1

TATELE DIN CONSILIUL LOCAL

         Gălăgie mare în sala Consiliul Local, unde joia trecutăs-au întrunit consilierii locali pentru a dezbate problemele râmnicenilor. De când consilierul PSD, Gigi Matei, a devenit președinte de ședință, adunarea s-a transformat într-un bâlci, așa cum vedem marțea și vinerea în târgurile de la marginea orașului. Îipete, strigăte, insulte, acuzații, negocieri, tot tacâmul, pentru a avea tabloul sinistru al reprezentanților râmnicenilor, care se ceartăca la ușa cortului. Primarul interimar, Vali Monceanu, asistăneputincios la această scenădesprinsăparcă din scrierile lui Caragiale. N-ai cum să-i oprești pe pretendenții la fotoliul de primar, Matei și Nicolae, de a se da în stambă, ca doi circari. În fața camerelor de luat vederi, cei doi își disputăsupremația într-un mod jalnic. „Ești prost”, „Dacă mai continui, te dau afară”, „Nu mai vorbiți prostii”, „Ești lipsit de bun simț”, acestea sunt replicile pe care cei doi și le-au aruncat furioși unul altuia. Dacă nu m-aș gândi la problemele râmnicenilor, sincer, toată această debandadăm-ar amuza. însă , nu pot sărâd când văd cum doi nepricepuți, neaveniți și total pe dinafarăproblemelor urbei au ajuns săfacă jocurile în Consiliul Local. Ca sănu mai vorbim despre solemnitatea unei astfel de ședințe, care lipsește cu desăvârșire.

         Cea mai aprigădisputădintre propozabilii scaunului de primar s-a axat pe Memoriul grupului de consilieri PNL pentru adoptarea unei hotărâri de Consiliu Local pentru alocarea sumei de 2 miliarde lei vechi necesară restabilirii unui preț de referințăla valoarea de 120 lei/Gcal pentru energia termică destinatărâmnicenilor. Mai pe înțelesul tuturor, era vorba despre o pomanăelectorală, cu care liberalii vor săle ia ochii râmnicenilor că sunt preocupați de numai pot de problemele lor.

         Râzând cu gura până la urechi, Gigi Matei i-a spus lui Ion Nicolae că deja Guvernul le-a luat caimacul dând o ordonanțăde urgențăîn acest sens. Dar ți-ai găsit săînțeleagăNicolae. El avea lecția învățatăde acasăși cred că pleznea fierea-n el dacă nu o spunea în fața tuturor. Ca un elev, care cerșește o notămai bunăde la profesor, Nicolae tot flutura două degete-n sus pentru ca marele Gigi Matei să-i dea cuvântul. Într-un final și După ce l-a luat peste picior, Nicolae a avut cuvântul și a început sărecite din memorie. Nu are rost săvămai spun cum deplângea Nicolae, cunoscut prin urbe și sub apelativul de Dințișorul de Aur, soarta râmnicenilor care vor fi în imposibilitatea de a-și plăti facturile. El a fost pus la punct de consilierii locali ai PSD, dar nu aveau cu cine săse înțeleagă, Nicolae nu pricepea o iotădin cele ce i se spuneau.

până la urmă, consilierul Valer Tudor l-a întrebat care va fi sursa de finanțare pentru cele 20 miliarde lei vechi. Întrebare încuietoare. Am crezut că -i pocnește ceva la cap lui Nicolae. Se roșise la Față ca un rac, ochii i se bulbucaserăhidos și a reușit doar săîngăime că se pot lua bani de la investiții și băgați în acest program social. Cu capul pe umeri, Valer Tudor i-a replicat că i se pare o greșealăsăse umble la sursele de investiții pentru că deocamdatănimeni n-a văzut nici o condamnare în cazul primarului Mircea Gutău pentru ca săi se modifice programul de investiții și săse dea banii la subvenții. Nicolae a combătut în stilu-i caracteristic, spunându-i consilierului pesedist că el n-are a se plânge deoarece are centralătermică . Na-ți-o frântăcă ți-am dres-o. Cu creierul lui de cocostârc obosit, Nicolae n-a putut pricepe că pentru a face pomeni electorale, mai ai nevoie și de bani.

