1

SĂPTAMÂNA vâlceană PE SCURT

Cu toate că , ani de zile, Ion Nicolae i-a lins umil servieta șefului său de partid Emilian Frâncu și a apărut de zeci de ori la televizor ca să-și facă imagine, „Dinți de Aur” nu a reușit sătreacă de piciorul broaștei în sondaje ” se zvonește că liderul PRM Vâlcea, Nicolae Pătru, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, este foarte supărat în ultima perioadă . Pe lângă faptul că a rămas fără scaun la CJ, este certat la cuțite cu prefectul Anuța Handolescu și aproape toată lumea îl evită” nemulțumităde faptul că în ziua când și-a trimis subordonații la Inspectoratul Județean Școlar Vâlcea cei doi inspectori adjuncți erau în concediu medical, Svetlana Preoteasa a început sădea tot felul de declarații în presa centrală

 

” Un sondaj intern de ultim moment al PNL Vâlcea aratăcă Ion Nicolae, „Dinți de Aur” ar lua, în cazul în care duminica viitoare ar fi alegeri pentru Primăria Râmnicului, mai puțin de 2%. Rușinos. Cu toate că , ani de zile, Nicolae i-a lins umil servieta șefului său de partid Emilian Frâncu – care l-a plimbat ca pe sfintele moaște peste tot, în speranța că va ajunge la sufletul electoratului – și a apărut de zeci de ori la televizor ca să-și facă imagine, „Dinți de Aur” nu a reușit sătreacă de piciorul broaștei în sondaje. Desigur, nu ne așteptăm ca „Măndel” sădea publicității acest sondaj de opinie, în care apar cu procente foarte mici în preferințele alegătorilor râmniceni, și alți liberali de marcă că rora liberalul-șef le-a dat funcții mari în partid doar ca săle închidăgura. Nu vom da nume, pentru că cei care se simt vizați vor lăsa, cu siguranță, ochii în pământ. Dacă și După acest sondaj de opinie (care suntem siguri că reflectăadevărul), Nicolae „Dințișor” se mai viseazăprimar înseamnă că ori nu are simțul ridicolului câtuși de puțin, ori trăiește într-o realitate virtualădin care nu mai are scă pare. Cel mai grav este că Nicolae trăiește în această stare de latențăspirituală(în care se aflăde-o viață), indusăde Emilian Frâncu, deliberat. Câteodatăeste distractiv, pentru un privitor obiectiv, săvadăcum „Măndel” face un bășcă lie permanentăde Nicolae, pe care-l minte, cu zâmbetul pe buze, că are șanse sădevinăprimar chiar și la 2%. Îmbătat de iluzia puterii, „Dintele” se viseazăde pe acum primarul municipiului, și nu vede că pământul pe care calcă s-au că scat niște gropi imense, în care va că dea foarte curând. Nicolae este o nulitate din punct de vedere politic, iar nonvalorile nu au ce că uta în funcții de genul celora la care viseazănedemnul urmaș al lui Brătianu. Locul lui este tot în mină, acolo de unde l-a luat Frâncu, crezând că poate îl face mare politician. Un individ care a muncit toată viața în beznă, în luminănu poate decât săbâjbâie.

” Se zvonește că liderul PRM Vâlcea, Nicolae Pătru, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, este foarte supărat în ultima perioadă . Pe lângă faptul că a rămas fără scaun la CJ, este certat la cuțite cu prefectul Anuța Handolescu și aproape toată lumea îl evită. Mai nou, îi dispar și ziarele de la birou. Semn, crede el, că este o conspirație împotriva sa pusăla cale de președintele CJ, Dumitru Bușe și mai ales de noul vicepreședinte, liberalul Cristian Buican, pe care-l urăște de moarte. Se pare că , în fiecare dimineață, liderul peremist se „cultivă” citind ziarele locale, dar mai ales „Tricolorul”, oficiosul PRM-ului. Pentru că este puțin pregătit politic, Pătru nu prea e în stare să-și stabilească singur temele de discuție din desele și plictisitoarele sale conferințe de presă. Nici la capitolul idei personale nu stădeloc bine, motiv pentru care citește cu nesaț toate articolele din ziarul „Tricolorul” pe care le adapteazăpentru întâlnirea cu jurnaliștii vâlceni. Pentru că nu putea săgăsească un vinovat, l-a acuzat de furtul ziarelor, pe Cristian Buican. Este lesne de înțeles de ce l-a găsit vinovat tocmai pe Buican, pentru că invidia îl macinăde când scaunul i-a fost luat, pe drept, chiar dacă el susține contrariul. Așadar, avem de-a face cu un plagiator, care nu are idei proprii și că ruia îi e greu săse exprime fără săse fi inspirat, mai întâi, din Tricolorul. Vrea, cu tot dinadinsul, sădevinăcopia fidelăa lui Corneliu Vadim Tudor și, După cum se manifestăpolitic, nu este departe de cel pe care-l idolatrizează.

