1

RÂMNICU VÂLCEA, locul 6 în topul celor mai avantajoase oraşe din România

Un studiu realizat de storia.ro pe baza opiniilor locuitorilor marilor oraşe privind costul general al vieţii, accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la institutiile educaţionale, plasează pe primele cinci locuri municipiul Braşov, urmat de Oradea, Cluj Napoca, Sibu şi Piteşti. Râmnicu Vâlcea se clasează pe un onorant loc 6, din punct de vedere al celor mai avantajoase orașe din România/
În topul general al celor mai dezavantajate oraşe, aşa cum sunt percepute de cetăţeni, se numără Alexandria, Focşani, Brăila, Călăraşi şi Reşiţa.
Cele mai avantajoase oraşe din România, conform storia.ro sunt Braşov, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Miercurea Ciuc, Slobozia, Timişoara, Târgu Mureş. Pe de altă parte, cele mai dezavantajoase oraşe din ţară sunt Alexandria, Focşani, Brăila, urmate de Călăraşi, Satu Mare, Bacău, Giurgiu, Zalău, Galaţi şi Buzău.
VÂLCEA: Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare!

Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea anunță că începând cu data de 1 martie 2018, conform Calendarului înscrierii la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2018/2019 și a metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2018-2019 aprobate prin OMEN nr. 3.242/2018, se vor afișa la sediul fiecărei unități de învățământ informații care permit părinților să cunoască activitatea specifică clasei pregatitoare din cadrul unității școlare.
În perioada 1-23 martie 2018 se va realiza sub coordonarea Centrului judetean de resurse si asistenta educatională evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018 inclusiv.
Completarea de către părinți, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor-tip de înscriere se realizează în perioada 8 martie-26 martie 2018. Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție sunt înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată. Pe locurile libere se înscriu și, ulterior, se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localități, în conformitate cu solicitarile părinților și cu prevederile prezentei metodologii.
Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare se realizează în data de 23 aprilie 2018.
Pe site-ul ISJ Valcea vor fi disponibile documentele specificate de metodologia și calendarul înscrierii la clasa pregătitoare în vigoare
Menționăm că numărul de elevi de clasă pregătitoare estimat de unitățile școlare în propunerile planului de școlarizare pentru anul școlar 2018-2019 este de aproximativ 3020 elevi.
ÎNFIORĂTOR! Bărbat mort, mâncat de animalele sălbatice

Descoperire macabră, marți dimineața, în comuna vâlceană Păușești Măglași. În satul Valea Cheii, localnicii au descoperit cadavrul unui bărbat mâncat de animalele sălbatice.
Soartă crudă pentru un bărbat de 52 de ani din localitatea Păușești Măglași, județul Vâlcea. Acesta ieșise în curte pentru a da zăpada la o parte și i s-a făcut rău. A căzut inconștient și la puțin timp a survenit și decesul.
Conform medicilor legiști, care au efectuat necropsia, bărbatul a suferit un atac cerebral, a căzut în curte și în cele câteva zile până a fost găsit de vecini și de un nepot al său, animalele sălbatice i-au devorat părți importante din corp, inclusiv fața.
Bărbatul locuia singur, iar polițiștii au deschis dosar penal pentru moarte suspectă.
Hoţii de bunuri din gospodării, prinşi de poliţiştii vâlceni

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Horezu, Secției 7 Poliție Rurală Măldărești, Secției 9 Poliție Rurală Pietrari și Postului de poliție Mihăești au efectuat 2 percheziții domiciliare în comuna Costești, la persoane bănuite de săvărșirea mai multor fapte de furt calificat.

Ieri, 27 februarie, polițiștii au efectuat 2 percheziții domiciliare la persoane bănuite de comiterea mai multor fapte de furt calificat, dispunându-se reținerea pentru 24 de ore a 3 bărbați din comuna Costești, cu vârste cuprinse între 19 și 30 de ani. În fapt, în perioada octombrie 2017-februarie a.c., pe raza orașului Horezu, dar și a comunelor Costești și Tomșani s-au sesizat mai multe fapte de furt, respectiv: furturi de componente auto, motorină, furturi din locuințe și anexe gospodărești, prejudiciul estimat ridicându-se la 29.500 de lei.