         În fine, trist este că râmnicenii asistăneputincioși la asemenea discuții contradictorii care nu duc în niciun caz la progres, ba din contră. Cele două țațe din Consiliul Local, Gigi Matei și Ion Nicolae, fac acest circ ieftin, cu gândul la alegerile locale din vara anului 2008. Semidocți, slab pregătiți profesional, ajunși consilieri locali pe voturile altora, cei doi au uitat deja de regulile bunului simț și se bălăcă resc public, fărănici un pic de jenă.

Magda Tolea
MARIANA GUTAU CANDIDEAZA LA FUNCTIA DE PRIMAR

        ” În cazul unor noi alegeri la Primăria Râmnicului

 

          A devenit de neînțeles de ce în cazul penal al primarului Râmnicului, Tribunalele îl elibereazăși Curțile de Apel refuzăsă-i dea posibilitatea de a se judeca în libertate. Existăsemnale tot mai evidente că se urmărește scurgerea celor 180 zile ale suspendării lui din funcție pentru a se putea declanșa alegeri anticipate la Primăria Râmnicului. În această situație, soția primarului arestat – Mariana Gutău este pregătităsăse înscrie în cursa electorală, oferind electoratului râmnicean programele de dezvoltare economică , socialăși administrativăale soțului său, programe abandonate sau neglijate acum, evident, cu toate că acestea au fost demarate de primar înainte de a ajunge în necaz. În exclusivitate, doamna Mariana Gutău, ne-a declarat: „Am hotărât săcandidez la funcția de primar, dorind săiau locul soțului meu. Pentru mine, devine tot mai evident că Mircea stăla Colibași, pentru că nu vrea sărenunțe la funcția de primar. Cineva o dorește cu orice risc pentru partidul său, că lcând peste omenie, adevăr, onoare și dreptate. De altfel, ni s-a transmis de că tre un ziarist din presa localăca soțul meu sărenunțe la funcție, dacă vrea săiasăafarădin pușcă rie, cum, tot la fel, i-o cereau, mereu și procurorii DNA. M-am consultat cu familia, cu prietenii și cu râmnicenii care ne iubesc și măvoi înscrie în lupta electorală. Îmi anunț, public, candidatura. Am stat lângă Mircea, îi știu dragostea pentru concetățenii noștri și am preluat-o. Știu ce programe a pus în practică și ce pregătea pentru perspectiva apropiatăsau îndepărtatăa dezvoltării municipiului Rm. Vâlcea. Oferta mea va fi și oferta lui, pentru că amândoi iubim acest colț de rai, oraș aflat sub oblăduirea lui Dumnezeu. Voi învinge!”.

Romeo Popescu
MILITIA PRESEI

 

Actul Constatator nr. 112-bis din 02.10.2006

 

 

·         Categoria: „Coborâți jos și avansați înainte, vă rog.”

·         Infractor: Bădescu Adi (recidivist, 1 antecedent).

·         Locul și data:  Curierul de Râmnic, 27 septembrie 2006

·         Fapta comisă: „…patronii să-și antifoneze fonic localurile.”

·         Natura faptei: Pleonasm de toată jena.

·         două vorbe: Da Î di șe să nu șî li antifoneze dânșii fotonic, tectonic sau pozitronic? Iar șel mai bini ar hi să șî li antifoneze șî organoleptic, antiseptic șî antispastic, nu crezi matali?

·         Explicație: Antifonare = izolare fonică .

 

 

 

·         Categoria: „Potriveală la fix.”

·         Infractor: Beleț Mihaela (recidivistă, 16 antecedente).

·         Locul și data:  Viața Vâlcii, 30 septembrie 2006

·         Fapta comisă: „…îi cere lui Pârvu să-și ceară spuze Marianei Popa, pentru jignirile adresate…”

·         Natura faptei: Cică … greșeală de tipar. Sanchi-balamaua!

·         două vorbe: Io zâc să nu-ș Î cearî spuze. Io zâc mai bini să-ș Î cearî spume.

·         Explicație: Sindicalistul „œcare ieste” consilier județean e mereu cu frișca la gură. Apropo: corect se zice „œsă-i ceară scuze”, nu „œsă-și ceară scuze”, că doar nu și le cere lui însuși.

