lui Prigoană, ca și ei. Halal „meseriași”! După eveniment, fiecare participant a primit câte un MP3 Player și mâncare la discreție. Doar ziariștii de la Vocea Vâlcii, Viața Vâlcii, Curierul de Vâlcea și Monitorul au părăsit scena cu fruntea sus, nelăsându-se „mituiți” și cumpărați cu un pumn de arginți. Deh, onoarea profesională, mai presus de toate!

” Am primit un amplu material de presătrimis de părintele Damaschin (fost că lugăr la Mânăstirea Turnu și dat afarăde PS Gherasim), tocmai din America, cu referire la cele ce a citit despre starea de lucru din Eparhia Râmnicului și odiseea părintelui Chesarie de la Mânăstirea Dintr-un Lemn. Internet-ul este o bunăcale de comunicare și, cu această ocazie, ni s-au spus multe lucruri incredibile, despre cele ce se întâmplau la Episcopia păstorităde PS Gherasim Cristea, pe vremea sa. Încunoștințându-ne că dumnealui a fost motivul unei răzmerițe a că lugărilor de la Turnu (pentru care a și fost dat afarădin mănăstire, printre altele), ne-a dat și o temăde investigare, care trebuie săaștepte câteva săptămâni, până vom verifica „adevărurile” ei. Oricum, suntem amuzați de sintagma folosita de Prea Cinstitul fost părinte Damaschin, spunând că „un că lugăr este precum tăciunele: încins – te arde, stins – te murdărește!”. Așa este! Pentru prima dată, din spusele acestuia, am aflat că și Vlădica Gherasim este că lugăr, supus voturilor monahale: sărăcie, castitate și supunere necondiționată, ca și dumnealui. Foarte interesant. Ni s-a mai spus că acela care nu se supune voturilor monahale, poate fii sancționat de Patriarhul Teoctist sau de Mitropolitul Olteniei – Teofan Savu. O fi fiind și cazul cuiva de pe la noi? Ne bucurăcă ziarul nostru este citit și în SUA și promitem săîndeplinim rugămintea părintelui Damaschin, revenind, în curând, cu ample informații.

” Deputatul liberal, Emilian Frâncu, își dorește cu ardoare săajungăpreședinte al Consiliului Județean Vâlcea. Pentru asta nu are somn, nici acasăși nici în Parlament, precum mulți colegi de-ai lui. Politicianul, în realizarea dezideratului, se folosește mai de toată lumea și de orice situație. Ba, revoltător  de indemn, a cerut și sprijinul unui politician pe care-l urăște din rărunchi și că ruia i-a pricinuit necazuri mari, ireparabile. Scopul scuzămijloacele, nu? Numai că soarta lui va fi ca și soarta Belgiei. Va fi învins pe la spate, de perechea sa politică – Ion Nicolae – Dințișor din aur de (la) conaționali. Din surse liberale SIGURE, am aflat că la sondajul Gallup făcut la sfârșitul anului trecut, „iubitul” politic al Măndelului șef – Șpăgarul cu dinți din aur de trompetăa realizat un scor de numai 5% din sufragiile râmnicenilor la primăria Râmnicului, iar partidul condus de el are un scor județean de numai 8%. Mai pupăel – Frâncu – consilieri municipali în Rm. Vâlcea și președinția Consiliului Județean, cu Ion Nicolae în partid, când s-o albi cioara . Liberali, deschideți ochii mari! Sănu ziceți că nu ați știut

” Miercuri, 31 ianuarie, la Episcopia Râmnicului va avea loc ședința Consiliului Eparhial, ședințăla care vor participa atât preoți, cât și laici, sub îndrumarea părintească a PS Gherasim. Avem convingerea că echilibrul creat de laicii râmniceni (intelectuali rasați și recunoscuți cu frică de Dumnezeu) nu va da posibilitatea recrudescenței răutăților și vendetei preoțești ce se prefigurează. Liniștea-i mai bunădecât orice. Tot la 31 ianuarie expirăși termenul din promisiunea PS Gherasim de reînnoirea contractului pentru reluarea activității tipografiei de sub administrarea PC Nicolae State-Burluș. Deși nu ne-a dat ocazia până acum săne îndoim de cuvântul său, se pare că Vlădica se va face că a uitat promisiunea și-și va încă lca cuvântul. Poate nu-i pentru prima oară. Certitudinea amneziei ne este datăde faptul că în loc săse eficientizeze activitatea de tipărirea că rților bisericești, se cheltuiesc sume imense de bani pentru renovarea și modernizarea Cancelariei și birourile Episcopiei.