Urmare a cercetărilor si investigatiilor efectuate în cadrul dosarelor penale, s-a dispus efectuarea a 2 percheziţii domiciliare în comuna Costesti, polițiștii găsind la locuințele persoanelor bănuite mai multe bunuri despre care există suspiciunea că provin din furturi.

În urma acțiunii, s-a dispus, prin intermediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu, reținerea pentru 24 de ore a 3 dintre cele 4 persoane bănuite, urmând a fi prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu cu propunere de arestare preventivă.
Frigul i-a adus pe oamenii străzii la Centrul ”Ioana”

Temperaturile scăzute din ultima perioadă au făcut ca la centrul Social de Urgenţă ”Ioana” din Râmnicu Vâlcea să apeleze mai multe persoane fără adăpost. La acest moment, în Centrul cu o capacitate de 21 de persoane – aceasta putând fi extinsă la nevoie – se află 6 persoane care fie au solicitat din proprie iniţiativă adăpost, fie au fost aduse de echipaje de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean sau de patrule ale Poliţiei municipale şi Poliţiei Locale.

CSU ”Ioana” funcţionează în regim de permanenţă, iar asistaţii prin intermediul acestei structuri beneficiază, pe lângă adăpost, de consultanţă juridică, psihologică, dar şi de masa servită în regim de catering.
Începe Concursul de selectare a unui logo care să marcheze împlinirea a 630 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Râmnicu Vâlcea

Prin HCL nr. 49/2018 s-a aprobat Regulamentul de desfăşurare a concursului de alegere a unui logo pentru marcarea a 630 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Râmnicu Vâlcea, concurs care se desfăşoară începând cu 1 martie 2018. De la această dată şi până în ultima oră a zilei de 30 martie, cei care doresc să participe – persoane individuale sau grupuri de maximum 3 persoane, cetăţeni români, deţinători ai unui act de identitate – pot trimite propunerile lor grafice – dimensiune de minimum 500 x 500 pixeli, format vectorial de tip ”pdf”, ”eps”, ”ai” sau ”cdr”, a cărui dimensiune nu trebuie să depăşească 5 MB – însoţite de ”Formularul de înscriere”, pe adresa ramnic630@primariavl.ro.

Fiecare participant, fie persoană individuală, fie membru al unui grup, poate trimite doar o singură propunere de logo. Variantele primite – anonimizate de administratorul adresei de e-mail – vor fi analizate în perioada 2-5 aprilie de un juriu format din Gheorghe Dican, Preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Vâlcea, prof. Doina Gănescu, director al Şcolii Populare de Arte şi Meserii, prof. Traian Ştefan Boicescu, reprezentant al liceului de Arte ”Victor Giuleanu”, consilierii locali Adina-Florentina Dobrete şi Maria Bobeanu, precum şi doi reprezentanţi ai Primăriei municipiului.

Verdictul final va fi dat şi anunţat public pe 5 aprilie, iar premierea câştigătorilor – Premiul I pentru logo-ul ”Râmnic 630”: 1.000 lei, Premiul II: 500 lei, Premiul III: 300 lei – se va face în cadrul unei conferinţe de presă pe data de 6 aprilie.

Logo-ul astfel ales va fi folosit pentru personalizarea tuturor materialelor de promovare ce vor fi realizate de către Primăria municipiului pe parcursul anului 2018.
Mai multe detalii şi Regulamentul complet pot fi găsite în HCL nr. 49/2018, care poate fi studiată şi descărcată de pe site-ul Primăriei municipiului – www.primariavl.ro.
Senatorul Romulus Bulacu, îngrijorat de eşuarea programului Start-Up Nation

Programul Start-Up Nation, prezentat ca un sprijin pentru antreprenorii aflaţi la început de drum, provoacă îngrijorare în rândul celor care şi-au pus în joc toate economiile.

După mai multe amânări, în ultimele trei luni, din peste 8.000 de firme declarate câştigătoare, mai puţin de 200 de beneficiari au primit finanţarea promisă, spun consultanţii. În tot acest timp, mulţi antreprenori se gândesc cu groază că ar putea ajunge să îşi închidă afacerile, în timp ce altele nici nu au început să funcţioneze.