 
CAMPANIE VOCEA VALCII

          „ȘI EU CRED ÎN NEVINOVĂÎIA PRIMARULUI MIRCIA GUTĂU”

 

 

        Dragăprimarule,

 

Pentru început îți dau un sfat: ASCUNDE BATISTA!!!

În percepția mea, acest semn al exclamării va avea de acum încolo un sens aparte, deși în orice propoziție poți trăi foarte bine și fărăel.

Am reușit cu greu săintru în sala de judecatăși nu vorbele judecă torului sau ale avocaților m-au impresionat, ci amărâta aceea de batistăpe care o frământai între degete, de parcă de ea depindea totul. Când ți-ai șters fruntea cu ea, noi toți am fi vrut săfim în locul ei și să-ți aducem alinare.

Și abia la sfârșit, când n-am mai suportat și am ieșit afară, mi-am dat seama cât de necesară îi va fi lui Crinu Popescu. Tu n-ai nevoie de ea, primarule, pentru că noi cei din Râmnic suntem lângă tine, așa că ASCUNDE BATISTA!

Va trebui s-o transmiți cuiva cu fruntea îngustă, care a reușit sămurdărească cel mai frumos nume de floare. La fel și doamna de la DNA care și-a pătat lavaliera, jignindu-ne.

Te așteptăm acasă, oricât ne-ar trebui pentru asta.

Un salut optimist, T.J.

P.S. Și vreau săte rog ceva: ține-te bine cu sănătatea, pentru că vameșii, infractorii, complicii, politicienii, în fața judecă ții au leșinat ori s-au îmbolnăvit ad-hoc de inimă. Jalnic spectacol și de aceea te rog săfii tare și adevărat!
CERERE DE STRAMUTARE

PREȘEDINTELE ÎNALTEI CURțI DE CASAțIE ȘI JUSTIțIE

În temeiul articolelor nr. 55, 56 din Codul de procedură penală, formulăm prezenta

 

CERERE DE STRĂMUTARE

 

 a dosarului numărul 1316/P/2006 a Tribunalului Vâlcea, privind pe inculpații Gutău Mircia și Dicu Nicolae, cu termen la data de 13.09.2006, solicitând ca, apreciind temeinicia motivului de strămutare invocat, în vederea asigurării desfășurării normale a procesului penal, să dispuneți:

– atribuirea cauzei spre soluționare unei alte instanțe egale în grad Tribunalului Vâlcea;

– suspendare judecă rii cauzei până la soluționarea cererii de strămutare.

 

Prin rechizitoriul nr. 126/P/2006 al Direcției Naționale Anticorupție secția de combatere a corupției au fost trimiși în judecată inculpații:

– Gutău Mircia, fiul lui Gheorghe și Margareta, născut la 27.04.1957, în comuna Satu Mare, județul Suceava, domiciliat în municipiul Rm . Vâlcea, str. Cpt. D. Mărășeanu, nr. 3, județul Vâlcea, primar al municipiului Rm. Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, prevăzută de art. 254, alin. 1, Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 și 

– Dicu Nicolae, fiul lui Nicolae și Elena, născut la 12.01.1953 în comuna Stoenești, județul Vâlcea, domiciliat în municipiul Rm. Vâlcea, str. Știrbei Vodă, nr. 3, bl. P2, ap. 18, județul Vâlcea, viceprimar al Municipiului Rm. Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de luare de mită, prevăzută de art. 26 Cod penal raportat la art. 254 alin. 1 Cod penal și la art. 6 din Legea nr. 78/2000.

 

În fapt, s-a reținut că , inculpatul Gutău Mircia, în calitate de primar al municipiului Rm. Vâlcea a pretins, în perioada aprilie iulie 2006, de la denunță torul Popescu Constantin, atât direct, cât și prin intermediul inculpatului Dicu Nicolae, suma de 50.000 euro, redusă ulterior la 40.000 euro, în scopul îndeplinirii unui act ce intră în sfera atribuțiilor sale se serviciu, respectiv emiterea unui certificat de urbanism, în condițiile solicitate de persoana interesată.

Inculpatul Dicu Nicolae, în perioada aprilir iulie 2006, pe de o parte, l-a ajutat, prin explicitarea solicitărilor, pe inculpatul Mircia Gutău să pretindă de la Popescu Constantin, suma de 50.000 euro, redusă ulterior la 40.000 euro, în scopul îndeplinirii unui act ce intra în sfera atribuțiilor de serviciu ale autorului infracțiunii, respectiv emiterea unui certificat de urbanism, în condițiile solicitate de persoana interesată și care, pe de altă parte, a și primit pentru sine și pentru autorul infracțiunii suma de totală de 25.000 de euro.