” Am deschis cutia Pandorei de la Episcopie și informațiile despre nemulțumirile preoților tineri sau a celor ce nu sunt în grațiile „Permanenței”, nu mai contenesc. Un preot tânăr, supărat de felul cum este tratat de consilierul PC Cârstea (zis Păciu) îl roagăpe Prea Sfințitul să-și informeze supușii duhovnicești din Eparhie de ce s-a desființat postul III de la Biserica „Toți Sfinții”, parohie aflatăsub păstorirea consilierului. Alt preot ne-a declarat că va renunța la rasa monahalăși va pleca la cules de că pșuni în Spania sau la muncă grea în Italia, din cauzăcă nu-și poate hrăni numeroasa familie cu veniturile mici ale parohiei repartizate. „Niciodatănu a chemat Vlădica la masăpreoții cu familie numeroasă, ca săle cunoască durerea și aceștia să-i simtă ajutorul. În schimb, deputatul Vlădoiu este mai tot timpul în anturajul său, la masăsau la diverse întâlniri ciudate cu laicii. Noi, mai în glumă, mai în serios, îi zicem deputatului acesta, „Starețul Vlădoiu””. Voi pleca la muncă în străinătate, lăsându-i parlamentarului toată dragostea Prea Sfințitului nostru. Din surse sigure, știu că PS Gherasim a avut bani mulți depuși la BIR și cu o lunăînainte de falimentul băncii, „starețul” i-a spus să-și retragăbanii. Ceea ce a și făcut. Am eu documentele retragerii și le voi pune la dispoziția presei, După ce plec din Biserică . Măvoi duce la muncă , departe de țară, ca și preotul Mugurel Rezeanu, de la Corabia, cu sufletul umbrit că Stăpânul nostru nu-și iubește supușii, încă lzește la sân o „Permanență” incorectăși, de frica trecutului, îl ține drept sfetnic de tainăși de activitate conducă toare pe un fost ateu, comunist nomenclaturist.” Am citat un fragment dintr-o scrisoare aflatăla redacție, scrisoare al că rui conținut (substanțial) face obiectul investigațiilor noastre.

” Comisia prezidențialăpentru condamnarea comunismului este formatăexclusiv din români autentici, adevărați, personalități neaoșe care reprezintăcorect poporul român și opinia/viziunea poporului. Președintele comisiei: Volodea Tișminețki. Membri: Gail Kligman, H.R. Patapievici, Andrei Pippidi, Romulus Rusan Levente Salat, Alexandru Zub și alții. Experți: Hannelore Baier, Stefano BOTTONI, Robert Fürtos, Germina Nagâț, Evgenii Negrici, Novák Csaba Zoltán, Olti Agoston și alți titrați. Colaboratori: Igor Cașu, Lázok Klára, Shlomo Leibovici-Laiș, László Márton, Nagy Mihály Zoltán și alți remarcați. Alo, aici Casa Deputaților și Senatul României! Găsiți locuri de vânzare în comisia de renume anunț exclusiv numai pentru străini. Locuri First Class – în primele 5 rânduri din sală, sunt 15.000 euro, locuri Business Class, în mijlocul sălii, 10.000 euro, iar locuri Economy, în ultimele 10 rânduri, doar 8000 EURO. Grăbiți-văși nu ratați oferta! Începând de la 1 februarie, toate locurile se majoreazăcu 50%, iar 3 săptămâni înainte de alegeri se majoreazăcu încă 100% peste ăia 50%. Băieții deștepți au și locuri de vânzare la mai multe ministere, comisii prezidențiale etc., prețuri negociabile Comisia cu pricina de pricinăare în compunere, în marea ei majoritate, numai evrei: Virgil Iernunca, Gail Kligman, Monica Lovinescu, N. Manolescu, Patapievici HR, A. Pipidi, Romulus Rusan, Levante Salat, Stelian Tănase, Alexandru Zub, Radu Filipescu, Mihnea Berindei și Sorin Alexandrescu sunt români de origine iudaică . IPS Nicolae Corneanu, C. Ticu Dumitrescu, Marius Oprea, Dragoș Petrescu, Sorin Iliescu și Cristian Vasile sunt români cu antecedente la Secu. Fraților, iar ne scriu alții istoria!

” Pataliputra
Politica inumanului

Prea adesea, politicienii vâlceni afirmăsus și tare că de vinăpentru lipsa de credibilitate pe care o au, majoritatea dintre ei, în rândul cetățenilor, este  presa. Ne acuzăcă vrem săle alterăm imaginea publică , aruncându-ne în cârcă – mascându-și astfel neputința -fel de fel de interese meschine în atingerea acestui scop. Nu de puține ori, ni se adreseazăcu sintagma „jurnaliști cumpărați”, încercând săse delimiteze de imposibilitatea ce-i caracterizează, pe foarte mulți, de a-și lega numele de un proiect politic, viabil. Nu toți sunt așa, săfim serioși. Oricum, pentru tot ceea ce nu reușesc săfacă bine potentații locali, pisica moartăe aruncatăimediat în curtea presei. Ea poartăvina că o acțiunea de-a lor nu a avut răsunetul așteptat în rândul vâlcenilor, că au făcut, așa ca săse audăvorbind, declarații de a stat mâțu-n coadă, că se comportădemagogic și paralel cu realitățile politice, că sunt ahtiați După putere, că se implică în tot felul de scandaluri ce-i dezonorează, că vorbesc agramat, că mint, că fură, că sunt corupți, că românii sunt prea săraci sămai mănânce, că nu au caracter, că nu au viziune, că sunt egoiști, că sunt guvernați doar de propriul interes și că , în fine, nodul de la cravatăle stăstrâmb. Și multe altele. Prea multe.

Ne-am obișnuit cu asta, deși nu-i corect. Nu voi face, aici, o disertație despre modul în care ziariștii vâlceni înțeleg să-și facă meseria. Nu am acest drept. Îine, în fond, de conștiința fiecă ruia, ea fiind singura în măsurăsădea adevărata valoare a cauzelor pe care sunt dispuși săle apere. Voi vorbi, însă , despre umanitate. Văveți întreba poate, pe bunădreptate, care-i legătura dintre umanitate și politicieni? În principiu, una foarte simplă. Voi încerca săo explic, concis, în rândurile care urmează. În aproape fiecare jurnal vâlcean, găsim articole despre mizeria, durerea și sărăcia în care se zbat, încă , din păcate, prea mulți oameni. Fiecare ziarist sperăcă , prezentând opiniei publice astfel de cazuri, vreun potentat local, dintre cei care înfiereazăcu mânie proletarăideea de jurnalism, va sări în ajutorul celor năpăstuiți de soartă. Văinvit, dragi cititori, săpriviți cu atenție câți politicieni autohtoni au dat bani – și nu că nu ar avea – ca un amărât pentru care mâncarea e un lux ce nu-și permite zilnic, săo ducă , măcar pentru o zi, mai bine. Văspun eu, prea puțini. Câte din cazurile sociale atât de cumplite care ar face și o piatrăsăplângă au fost soluționate de aleșii noștri? Nu prea știm niciunul.  Vor spune, sunt sigură, că nu e treaba lor să-i ajute pe cei năpăstuiți.