Îngrijorat de eşuarea programului Start-Up Nation, senatorul Romulus Bulacu a adresat o întrebare ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Radu Oprea: „Programul de guvernare susține că antreprenorii tineri vor fi încurajați prin intermediul programului Start-up Nation – și nu numai – prin finanțarea nerambursabilă cu 200.000 lei pentru fiecare startup, fără a fi nevoie de cofinanțare. Programul conține date exacte: 10.000 de start-up-uri finanțate anual, costuri 0 pentru înființarea acestora, dar și accesarea programului online.

La finalul anului 2017, rezultatele sunt dramatice. Conform datelor comunicate până acum de ministerul dumneavoastră, există doar 23 de beneficiari care şi-au primit banii promişi de stat, 200.000 de lei pentru fiecare. Mulţi din antreprenorii care şi-au investit banii proprii sunt forţaţi să-şi închidă afacerile pe care nici măcar nu le-au pornit. Și aici se pare că vorbim de 8000 de antrepenori. Unii dintre ei au făcut credite și au început să utilizeze banii, dar neprimind sumele promise de la stat, sunt acum înglodați în datorii. Alții își vând afacerile pe site-uri de anunțuri gratuite. Peste 80% dintre proiecte au fost scoase la vânzare în ultimele trei luni, iar în acest moment sunt puţin peste 100 de anunţuri active.

Domnule ministru, cu autoritatea de care dispuneți, vă rog să-mi comunicați care sunt aspectele ce au îngreunat derularea acestui program și care sunt măsurile pe care le veți lua pentru ca Start-Up Nation să fie cu adevărat o oportunitate pentru tinerii întreprinzători, aşa cum aţi promis?”.
O altă şcoală din VÂLCEA suspenda cursurile

Având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile, Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea anunță suspendarea cursurilor pentru Școala Gimnazială, sat Băbeni Oltețu, comuna Diculești pentru perioada 28 februarie – 01 martie 2018.
Liceul Teoretic Lădești a solicitat reluarea programului școlar începând cu 01.03.2018.
VEZI starea drumurilor de astăzi, 28 februarie

Având în vedere prevederile Planului de măsuri pentru perioada sezonului rece 2017-2018, al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, urmare a situațiilor aflate în dinamică, din cauza efectelor fenomenelor de ninsori însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, temperaturi scăzute și viscol, luând în considerare informările transmise de către structurile cu atribuții în domeniu, Instituția Prefectului – Județul Vâlcea, informează:

În perioada 27.02.2018 – 28.02.2018, ca urmare a ninsorilor înregistrate la nivelul judeţului Vâlcea, s-a intervenit pentru menţinerea reţelelor de drumuri naţionale, judeţene şi locale într-o stare de viabilizare corespunzătoare astfel:

● Pe reţeaua de drumuri naţionale, în lungime totală de 482,5 km, s-a intervenit cu 59 utilaje şi 266 tone material antiderapant (sare), în activitatea de deszăpezire fiind angrenate un număr de 111 persoane.

La această oră situaţia drumurilor naţionale se prezintă astfel:
– DN 7, km 156+250 – 239+400, Milcoiu – Râu Vadului, partea carosabilă este acoperită cu zăpadă de 2 – 3 cm;
– DN 64, km 66+605 – 135+434, Drăgăşani – Rm.Vâlcea – Băile Olăneşti, partea carosabilă este acoperită cu zăpadă de 2 – 3 cm;
– DN 67, km 135+500 – 198+764, Milostea – Horezu – Budeşti, partea carosabilă este acoperită cu zăpadă de 1 – 3 cm;
– DN 67 B, km 47+400 – 112+700, Maru – Zătreni-Gusoeni-Drăgăşani, partea carosabilă este acoperită cu zăpadă de 2 – 4 cm;
– DN 7 A, km 0+000 – 86+601, Malaia – Limita jud.Hunedoara, partea carosabilă este acoperită cu zăpadă de 1 – 2 cm;
– DN 7 D, km 0+000 – 31+360, Câineni – Limita jud. Argeş, partea carosabilă este acoperită cu zăpadă frământată de 1-4 cm;
– DN 65 C, km 40+000 – 111+400, Bălceşti – Horezu, partea carosabilă este acoperită cu zăpadă frământată de 2 – 4 cm;
– DN 73 C, km 61+434 – 68+134, lim.jud.Arges – Blidari, partea carosabilă este acoperită cu zăpadă frământată de 1 – 2 cm.
– DN 7 CC, km 0+000 – 7+734, Călimăneşti – Păuşa, partea carosabilă este acoperită cu zăpadă de 1 – 2 cm;
Stocuri Secţia Drumuri Naţionale Vâlcea: – sare – 306 tone