Prin rezoluția din 06.07.2006 s-a dispus începerea urmăririi penale Față de inculpații Mircia Gutău și Dicu Nicolae, pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 254 alin. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea 78/2000, respectiv art. 26 Cod penal raportat la art. 254 alin. 1 Cod penal și la art. 6 din Legea 78/2000.

Prin ordonanța nr. 8 din 07.07.2006 s-a dispus reținerea inculpatului Dicu Nicolae pe o durată de 24 de ore cu începerea de la 7.07.2006, ora 13,00, până la 8.07.2006, ora 1,30 la aceeași dată fiind pusă în mișcare și acțiunea penală Față de inculpat.

Prin ordonanța nr. 9 din 7.07.2006 s-a dispus reținerea inculpatului Gutău Mircia pe o durată de 24 de ore, cu începere de la 7.07.2006, ora 15,45, până la 8.07.2006, ora 15,45, la aceeași dată fiind pusă în mișcare acțiunea penală Față de inculpat.

Prin încheierea de ședință din data de 7.07.2006, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a inculpatului Dicu Nicolae pe o perioadă de 29 de zile, de la 7.07.2006 până la 5.08.2006 inclusiv, iar prin încheierea de ședință nr. 38/R/11.07.2006, Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a inculpatului Gutău Mircia pe o perioadă de 29 de zile, de la 11.07.2006, aceasta fiind și data încarcerării.

Cauza a fost înregistrată la Tribunalul Vâlcea sub nr. 1316/P/2006.

La termenul din data de 2.08.2006, instanța de judecată, în conformitate cu dispozițiile art. 300 Cod procedură penală, a dispus revocarea arestării preventive și punerea de îndată în libertate a inculpatului Gutău Mircia, constatând nelegalitate și netemeinicia măsurii preventive.

Considerăm că se impune strămutare judecă rii dosarului la o altă instanță egală în grad.

Strămutarea este un remediu procedural reglementat de Codul de procedură penală, în vederea înlăturării situațiilor care pun în pericol normala desfășurare a unui proces penal datorită unor stări de fapt neconvenabile, existente la locul unde urmează să fie judecată cauza penală care face obiectul acestui proces.

De aceea, legiuitorul se referă la motive temeinice care pot servi la solicitarea strămutării și care nu privesc personal pe vreunul sau chiar toți subiecții oficiali ai unei instanțe, suspiciunea creată nefiind una indvidulaă, ci colectivă, provocată de un climat neprielnic ori de o ambianță defavorabilă.

În speță, în raport de calitățile deținute de inculpații Gutău Mircia și Dicu Nicolae, respectiv acelea de primar și viceprimar ai municipiului Rm. Vâlcea, de legăturile acestora cu conducă torii autorităților publice locale și ai altor instituții publice și nu în ultimul rând, având în vedere reflectarea constanță în presa locală a eventualelor „žrepercursiuni” pe care procesul penal le-ar avea asupra activității primăriei, campanii în favoarea sau defavoarea inculpaților, apreciem că se impune strămutarea cauzei, pentru a se asigura realizarea unui climat de imparțialitate, propice desfășurării normale a procesului penal.

De asemenea, pentru a nu se crea, din aceleași considerente, situații iremediabile în ceea ce privește cercetarea judecă torească în dosarul nr. 1316/P/2006 al Tribunalului Vâlcea Secția Penală, privind pe inculpații Gutău Mircia și Dicu Nicolae, cu termen de judecată la 13.09.2006, în temeiul art. 56 alin. 3 Cod procedură penală, solicităm suspendarea judecă rii cauzei până la soluționarea cererii de strămutare.

Anexăm copia rechizitoriului nr. 136/P/2006 al Direcției Naționale Anticorupție Secția de combatere a corupției, copie de pe încehierea nr. 122 din 2.08.2006 a Tribunalului Vâlcea Secția penală și extrase din presa locală.

Nu s-au mai formulat alte cereri de strămutare în prezenta cauză.