Lupta pentru putere i-a dezumanizat complet, iar gesturile umanitare, ar fi, în concepția lor, dezonorante. Au decis săuite de latura umană, comportându-se ca niște cyborgi politici, pentru care durerea umanănu mai înseamnă nimic. Dar, nu, greșesc Ea poate fi exploatatăla maximum, în campania electorală, când cei care trăiesc la limita subumanului, primesc câte un pachet de mălai sau o sticlăcu ulei, însoțite de aserțiunea „nu uita să măvotezi!”. Și asta e tot. După aceea nu mai conteazăsoarta lor. Apoi, ajung la putere îmbogățindu-se peste măsură, sărăcind și mai mult miile de suflete nevoiașe și bătute de soartăcare i-au votat cu un mare păcat în inimă: dorința de mai bine.

Noi, jurnaliștii, însă , le reamintim, de fiecare dată- că ci noi nu ne-am pierdut umanitatea – că au o datorie moralăFață de cei care i-au adus la putere. Mai ales Față de cei mai puțin norocoși. Și asta îi supără. Încă mai sperăm că poate, printre politrucii ăștia, care ne hulesc atât, s-o mai găsi vreunul pentru care omenia, nu e doar o utopie. Am văzut foarte clar că lupta oarbăpentru putere le-a împietrit sufletele, le-a alungat compasiunea. Cunosc totuși, multe cazuri, când în urma articolelor scrise de diverși jurnaliști, zeci de familii sărace au fost ajutate de oamenii cu bani, de foarte puține ori, printre ei, găsindu-se politicieni. Pentru că , nu-i așa? că politicienii nu mai au nimic sfânt, că au încetat sămai fie umani, că sunt fățarnici, plini de răutate, obscuri, pentru că le place mai mult întunericul decât lumina, că mânjesc cu noroi pe unde trec, în loc săplanteze flori, că au uitat de valorile spirituale, că iubesc mândria și ura, că nu se mai spovedesc, că -l desfidăpe Dumnezeu, tot presa e de vină.

Olivia Parvu
Miliția presei

                                                        Actul Constatator nr. 128 din 29.01.2007

 

 

”   Categoria: „Rasol Rosal: cam nasol s-o aflăm și noi.”

”   Infractor:  Guminski Traian (recidivist, 12 antecedente).

   Locul și data:  Ziarul de Vâlcea, 22 ianuarie 2007

”   Fapta comisă: „…nu au încheiate în prezent contracte…”

   Natura faptei: Infantil-analfabetită.

   două vorbe: Încheiate nu au. Dar… descheiate (și unde, unde anume)?

  Explicație: Corect se spune „nu au încheiat”, fiindcă verbele nu au gen (M, F sau N) și, prin urmare, predicatul nu se acordăla „feminin” cu complementul direct „contracte”.

 

  Categoria: „Circumferința pătratului cvadraturii cercului.”

”   Infractor: Roșca Iuliana (recidivistă, 7 antecedente).

   Locul și data:  Gazeta de Vâlcea, 27 ianuarie 2006

   Fapta comisă: „Un vâlcean a tras două focuri de armăîn plan vertical…”. 

   Natura faptei: Limba de lemn a organelor.

   două vorbe: Nu cumva le-a tras „în plan vertical, pe raza localității cutare”?

   Explicație: Organele de poluție (pardon: poliție), atunci când raportește, așa vorbește: ordonat, organizat și, mai ales… tehnico-științific. Cică : „Sătrăiț Î, infractorul a fost somat săse oprească , iar apoi s-a trecut la executarea unui foc de armă, de că tre agent, în plan vertical, cu pistolul din dotare”.

   Alte două vorbe: Cel din știre nu era „organ cu pistol în dotare”, ci particoler cu permis de port-gaze… Nici fătuca nu-i „organă”, ci ziarică la gazetă. Așadar, nimeni nu a „executat” nimic, însă toată lumea ar trebui săaibăsimțul limbii normale, atunci când se mai și „iesprimă”.
Aglomerație la Spitalul Județean

” Peste 90 de copii, internați la Secția de Pediatrie

” „din fericire nu am avut decese, dar avem pacienți în stare destul de gravă. Deocamdatăfarmacia spitalului are pe stoc medicamentele necesare și sunt suficiente pentru a ne putea desfășura activitatea corespunzător” – ne-a declarat Dorina Constantinescu, medic șef al Secției de Pediatrie

 