● Pe reţeaua de drumuri judeţene, în lungime totală de 967 km, stratul de zăpadă depus este între 7 – 10 cm, intervenindu-se cu un număr de 41 utilaje şi cca. 233 tone material antiderapant (188 tone nisip şi 45 tone sare), în activitatea de deszăpezire fiind angrenate un număr de 58 persoane.
Stocuri RAJDP Vâlcea: – nisip – 266 tone
– sare – 122 tone
– combustibil – 1,5 tone

● pe reţeaua de drumuri de interes local se intervine cu utilaje de către autorităţile locale, la această oră circulaţia desfăşurându-se în condiţii de iarnă.

Situaţii deosebite:

– În dimineața zilei de 28 februarie 2018, în intervalul 04:30 – 05:00, traficul de tonaj a fost blocat total pe DN 7, în zona Dedulești, astfel traversarea zonei s-a făcut succesiv, s-au instituit dispozitive de dirijare a traficului și îndrumare a conducătorilor aparținând Serviciului Poliției Rutiere Vâlcea, iar la intervale de 15-20 s-au realizat opriri ale traficului de tonaj (peste 7,5 to), astfel încât echipele de intervenție ale Secțiilor de Drumuri Naționale să poată acționa eficient. Traficul către Pitești a fost reluat în jurul orei 07:00, circulația efectuându-se în condiții de iarnă.

– La această ora pe DN 7, partea carosabilă este parțial acoperită cu zăpadă amestecată cu material antiderapant de aproximativ 1cm, iar pe celelalte Drumuri Naționale din județ circulă în condiții de iarnă, existând un strat de zăpadă de la 1 până la 4 cm.

– În perioada 27-28.02.2018 IPJ Vâlcea și Poliția Locală a identificat șase persoane fără locuință, din care cinci persoane au fost transportați la Centrul Ioana Râmnicu Vâlcea ( doi de către SAJ, unul de către Poliția Locală), iar doi refuzând cazarea. Cel de-al șaselea a fost transportat de către IPJ Vâlcea la Unitatea de Primiri Urgențe Vâlcea, unde a fost examinat fără a prezenta afecțiuni medicale, refuzînd transportul și cazarea la Centrul Ioana Râmnicu Vâlcea .

– De asemenea s-a luat decizia suspendării cursurilor în data de 28.02.2018, ca urmare a căderilor masive de zăpadă, la trei unități gimnaziale ( două în comuna Stoilești și una în comuna Runcu), iar la Liceul Teoretic din Localitatea Lădești pentru perioada 28.02-01.03.2018.

La serviciul de Ambulanță Râmnicu Vâlcea, toată activitatea este sub control, în noaptea precedentă au existat 47 de solicitări față de o medie de 75.

Pe reţeaua de drumuri naţionale, judeţene şi locale din judeţul Vâlcea, la această oră, se circulă în condiţii de iarnă, în continuare se intervine cu utilaje pentru menţinerea acestora în stare de viabilizare.
La nivelul reţelelor de energie electrică, la această oră, nu se înregistrează întreruperi în alimentarea cu energie electrică ca urmare a situaţiei meteorologice.
Tatăl lui Bobiță Cătușanu a trecut în lumea celor drepți

Când Dumnezeu are nevoie de îngeri, un om bun părăsește această lume. Asta probabil că s-a întâmplat și în cazul decesului tatălui lui Bobiță Cătușanu, cunoscutul basist al trupei Antract.
”Azi tatal meu Catusanu Constantin a parasit aceasta lume… Cei care l-au cunoscut si apreciat isi pot lua un ultim ramas bun mergand la capela cimitirului Sfantul Ioan din Rm. Valcea. Slujba de inmormantare va avea loc joi 1 martie ora 12:00! Dumnezeu sa il odihneasca…” a postat Bobiță Cătușanu pe pagina sa de socializare.
În fața in implacabilei morți, cuvintele sunt de prisos. Cu toate acestea, un gând de alinare și sincere condoleanţe familiei, la trecerea în nefiinţă a celui care a fost Constantin Cătușanu. Dumnezeu să îl odihnească în pace, iar pe cei rămaşi să-i mângâie.