                                                                  

                                                                                     Procuror șef, Daniel Marius Morar
Monceanu isi pune oamenii in functii

      ” Debandadăîn primărie ” „Eusebiu Vețeleanu a fost plecat în concediu mai bine de o lunăși evident că trebuia săgăsesc pe cineva să-i ia locul”- a spus viceprimarul Râmnicului

 

        Viceprimarul Constantin Monceanu nu a ezitat să-și avanseze oamenii în funcție, în lipsa edilului șef al Râmnicului, Mircia Gutău. Dacă înainte de reținerea primarului Gutău, purtător de cuvânt la Primăria Rm. Vâlcea și totodatăconsilierul edilului era Eusebiu Vețeleanu, acum acest post este ocupat de Daniel Ionescu. Monceanu a găsit și o motivație pentru această schimbare: „Eusebiu Vețeleanu a fost plecat în concediu mai bine de o lunăși evident că trebuia săgăsesc pe cineva să-i ia locul”– a spus viceprimarul. În prezent, Eusebiu Vețeleanu este șef de serviciu la departamentul de aprovizionare și securitate din cadrul Primăriei Rm. Vâlcea. Cât despre ceilalți doi consilieri personali ai primarului Mircia Gutău, Dumitru Îârdea și Anton Mițaru, vicele Monceanu a spus că doar unul mai este angajat al primăriei în acest moment. „Domnul Îârdea nu mai este angajat al primăriei Râmnicului de aproximativ o lunăși jumătate. El și-a băgat o cerere de demisie care i-a fost acceptată. În prezent, din câte am înțeles, este pensionar. Domnul Mițaru este în continuare angajat pe postul de consilier al primarului. însă , o perioadă a fost în concediu, După care a fost internat în spital și din câte știu este și acum bolnav” a conchis viceprimarul Râmnicului, Constantin Monceanu.

Claudia Stanciu
Democratii valceni dau lectii de limba engleza copiilor

       ” „cunoașterea unei limbi străine a devenit o necesitate în ziua de azi, iar noi ne-am gândit săvenim în sprijinul copiilor, oferindu-le șansa învățării limbii engleze alături de un profesor de specialitate” a declarat Ana Maria Pătru, președintele executiv al Organizației de Femei a Partidului Democrat Vâlcea

 

         Zilele trecute, Tineretul Partidului Democrat Vâlcea, a organizat un curs gratuit de englezăpentru copii, care s-a desfășurat la sediul partidului. La aceste lecții au participat peste 50 de copii din întreg județul și a fost condus de profesoara de Limba și Literatura Română, Diana Curcă . Atât copiii, cât și părinții acestora au fost întâmpinați de președintele executiv al PD Vâlcea, Romulus Bulacu, vicepreședinții Ana Maria Pătru, Iuliana Moise, Manole Pavel, Gheorghe Vieru și Mihai Crânguși. Înainte de a începe cursul, profesoara i-a împărțit pe micuți în grupe și le-a dăruit câte un pix și un pix din partea democraților. Conducerea PD Vâlcea a profitat de ocazie pentru a le promite copiilor că vor avea parte de surprize pe parcursul celor două luni de zile cât dureazăcursul. „Este o inițiativăpe care o apreciem. Cunoașterea unei limbi străine a devenit o necesitate în ziua de azi, iar noi ne-am gândit săvenim în sprijinul copiilor, oferindu-le șansa învățării limbii engleze alături de un profesor de specialitate” a declarat Ana Maria Pătru, președintele executiv al Organizației de Femei a Partidului Democrat Vâlcea.

         De asemenea, Romulus Bulacu a ținut săprecizeze că După ce se vor încheia cursurile de limba engleză, se gândesc săextindăaria de lecții. „Am avut foarte multe solicitări din tot județul. Ne-au contactat părinți din Bujoreni, Bălcești, Bărbătești etc. Din păcate, nu toți copiii și-au permis săvinăpână aici pentru a participa la cursuri. De aceea, ne gândim săorganizăm astfel de acțiuni și în alte localități”  a spus președintele executiv al PD Vâlcea.