Numărul mare de cazuri de viroze respiratorii și pneumonii în rândul copiilor a dus la supra-aglomerarea Secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de UrgențăVâlcea. Vineri, 26 ianuarie a.c., peste 90 de copii erau internați, în condițiile în care secția nu are decât 70 de paturi. „Este o perioadă foarte dificilăpentru noi. Pe zi ce trece vin alte cazuri, iar noi lucrăm deja la capacitate maximă. Din fericire nu am avut decese, dar avem pacienți în stare destul de gravă. Deocamdatăfarmacia spitalului are pe stoc medicamentele necesare și sunt suficiente pentru a ne putea desfășura activitatea corespunzător” – ne-a declarat Dorina Constantinescu, medic șef al Secției de Pediatrie. Ea spune că numărul cadrelor medicale este suficient pentru a putea face Față tuturor solicitărilor. Numai că , una dintre problemele cu care se confruntă medicii pediatrii din spital este indisciplina însoțitorilor sau a vizitatorilor copiilor. Așa cum spuneam într-unul dintre articolele trecute, un număr mare de copii internați sunt de etnie rromă. Din păcate, ei sunt vizitați zilnic de zeci de persoane, care stau cu orele pe holurile spitalului. De foarte multe ori cadrele medicale s-au plâns de indisciplina acestora și de faptul că fumează, scuipăși vorbesc tare pe coridoare. În ciuda avertismentelor nimeni nu s-a sesizat și zilnic, străbătând holurile spitalului, poți vedea o mulțime de rromi. Constatăm cu stupoare că angajații spitalului ce asigurăpaza sunt depășiți de situație și se dovedesc a fi incapabili de a păstra liniștea și ordinea în spital. „Încercă m să-i facem pe însoțitori săînțeleagăcă trebuie sărespecte regulamentul secției. Nu au voie săaducă mâncare de acasăpentru că le fac mai mult rău copiilor.  însă , din păcate nici igiena personalăsau cea a salonului nu este respectatăde unele mămici. Cât despre numărul mare de rromi ce sunt zilnic pe holurile spitalului nici nu vreau săcomentez ” – a adăugat Dorina Constantinescu.

Claudia Stanciu
„Viața lui Irinel Columbeanu” lansatăla River Plaza Mall

Apărutăîn luna octombrie a anului 2006, cartea „Viața lui Irinel Columbeanu” a fost promovatăși la Rm. Vâlcea duminică , 28 ianuarie a.c. Evenimentul a avut loc la River Plaza Mall, unde Irinel Columbeanu și autorul că rții, că tălin Tache, au acceptat, timp de aproape o oră, sărăspundăla întrebările ziariștilor, precum și ale publicului vâlcean. Lansarea de la Rm. Vâlcea a făcut parte dintr-un mega-turneu național, cartea ce dezvălui momente inedite din viața vedetei, tipărităîn 160 de pagini, având un real succes în țară . „De la bun început cartea s-a bucurat de succes, iar acum este pe locul III la vânzări, După Paulo Coelho și „Memoriile unei gheișe”. Trebuie sărecunosc că ideea scrierii că rții i-a aparținut lui Tache, iar eu am fost de acord să-i dezvălui anumite momente din viața mea” – a spus Irinel Columbeanu. El a vrut săscoatăîn evidențăcă , în acest volum, cititorii vor descoperi un alt Irinel Columbeanu, foarte diferit de cel prezentat de mass-media centrală. Cartea cuprinde biografia integralăa vedetei, de la părinți, copilărie, adolescență, viața profesionalăde dinainte de 1989, până la povestea de dragoste cu Monica și culminând cu „nunta secolului” din anul 2006. „Am dorit foarte mult ca sănu existe cenzurăîn această carte, ci numai o auto-cenzurăpe care, de altfel, am încercat săo reduc la minimum. însă , nu am cenzurat deloc gândurile și comentariile mele interioare pe care Tache a știut săle prezinte bine. Pot săvăspun că nu am citit cartea înainte, ci la o zi După lansarea ei pe piață” –  a adăugat Irinel Columbeanu. O parte din vânzările realizate în urma comercializării volumului sunt îndreptate spre opere de caritate, prin Fundația Columbeanu.

Visul din copilărie s-a împlinit la Râmnic

Cu ocazia lansării volumului, Irinel Columbeanu a primit din partea proprietarului River Plaza Mall, Viorel Popescu, o mașinuțăcu pedale, care are o semnificație aparte în viața vedetei. „În copilărie mi-am dorit foarte mult săam o mașinuțăcu pedale. Din păcate niciodatănu am avut-o, iar acum când măduceam la prietenii de familie și-i vedeam pe copiii lor cu mașinuțe, eram invidios” – a mai spus Columbeanu. La evenimentul de la River Plaza Mall au participat numeroase personalități locale printre care: primarul Râmniclui Mircea Gutău cu familia, Gheorghe Nicolau, Daniel Munteanu – șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor Vâlcea.

Claudia Stanciu
Niciodatăsănu spui niciodată!