” „A dat boala în inspectorii școlari generali! Toți suferăde inspectorităgeneralistă, de chiulangealăcronică ! Sunt îngrozităde ce îmi transmit oamenii trimiși în teritoriu! E un dezastru în toate inspectoratele școlare verificate de minister” – aceasta este declarația Zvetlanei Preoteasa, o profesoarăvâlceancă ajunsă, printr-o ironie a sorții, ministru secretar de stat în învățământul pre-universitar, datăreporterilor cotidianului național „Gândul”. Așa cum era de așteptat, liberala Preoteasa nu putea sănu se lege în declarațiile sale și de inspectorii vâlceni. până la urmă, aici este durerea ei… Nemulțumităde faptul că în ziua când și-a trimis subordonații la Inspectoratul Județean Școlar Vâlcea cei doi inspectori adjuncți, Ion Gava și Gabriela Ene, erau în concediu medical, Svetlana Preoteasa a început sădea tot felul de declarații în presa centrală. Ea i-a acuzat pe cei doi că se feresc de control. Mai mult, surse liberale din Inspectoratul Școlar Vâlcea ne-au mărturisit că aceasta ar fi afirmat că nu se va lăsa până nu-i va demite pe Gabi Ene și Ion Gava. Așadar, în curând o altăechipăministerialăde control va poposi în inspectorat, însă de data aceasta va „tăia în carne vie”. Cel puțin așa asigurărăzboinica liberalăce a ajuns, din întâmplare, ministru secretar de stat.

” Demiterea a doi directori de la Administrația Protocolului de Stat a scos la ivealăafaceri de milioane de euro, încheiate la prețuri de zeci de ori mai mari. Unul dintre exemple este un contract de acum șase ani, pentru cumpărarea aparatelor de tipărire a pașapoartelor. În urma depistării fraudei, șefa serviciului pașapoarte, Ecaterina Savu și directorul economic al regiei, Emilia Șerban au fost demiși. Contractul a fost încheiat, în 2001, între RAAPPS și o firma germanăpentru realizarea unui nou model de pașaport românesc, cu elemente de siguranțăcorespunzătoare cerințelor Uniunii Europene. Din 2001 până în aprilie 2007, regia a încheiat 11 acte adiționale prin care valoarea contractelor de furnizare a produselor consumabile a fost majorată. Din documente rezultăcă un calculator sau o imprimantăcosta aproximativ 14.000 de euro, un aparat foto aproximativ 9.000 de euro, iar un scanner 2.200 de euro. După ce neregulile au fost descoperite, Regia și firma furnizoare au convenit că este vorba despre o „mică neglijență”, iar valoarea suplimentarăa contractului a fost redusăla 350.000 de euro. Secretarul general al Guvernului susține însă că și noua ofertăconține prețuri de patru ori mai mari decât cele de pe piață. În replică , directorul economic al regiei spune că este nevinovat întrucât plata contractului nu s-a realizat. Totuși, s-a dat un avans din contract, de 25%.

” Mai zilele trecute, Procurorul general al României a spus răspicat că Parchetul nu are aparaturăsăasculte telefoanele. Este prima reacție a Laurei Codruța Kovesi, După dezvăluirile apărute în presă, conform că rora Serviciul Român de Informații nu ar fi singura structurăcare înregistreazăconvorbiri telefonice. Procurorul general, Laura Codruța Kovesi susține că deși legea permite și ministerului public săfacă interceptări telefonice, acest lucru nu este posibil, pentru că nu existămijloace tehnice. Informații potrivit că rora SRI transmite că tre DNA informații obținute în urma interceptărilor telefonice, au apărut și în presă. Nici în cadrul audierilor de la Comisia „Voiculescu”, Radu Timofte nu a negat posibilitatea ca Direcția NaționalăAnticorupție sădeținăaparaturăde ascultare, dar a precizat că SRI nu are cunoștințăde așa ceva. Fostul șef al SRI a declarat că au fost situații în care DNA a solicitat transmiterea directăa semnalelor de ascultare telefonică , în cazurile în care cei monitorizați de serviciile secrete erau implicați și în dosare aflate la Direcția Anticorupție. Potrivit unor surse, și generalul Gheorghe Zamfir a recunoscut, în fața Comisiei parlamentare „Voiculescu” că SRI nu mai este singurul serviciu care înregistreazăconvorbiri telefonice, printr-un suport tehnic. El susține că acest lucru este făcut și de DNA, DIICOT, SIE și de Direcția Generalăde Informații din Ministerul de Interne. În replică la dezvăluirile de până acum, SRI a ținut săprecizeze că este singura instituție autorizatăsăintercepteze comunicații telefonice, iar celelalte instituții sunt obligate săcearăasistența Serviciului. Mai exact, DNA, SIE, Direcția Generalăde Informații și Protecție Internădin cadrul MIRA și Direcția de Combatere a Crimei Organizate din IGPR, se adreseazăSRI pentru aplicarea autorizațiilor de interceptare, apoi preiau fișierele audio prin echipamentele tehnice proprii și le transformăîn fișiere scrise.