Claudia Stanciu
‘Singurul responsabil pentru situatia de la Feteni este prefectul de Valcea’

      ” Consilierul local PSD, Valer Tudor afirmă ” până la acest moment firma „Monticava” a efectuat doar câteva săpături, drenaje și decapări, pentru care s-au cheltuit nici mai mult nici mai puțin de 500 de mii de euro ” groapa ecologică de la Fețeni urma să fie dată în exploatare la sfârșitul anului 2006

 

        În toamna anului 2001, reprezentanții UE au aprobat, prin programul ISPA, asistență Financiară nerambursabilă pentru proiectul „Groapa de gunoi de la  Fețeni”. În luna august 2002, Ministerul Integrării Europene, în calitate de Coordonator Național ISPA a semnat Memorandumul de Finanțare pentru acest proiect, care ulterior a fost ratificat prin Legea 126/11.04.2003. Proiectul este în valoare totală de 11,04 milioane euro și este asigurat din trei surse: bugetul statului – 2,5 milioane euro,  bugetul local 1,1 milioane euro, iar diferența de 7,5 milioane euro fiind suportată de Uniunea Europeană . Groapa ecologică de la Fețeni urma să fie dată în exploatare la sfârșitul anului 2006. Licitația pentru construcția gropii a fost câștigată de o firmă italiană, Monticava Strade SRL, ai că rei reprezentanți susțineau că dețin peste 40 de ani de experiență în domeniu, pe piața românească de profil. Lucrurile stau, din păcate, altfel. Cu ceva timp în urmă, Ministerul Mediului a cerut Prefecturii Vâlcea să verifice situația gropii de gunoi de la Fețeni. Solicitarea a venit ca urmare a întârzierii foarte mari, în care se află firma, în procesul de execuție a lucrărilor.  până la acest moment, firma „Monticava” a efectuat doar câteva săpături, drenaje și decapări, pentru care s-au cheltuit nici mai mult nici mai puțin de 500 de mii de euro. Situația este cu atât mai gravă cu cât la 1 octombrie 2006, Groapa de gunoi de la Râureni ar fi trebuit închisă și dată spre exploatare cea nouă, de la Fețeni. În dorința de a trage cât mai mult de timp și sperând că vor obține o prelungire a contractului, constructorii italieni au propus aducerea, la Fețeni, a unei stații mobile de sortare a deșeurilor, care poate fi utilizată gratuit până la terminarea lucrărilor.

        În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Vâlcea de joi, 28 septembrie a.c., a fost prezentat un raport informativ privind stadiul implementării măsurii ISPA 2001 – „Managementul Integrat al Deșeurilor în Râmnicu Vâlcea”. această problemă a fost dezbătută pe larg de că tre consilierii locali, care au ajuns la concluzia că singura soluție ca lucrarea să fie terminată este de a se schimba constructorul. „În ceea ce privește Groapa ecologică de la Fețeni, eu consider că dacă există un vinovat, atunci acela este reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul de Vâlcea. Cea mai bună soluție în acest moment este schimbarea constructorului” a spus consilierul local PSD, Valer Tudor. La rândul său, viceprimarul Râmnicului, Constantin Monceanu consideră că trimiterea unor memorii, constituie singura soluție de rezolvare a problemei de la Fețeni. „În cel mai scurt timp, vom trimite memorii că tre Președinție, Ministerul Finanțelor Publice și Guvern pentru a le cere autorul în această situație. De asemenea, ne bazăm și pe sprijinul parlamentarilor vâlceni, senatorul democrat Dorel Jurcan și Emilian Frâncu, pentru a face lobby” a conchis vicele Monceanu.

Claudia Stanciu
CONSOLIDAREA VALORILOR NATIONALE

        ” Nicolae Sofianu, mare voievod al fundației „Ordinul Moșnenilor” vrea

 