Titlul acestui panseu mi-a fost sugerat de un verset biblic cunoscut pe care l-am adaptat situației prezente, ce vizeazăviața publică a primarului Râmnicului, ing. Mircea Gutău. După cum se știe, forțe politice – cunoscute și necunoscute -, oameni de afaceri interesați și câteva lichele evidențiate în mediile publice locale, și-au dat mâna în spatele cortinei și, folosindu-se de un denunță tor de profesie, au creat false condiții de luare de mită, pentru ca primarul Gutău și viceprimarul Dicu săfie arestați, minciuna fiind consimțităși legalizatătemporar de doi procurori ai DNA, abuzivi până dincolo de limitele Codului penal. Timp de patru luni de zile, cei doi edili râmniceni și-au trăit neputința dovedirii înscenării, dincolo de zidurile libertății, în penitenciar. În acest timp, deputatul liberal Emilian Frâncu, ajutat de vreo câțiva confrați de-ai săi interesați și-a făcut mendrele în primăria Râmnicului, conducând disimulat orașul și că utând (prin mâna sa dreaptă- Ion Nicolae) probe pentru ca primarul sănu se mai întoarcă din pușcă rie, curând, la cârma administrației publice locale. Ce-o fi fost în mintea deputatului și ce caracter și suflet are, nu mai trebuie că utat săse afle În același context cu dorința liberalului șef, două publicații locale (Ziarul de Vâlcea și Curierul de Râmnic) au lansat zvonuri calomnioase, minciuni ordinare menite săinfluențeze opinia publică localăși națională, contribuind copios la agravarea situației arestaților și la îndurerarea sufletului familiilor și prietenilor lor. După eliberarea edililor, pe măsurăce trece timpul, s-a aflat cum s-a derulat scenariul abuziv de reținerea viceprimarului Nicolae Dicu și, apoi, a primarului Mircea Gutău, eliberarea mandatelor de arestare și depunerea lor la penitenciar. Abuzuri mari „cât China”. La toate acestea s-au adăugat și zvonurile defăimătoare transmise prin mass media de Tiberiu Pârnău (director la Ziarul de Vâlcea) și Silviu Popescu (director la cotidianul Curierul de Râmnic). Primul, un laș ce, de teamă, nu și-a semnat calomniile, a transmis opiniei publice scorneala că primarul Gutău pleacă noaptea din Penitenciarul de MaximăSiguranțăColibași (locul detenției sale) și vine acasăca să-și vadăfamilia, iar dimineața este prezent la apel. Apoi, că acestuia i s-a făcut percheziție la domiciliu și i s-au găsit sute de mii de euro la „ciorap”, că soția sa a divorțat, etc. etc. Cui îi foloseau aceste dezinformă ri și mai ales cine-l plătea pentru astfel de zvonuri? Sunt întrebări care nu așteaptărăspuns, dar puncteazălipsa de caracter a zvonerului, diletantismul profesional al acestuia și bătaia de joc la care și-a supus cititorii. Cel de-al doilea – Silviu Popescu – este marea deziluzie a multor intelectuali vâlceni, dar și a presei locale adevărate. Cunoscut ca unul dintre fondatorii cotidianului „Curierul de Vâlcea”, Silviu Popescu s-a afirmat drept un ziarist echilibrat, cu tente vădite de stânga, formația sa politică ante-decembristăfiind comunistă”pur-sânge”. El este nepotul (După mamă) al actualului senator PRM Eugen Florescu, fost cenzor de marcă al regimului comunist și, mai ales, ideologul presei din acea vreme, membru al CC al PCR și șeful secției de presăși propagandăa partidului. După Revoluție, nepotul de nomenclaturist a știut cum săse bage pe sub pielea noilor conducă tori locali post-decembriști (de altfel, aceștia erau din eșalonul doi-trei al PCR) și și-a că utat prietenii din rândul politicienilor în afirmare, dorința sa de parvenire socialăestompându-i comanda conștiinței – firească , de altfel – de a face pasul înapoi, datoritătrecutului său (dacă va fi nevoie îi vom prezenta acestuia CV-ul din perioada 1985-1989, unde se va putea vedea formația sa de „comunist de omenie”!). Unul dintre politicienii în afirmare era pedistul Mircea Gutău, acum primar independent al orașului nostru. Cu el s-a împrietenit Silviu Popescu și, împreunăcu familia primarului și-a petrecut, alături de familia sa, week-end-urile până la plecarea lor în America. Se spune că odiseea americanăa ziaristului Silviu Popescu este una reprobabilăși că întoarcerea acasănu are nici o legăturăcu neadaptabilitatea sa, ci mai degrabăcu senzația pe care o are cocoșul în fața cuțitului ce-l va duce direct în oala pentru ciorbă. Și la cine putea „repatriatul” săapeleze, când știa că nu mai are casăși aproape niciun ban în buzunare. Prietenii sunt, în situații de excepție, ca a lui, buni de pus la ranăși de tapat. Sensibil la cele povestite de ziarist, primarul Gutău l-a ajutat pe om cu bani, cu diferite intervenții telefonice sau personale, făcute pentru ca „americanul” să-și reformeze cadența socială, starea materialăși profesională. Ziarul pe care l-a deschis Silviu Popescu – Curierul de Râmnic – a primit un sprijin substanțial de la Mircea Gutău și, dacă nu intervenea arestarea acestuia, lansarea publicației se făcea în „Casa că sătoriilor”, din subordinea Primăriei, cu primarul pe post de „naș oficial”. Întreaga suflare vâlceanăse aștepta ca Silviu Popescu săsară- jurnalistic – în apărarea situației primarului sau, în cel mai rău caz, săprezinte neutru scandalul creat de arestarea abuzivăa celor doi edili râmniceni. Dar ți-ai găsit la Silviu Popescu?! Batjocora la care l-a supus pe binefăcă torul său (în presa scrisăsau la televiziune) este binecunoscută. Cum binecunoscutăeste și insulta adusăprimarului Râmnicului, născut în Moldova, atunci când i-a tipărit poza pe prima paginăși a scris cu litere mari, deasupra capului său, „Sârmaaaa „. Aluzia este discriminatorie, sancționabilăcu amendăde până la 100 milioane lei și supunere la alte sancțiuni sociale. Poate v-am răpit din timp citind toate acestea, cunoscute, de altfel, dar rememorarea acestor lucruri nu este de loc întâmplătoare. Venit acasă, Mircea Gutău și-a reluat locul la primărie și printre râmnicenii care-l iubesc. Astfel, a putut afla tot ceea ce s-a întreprins împotriva lui, a familiei sale, a imaginii publice și, nu în ultimul rând, împotriva libertății sale. Puțini sunt aceia care credeau că nu se va răzbuna pe detractori, calomniatori, complotiști sau lichele. Sau, dacă nu se va răzbuna, cel puțin nu îi va mai băga în seamăniciodată. însă , niciodatănu trebuie săspui niciodată! Pentru că , iată, de curând, deputatul Emilian Frâncu, învins pe toate planurile întreprinderilor sale împotriva primarului, a găsit curajul (ca sănu-i spunem tupeul) și l-a vizitat pe primar în instituția din care a vrut să-l alunge ca săajungăel conducă tor și timp de trei ore au dialogat constructiv, ajungând la un consens al neutralității și al colaborării spre binele municipiului Rm. Vâlcea. Altul îi arăta ușa sau spunea că nu are timp de el. Știm tot ceea ce s-a discutat în spatele ușilor închise și, tocmai de aceea, afirmăm public că Emilian Frâncu a făcut gestul reconcilierii nu din resentimente, ci numai pentru imaginea sa politică publică , fiind primul care va mina (subteran) înțelegerea consființită. De altfel, mâna sa dreaptă- Ion Nicolae – zis Dințișor din aur de trompetă, cu tot embargoul defăimării promis, își Continuă atacurile împotriva primarului, instigând (contra cost) câțiva jurnaliști imorali ca să-l atace pe acesta în presă, din nou. Va fi falsăgândirea cuiva că acest „ține calul de prohab” face ceva fărăștirea perechii sale (politice) Emilian Frâncu. Apoi, ziaristul – laș că ruia îi este rușine cu numele familiei sale (prietenii știu de ce!) – Tiberiu Pârnău, aflat acum în slujba lui Prigoană- ROSAL SRL, uitând ce a făcut până acum împotriva libertății primarului, l-a vizitat pe acesta, solicitându-i un interviu pe tema disputei Rosal SRL – URBAN SA. Nu am fi crezut niciodatăcă individul ăsta ce cântăacasăcucurigu din șifonierul cu ușa închisăar putea să-l privească în ochi pe primar, cum niciodatănu am fi crezut că primarul îl va mai accepta vreodatăca sădialogheze cu el. Dar Mircea Gutău este și primarul lichelelor. Ultimul dintre aceștia (detractori!), Silviu Popescu a fost văzut gudurându-se pe lângă familia primarului, cu ocazia lansării că rții lui Irinel Columbeanu, în Complexul comercial River Plaza, pe care l-a batjocorit și pe acesta cum i-a venit în pix. Pentru el, timorarea familiei Gutău, calomnierea și acuzarea omului aflat în neputința de a-i răspunde sau știrbirea imaginii sale publice, nu reprezintănimic. A trecut, zice el și mai știe că primarul nu ține ranchiună. Drept dovadăși ziarul lui, mai zilele trecute, i-a publicat primarului o scrisoare că tre singurul consilier liberal lătrător la lună- Ion Nicolae – consângeanul lui Emilian Frâncu, la liberali. Întreaga asistențăa rămas consternatăcând Silviu Popescu a invitat-o pe fiica primarului la cafea, insistând ca aceasta săi se alăture ca să-l vadădin nou Râmnicul integrat în societatea ce nu-l mai acceptăpentru faptele lui reprobabile. Orică rui membru al societății vâlcene poate săi se întâmple trădarea pe care Silviu Popescu i-a aplicat-o prietenului său Mircea Gutău. A reuși performanța săfie singurul râmnicean din istoria locurilor noatre care l-a lovit pe un om aflat în neputințăși, pe deasupra, aflat în penitenciar pe nedrept. Evident, refuzul Cristinei Gutău a fost elegant, așa cum îi stăbine unei domnișoare de familie bună, deși, parcă , vreo câteva vorbe de duh și un toc cui de pantof în frunte ar fi meritat individul imoral. Oricum, lecția de demnitate și de egalitate oficialăpe care le-a predat-o primarul Mircea Gutău lui Emilian Frâncu, Silviu Popescu și Tiberiu Pârnău este antologică , susținând – o datăîn plus – titlul acestui material de presă.