 

 
Consiliul Județean e în adormire

Unul dintre cele mai dezbătute subiecte din presa vâlceană a ultimelor luni, a fost situația încurcatădin punct de vedere legal, în care se aflăcei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, Nicolae Pătru și Cristian Buican. Nu vreau în rândurile care urmează, sărefac filmul evenimentelor juridice de până acum pentru că le cunoașteți, deja, foarte bine și risc săplictisesc. Voi scrie, însă , despre cauzele care au condus la starea de tensiune ce s-a creat între Pătru (el este artizanul) și Buican ci,  despre consecințele care au decurs din aceasta.

În acest moment, Cristian Buican este vicepreședinte „de jure” nu însă și „de facto” până la clarificarea situației din Consiliul Județean. Deși legea menționează, în mod clar, că Pătru nu mai are ce că uta pe scaunul de vice, el dădovadăde o încă pățânare crasăși spune, cu nonșalanță, că nu are de gând săplece din Consiliu. Nici în ruptul capului. Vrea săstea acolo până la anul, când își va chema fanfara să-l scoatădin instituție, cu picioarele înainte. Doamne ferește! Citind printre rânduri, peremistul a vrut săspunăcă va părăsi scaunul de vice cu demnitate, dar cum limba românăeste plină de capcane iar Pătru a că zut cam des în ele, i-a ieșit din gurăo enormitate. Revenind, „fițele” vicelui PRM sunt înghițite fără nici un comentariu de juriștii Consiliului, cei care ar fi trebuit (asta dacă am avea pretenția că în România starea de normalitate a depășit demult ideea de deziderat) săclarifice situația lui Pătru și Buican. În timp ce peremistul se distreazăde minune pe seama faptului săvicele liberal nu are un spațiu adecvat unde sălucreze, Buican este nevoit săîmpartăbiroul cu președintele CJ, Dumitru Bușe, că ruia nu-i prea convine situația și ridică mereu din sprâncene la gândul că trebuie să”conviețuiască „, în aceiași încă pere, cu penelistul. Deși situația a început sădevinăde-a dreptul ilarăiar imaginea instituției poate avea de suferit, așa cum spuneam, pe nimeni nu pare săintereseze deocamdatăgăsirea unei soluții viabile pentru rezolvarea acestei probleme. Cât despre Bușe, el nici măcar nu se grăbește să-i traseze atribuțiunile de serviciu, preferând să-l aibăîn preajmăde „poză”.

În Consiliul Județean e un „dolce far niente” din acest punct de vedere, conducerea instituției așteptând cu ochii larg deschiși ca probabil tot magistrații săfie cei care dau soluția și în ceea ce privește găsirea unui spațiu de muncă „uman” pentru Cristian Buican. Se împlinesc două luni de când liberalul a fost votat de majoritatea consilierilor, în funcția de vicepreședinte al Consiliului. În tot acest timp putea fi găsităo soluție dacă s-ar fi dorit.

Pătru îl pizmuiește de moarte pe Buican. Ura sa este atât de profundăîncât e în stare săspunăcele mai ordinare lucruri (lipsa de caracter își spune cuvântul) despre colegul său. E un om atât de mic, încât a înșirat peste tot că Buican îi furăziarele, făcând din asta un subiect de presă. De fapt, până acum, toată activitatea pe care a desfășurat-o el la CJ în funcția de vice, se rezumădoar la lucruri mici. Insignifiante. Este genul individului că ruia îi place la nebunie, sădea, de ochii presei, declarații sforăitoare și săse creadămai rotund decât este. De trei ani, doarme-n scaun (și i-ar plăcea tare mult sămai moțăie unul), lipsit de idei personale pe plan profesional și incapabil săfinalizeze atribuțiile pe care le are trasate în fișa postului.