          Joi, 28 septembrie, la Hotel „Casa Roxi” din Drăgășani, omul de afaceri Nicolae Sofianu și nouăsculptori români, au organizat o conferințăde presăprilejuităde încheierea Taberei de Sculpturădin Drăgășani, eveniment ce a demarat în urmăcu aproape trei săptămâni și care a fost organizat de Fundația „Ordinul Moșnenilor”. Anul acesta, omul de afaceri vâlcean este mare voievod al fundației, care ființeazăde peste 400 de ani. În data de 11 septembrie, cei nouăsculptori au tras la sorți blocurile de marmurăalbăde Rușchița pe care le-au transformat, prin muncă , talent și sudoare,  în sculpturi de diferite mărimi și diferite forme. Cei nouăsculptori sunt Paul Popescu (Tg. Jiu), Alexandru Gavrilaș și Mircea Mocanu (Bistrița-Năsăud), Marcel Stanciu (Baia Mare), Marius Ivanovici (Pitești), Lucian Tudorache (Piatra Neamț), Gheorghe Zărnescu (Bacă u) și Ilarion Voinea (Cluj Napoca). Evenimentul de la Drăgășani este organizat de Nicolae Sofianu împreunăcu Gheorghe Dican, președintele Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) Vâlcea. De altfel, omul de afaceri Nicolae Sofianu, președintele Grupului de firme Sofianu, a anunțat oficial că amplasamentul viitorului Muzeu de ArtăContemporanăva fi schimbat, de la că limănești la Râmnicu Vâlcea. „Intenționez săconstruiesc acest muzeu în Parcul Zăvoi, pe locul fostei Băi Comunale. La parter și primul etaj al clădiri va funcționa într-un spațiu relativ mare Muzeul de ArtăContemporană, iar la cele patru etaje superioare va funcționa un modern hotel, de patru stele. Deja s-a realizat proiectul viitoarei clădiri, întreaga investiție urmând săcoste peste cinci milioane de euro. Scopul organizării acestor seminarii este strângerea a 400 de opere de artă, care vor fi expuse în muzeu.”, a declarat Nicolae Sofianu. Omul de afaceri gândește în perspectivăși odatăcu intrarea țării noastre în Uniunea Europeană , el dorește ca muzeul sădevinăo oazăde românism, unde se poate admira arta autentică românească , într-o Europăglobalizată.

Magda Tolea
Stefan Prala a fost scos din delegatia pentru Grecia de proprii colegi

       ” Încă 140 milioane lei de la bugetul județului aruncați degeaba

 

        La ultima ședințăa Consiliului Județean Vâlcea, s-a aprobat componența nominalăa delegației care în perioada 8 15 octombrie va pleca în Grecia, costul total al deplasării fiind de 140 milioane de lei vechi alocați din bugetul județului. Trebuie săspunem că au existat opt propuneri pentru șapte locuri, nominalizatul Ștefan Pralăfiind „exmatriculat” din această delegație întrucât a obținut numai 12 voturi. Cei care vor pleca în Grecia sunt: Ionel Militaru, Mircea Poenaru, Ilie Fârtat, Gheorghe Vieru, Ioana Liță, Mihail Crânguși și Mihai Sporiș. Cheltuielile de transport și serviciile hoteliere pentru 7 nopți sunt în valoare de 1450 lei/persoană, taxa de școlarizare este de 480 lei/persoană. Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administrație Publică Locală Craiova, organizeazăîn perioada 8 – 15 octombrie 2006, cursul de perfecționare „Oportunități  de finanțare în Uniunea Europeană – Fonduri Structurale”, în Grecia. Potrivit expunerii de motive care însoțește acest proiect de hotărâre „cursul își propune creșterea capacității și probității profesionale a oficialilor aleși, a funcționarilor publici cu funcții publice de conducere în relație cu responsabilitățile propriei administrații publice locale și personalului contractual cu  funcții de conducere și execuție din cadrul instituțiilor publice. Acesta se va desfășura După următoarele topici: Procesul de Integrare Europeană , Tratatele Uniunii Europene, Cei trei piloni ai Uniunii Europene, Instituțiile Europene, Interdependența dintre Comisia Europeană și statele membre, Rezultatele procesului de luare a deciziilor  în Uniunea Europeană , Administrarea programelor legate de acquis-ul comunitar, Utilizarea Fondurilor Structurale, Fonduri structurale, oportunități de folosire a fondurilor structurale pentru dezvoltarea  zonei”. În cadrul acestui program se vor organiza și vizite oficiale ale unor instituții ale administrației publice, dintre care: întâlnire oficialăla Primăria din  Piure, vizitarea podului suspendat care face legătura Greciei continentale cu Peloponez  peste canalul Korint obiectiv realizat cu fonduri europene, întâlnire cu aleșii locali la Primăria din Kalambaka, vizitarea obiectivelor locale din Kalambaka realizate utilizând fonduri structurale europene.

Andrei Bacalu