Romeo Popescu
„Candidatura lui Ion Nicolae este o bătaie de joc la adresa inteligenței râmnicenilor”

” Consilierul local PD, Romeo Rădulescu spune

Candidatura liberalului Ion Nicolae la Primăria Râmnicului a iscat, în ultima vreme, multe controverse. Atât presa, cât și politicienii vâlceni, l-au atenționat pe șeful PNL Vâlcea, Emilian Frâncu, că o astfel de decizie va duce, inevitabil, la scă derea în sondaje a partidului pe plan local, iar șansele ca Nicolae săcâștige fotoliul de primar al municipiului sunt inexistente. Într-un sondaj (niciodatădat publicității!), comandat de liberali pentru a stabili exact cum se situeazăîn preferințele electoratului vâlcean, Ion Nicolae are, deși, desigur, cifra e total nerealistă, 16,8%. Un procent insuficient, așadar, pentru a ieși primar. Mai nou, candidatului liberal la primărie i s-a impus săobțină12%, fapt ce dovedește, foarte clar, că cele 16 procente pe care  peneliștii se lăudau că alesul local le are, sunt scoase din „burtă”. Surse credibile din interiorul PNL Vâlcea ne-au informat că într-un alt sondaj – efectuat de Gallup – comandat  de liberali, Ion Nicolae (candidatul la primărie) nu avea decât 5%. Cu toate acestea, Emilian Frâncu se încă pățâneazăsămizeze pe un cal mort, deformând conștient și mai tare imaginea PNL Vâlcea. Gurile rele spun, însă , că , de fapt, Ion Nicolae nu va rămâne opțiunea finalăa liberalilor în ceea ce privește candidatura la Primăria Râmnicului. Din câte se pare, zvonul a fost lansat chiar de  președintele peneliștilor vâlceni, care se gândește serios, zice el, săcandideze la primărie. 

Candidaturăinsultătoare

Referitor la înscrierea liberalului în cursa pentru funcția de edil-șef al municipiului, consilierul municipal PD, Romeo Rădulescu, spunea în cadrul unei conferințe de zilele trecute: „Candidatura lui Ion Nicolae la Primăria Rm. Vâlcea reprezintăo bătaie de joc la adresa inteligenței râmnicenilor. Nu pricep cum un individ care habar nu are cu ce se mănâncă administrația publică săvrea săfie primarul municipiului. Nu a făcut nimic pentru acest oraș. Din punctul meu de vedere, e important ca cetățenii să-și dea exact seama dacă dincolo de masca pe care o poartăNicolae existăceva bun ce poate fi valorificat sau dacă el este doar un personaj care face rău ori de câte ori are ocazia”. Întrebat dacă Ion Nicolae se scandalizeazăpublic pentru a-și face imagine, Romeo Rădulescu a spus: „Da, sigur acesta este un aspect. însă , mai existăceva. E un tip malițios. Aduceți-văaminte cât l-a criticat pe Mircea Gutău cât a fost închis. De altfel, cred că i-ar fi adus acuze peste acuze și dacă nu ar fi fost în arest. La el este ceva nativ. Îi place săse audăvorbind”- crede consilierul democrat.

Olivia Parvu
Petre Ungureanu nu are încredere în justiție

” PLD-ul, în drumul spre conturarea pe eșichierul politic

” „Te poți aștepta la orice, din partea ei (justiției – n.r). De foarte multe ori, dăhotărâri dintre cele mai bizare. Nu m-ar mira ca într-o zi, în urma unei astfel de hotărâri, săaflăm că Statuia Independenței, din Rm. Vâlcea este îmbrăcatăindecent” – a glumit deputatul

 

Președintele PLD Vâlcea, deputatul Petre Ungureanu a declarat, cu ocazia unei conferințe de presă, organizatăcu puțin timp în urmă, că partidul din care face parte se aflăîntr-o perioadă de inițiere politică , de conturare pe eșichierul politic românesc. „Alegerea, la Vâlcea, a structurilor de conducere reprezintăun pas important pentru noi” – a menționat parlamentarul. Petre Ungureanu a mai spus că , din punctul său de vedere, este important ca membrii PLD sănu aibă, în spate, o notorietate negativă. „E mai bine sănu fie prea cunoscuți, dar săfie curați. Dacă au potențial, pot săse facă remarcați în sânul acestei formațiuni politice ( )La nivel județean, vom acorda mare atenție celor pe care îi înscriem în partid” – a declarat el. În ceea ce privește activitatea sa din Comisia Juridică a Camerei Deputaților, deputatul a precizat: „PNL, care dispune în acest moment în Camerăde sprijinul pesediștilor, vor vota pentru ca eu împreunăcu alți doi colegi săfim dați afarădin comisie, trimițându-ne, astfel, la despăducherea frunzelor de dud ” – a mai adăugat el.

Petre Ungureanu a mai adăugat că în cel mai scurt timp posibil, PLD va întocmi listele ce conțin candidații pentru Parlamentul European. „Condițiile pe care aceștia trebuie săle îndeplinească sunt extrem de complexe și complicate” – susține deputatul. Întrebat ce părere are despre justiția românească , parlamentarul a declarat: „Te poți aștepta la orice, din partea ei (justiției – n.r). De foarte multe ori, dăhotărâri dintre cele mai bizare. Nu m-ar mira ca într-o zi, în urma unei astfel de hotărâri, săaflăm că Statuia Independenței, din Rm. Vâlcea este îmbrăcatăindecent” – a glumit el.

Olivia Parvu
Primarul dorește finalizarea lucrărilor de la groapa de gunoi cu orice risc

” Mircea Gutău, pus pe fapte mari

„” Am cerut ministerului sădea Primăriei Rm. Vâlcea o împuternicire pentru organizarea licitaților pentru continuarea construcției gropii de gunoi de la Fețeni, construcție care, După cum bine știți, a fost sistatădin motive independente de voința noastră” – a menționat  el

 

Primarul Râmnicului, Mircea Gutău, este decis sărezilieze contractul cu firma PARCOMAT – firma ce ridică autoturismele abandonate pe domeniul public – dacă nu-și plătește datoriile, în valoare de câteva sute de milioane lei vechi, pe care le are că tre primăria municipiului. Edilul-șef a precizat în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii vâlceni că a sesizat societatea de mai multe ori, cu privire la suma pe care o datoreazămunicipalității, însă conducerea PARCOMAT s-a făcut că plouă. „Firma are la dispoziție 2 luni săachite datoria și sătreacă la respectarea exactăa condițiilor impuse în caietul de sarcini – în caz contrar, vom renunța la contract” – a declarat primarul. În plus, Mircea Gutău va cere PARCOMAT-ului sănu mai treacă pe chitanțierele pe care le folosește numele concesionarului, pentru ca Primăria municipiului sănu mai primească înjurături de la cetățenii supărați că le-au fost ridicate autoturismele. „Am primit de la râmniceni, multe sesizări referitoare la modul necivilizat în care sunt tratați de angajații acestei firme. Ei spun că li se vorbește ca la ușa cortului, lucru absolut anormal. E nevoie, de o revizuire de comportament” – a spus Mircea Gutău. Edilul-șef a mai declarat că , în scurt timp, pe toate blocurile din municipiu vor fi montate plăcuțe (aproximativ 2000) de identificare moderne. Plăcuțele au sosit, deja, la Primăria Rm. Vâlcea și au fost executate de o firmădin București.

Suspendarea

Tot săptămâna care a trecut, municipalitatea a trimis două adrese celor două firme – URBAN și ROSAL – ce se aflăîn război pentru efectuarea serviciului de salubritate publică din Râmnic. „( ) Văcomunică m că începând cu data de 26.01.2006, se suspendăcontractul de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare a municipiului Râmnicu Vâlcea, până la soluționarea de că tre instanță. Precizăm că am comunicat societății comerciale URBAN SA continuarea, începând cu aceeași dată( )” – se aratăîn adresa trimisă ROSAL-ului. De menționat că suspendarea va dura 90 de zile, iar, în această perioadă , societatea nu mai poate încheia contracte de salubritate. Înștiințarea formulatăpentru societatea URBAN are un text similar, singura diferențăfiind, așa cum aminteam mai sus, că Primăria Rm. Vâlcea a hotărât reluarea serviciului de salubritate publică . „Nu pot cere nici ROSAL-ului și nici URBAN-ului săpărăsească municipiul. Instanța de judecatăeste singura abilitatăsădecidăacest lucru. Primăria se va conforma, în funcție de hotărârea judecă torească ” – a mai adăugat el.

Curaj de primar

În data de 25 ianuarie a.c., la sediul OPCP (Oficiul de Plăți și Contractare PHARE), din cadrul Ministerului Finanțelor Publice a avut loc reuniunea de lucru cu reprezentanții autorităților responsabile pentru derularea proiectului ISPA „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Vâlcea”. La întâlnire au participat reprezentanți ai OPCP, Autorității de Management și Infrastructura din cadrul Ministerului Finanțelor, Ministerului Mediului și Gospodăririi Apelor și Primăriei Râmnicului. Cu ocazia întrunirii, a fost discutat „Acordul cadru de implementare pentru delegarea responsabilităților de la OPCP că tre beneficiarul final” și cel legat de „Asigurarea Asistenței tehnice pentru revizuirea documentației de licitație pentru contractul de lucrări și asigurarea consultanței pe perioada derulării procedurii de atribuire a contractului”. Mircea Gutău a spus că OPCP s-a angajat ca până marți, 30 ianuarie 2007, sătransmităcă tre toate instituțiile implicate un prim „draft” al Acordului de Implementare modificat, având în vedere condițiile în care se va realiza delegarea atribuțiilor de licitare și contractare că tre beneficiarul final, iar în urma agreării Acordului de Implementare de toate părțile implicate, Primăria Râmnicului se obligăsă-l supunăspre dezbatere Consiliului Local, în regim de urgență.” Am cerut ministerului sădea Primăriei Rm. Vâlcea o împuternicire pentru organizarea licitaților pentru continuarea construcției gropii de gunoi de la Fețeni, construcție care, După cum bine știți, a fost sistatădin motive independente de voința noastră” – a menționat Mircea Gutău. El a mai spus că solicitarea că tre minister de a împuternici Primăria Râmnicului pentru organizarea licitațiilor privind construcția depozitului ecologic, reprezintăo mare responsabilitate. „În cazul în care lucrările la groapa de gunoi nu se vor derula cum trebuie, municipalitatea, în frunte cu primarul, vor fi trași la răspundere. Eu îmi asum acest risc, pentru că doresc ca depozitul ecologic săfie finalizat” – a conchis el. Mircea Gutău a mai adăugat că Primăria Râmnicului va trece, în mod obligatoriu, în caietul de sarcini privind construcția gropii ca firmele participante la licitație, săaibăexperiențăsimilarăîn domeniu.

Olivia Parvu
Arnota și Ocnele Mari, gropi comune, asasinate și execuții

” Județul Vâlcea, în raportul Timsăneanu:

În raportul final al Comisiei Prezindențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste elaborat sub conducerea profesorului Vladimir Tismăneanu, apare, printre altele, și numele județului Vâlcea. Astfel, în lista parțialăa închisorilor, centrelor de anchetă, de deportare și a coloniilor de muncă din sistemul concentraționar românesc apare numele a două localități din Vâlcea: Arnota (gropi comune, asasinate și execuții) și Ocnele Mari (penitenciar de reeducare, gropi comune, asasinate și execuții). Datele culese de membrii comisiei au avut la bazăun studiu privind memorialul victimelor comunismului și al rezistenței din cadrul Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului. La finalul acestui capitol se precizează: „Ne-am obișnuit (poate pentru că atâția ani victimele comunismului au fost uitate, contestate sau chiar hulite) săfolosim sobrietatea științifică și săevităm abordarea sentimentalăa cercetărilor. Acolo unde am găsit documente le-am folosit, acolo unde nu am avut, am preferat săsemnalăm lacuna; unde am putut număra victimele am făcut-o; unde nu, am preferat aproximarea ordinului de mărime. Dar, chiar folosind precauția cea mai drastică pentru a evita riscul exagerării, ne facem vinovați Față de fiecare ins năpăstuit din „marea de amar” (cum ar spune Eminescu), pentru că l-am transformat oricum într-o cifrăsau într-o fracțiune de cifră, iar cifrele sunt prin definiție reci și distante. În fiecare atom al acestui univers de suferințăse ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar își păstreazăgândurile, sentimentele și memoria proprie. Luând fiecare caz în parte, te cutremuri mai mult decât în fața statisticii efectuate pe mii sau milioane de cazuri. Fixând un singur chip înțelegi mai mult decât dintr-un convoi de sclavi.

Cristina Pirvu