Este absolut anormal ca presa vâlceană săîncerce, la infinit, sădescifreze cum stau lucrurile în ceea ce-i privește pe cei doi vicepreședinți. Repet, acest lucru intrăîn sarcina juriștilor instituțiilor, plătiți cu bani grei, săse hotărască odată(pe baza hotărârilor judecă torești primite) cine trebuie săstea pe scaunul de vice. Pătru sau Buican. Și dacă e Buican, de ce dracu’ Pătru îi ocupăbiroul?! înseamnă că o face abuziv sau, cum ziceam, pentru că angajații CJ sunt mult prea impasibili vizavi de această situație.

Parcă îmi și imaginez cum din biroul său întunecat, pironit într-un scaun impunător, dar incomod, Dumitru Bușe, meditând, cu fața ascunsăîn palme, asupra activității sale de președinte al Consiliului, se uităstrâmb că tre măsuța la care stă, aplecat cu capul în hârtii, colegul său de birou, Cristian Buican. „Cum mama dracului scap eu de ăsta? Simt că -mi suflă-n ceafă” – se întreabăel și că utăfebril într-un sertar, unde-și ține pastilele de dureri de cap provocate de nesimțirea unora de a vrea săfacă treabă. Ia medicamentul și se strâmbăscârbit.

 
Pătru nu are demnitatea să renunțe

Liberalul Cristian Buican trebuie săocupe scaunul de vice al peremistului de la CJ

Conform legii, el ar trebui să-i cedeze biroul lui Cristian Buican, dar acest lucru nu se va întâmpla pentru că Pătru nu vrea săplece din biroul său nici în ruptul capului.” Mai stau la CJ până la anul când îmi va expira mandatul de vice, când o săplec din instituție cu fanfara”, a declarat Pătru, sigur pe sine

Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ), Nicolae Pătru, contraatacă din nou. La sfârșitul săptămânii trecute, acesta a discutat despre procesele interminabile pe care le are cu Prefectura Vâlcea și Consiliul Județean. Din câte se pare, acest „calvar” la care spune Pătru că este supus de ceva vreme încoace se va termina După 11 septembrie 2007, datăla care acesta va afla decizia finalăa Curții de Apel Alba Iulia – privind „bătălia” dintre el și Prefectura Vâlcea. Din punct de vedere legal, el nu mai poate face nici un recurs referitor la decizia Curții de Apel Alba Iulia, care menționeazăcă liberalul Cristian Buican este cel care trebuie săocupe, de azi înainte, scaunul său de vice.

Pătru și-a pierdut funcția

până în toamnă, vicele care de fapt nu mai este vice susține că va sta confortabil în fotoliul de la CJ, deși justiția nu-i mai permite acest lucru. Conform legii, el ar trebui să-i cedeze biroul lui Cristian Buican, dar acest lucru nu se va întâmpla pentru că Pătru nu vrea săplece din biroul său nici în ruptul capului. „Mai stau la CJ până la anul când îmi va expira mandatul de vice, când o săplec din instituție cu fanfara”, a declarat Pătru, sigur pe sine. În acest fel, Nicolae Pătru face dovada că nu dăo ceapădegeratăpe hotărârile pe care le ia justiția. În plus, el crede că mai are multe de făcut și pe plan politic, uitând cu desăvârșire că munca de la Consiliu nu implică , câtuși de puțin, activitate de partid. Una peste alta, contrazicându-se în declarații, peremistul spune că ar pleca din CJ dar, vezi Doamne,   „este vorba și de partidul pe care îl conduc la Vâlcea. Vrem sădemonstrăm că partidul nostru este mai puternic ca oricând și le va fi foarte greu să-și ducă jocul până la capăt. Este bine săavem și noi un reprezentant în instituțiile importante ale județului” – a zis el.

Nu a mai luat salariul de două luni

De două luni, Pătru nu și-a mai primit salariul de la CJ și asta pentru că , legal vorbind, el nu mai deține funcția de vice. De acum, oficial, Cristian Buican este vice în locul lui. Liberalul a primit miercuri, 25 iulie a.c., de la președintele CJ, Dumitru Bușe, o adresăîn care se comunica faptul că Curtea de Apel Pitești a admis recursul și hotărârea CJ Vâlcea, prin care Buican a fost ales vice. Astfel că hotărârea nu mai este suspendatăși produce efecte. Chiar dacă Pătru nu se conformează, cert este că Buican se va apuca de treabăimediat ce va primi atribuțiuni de la Dumitru Bușe. „Nu măintereseazăcâți vicepreședinți are CJ, dar este clar că se face jocul liberalilor”, a precizat Pătru.

 
„Zilele Râmnicului” – o reușită organizatorică de excepție

În perioada 27 – 29 iulie 2007,

Ca în fiecare an, în această perioadă , vâlcenii sărbătoresc cu mic, cu mare „Zilele Râmnicului”. Deschiderea oficialăa sărbătorii a debutat vineri, 27 iulie a.c., cu ședința solemnăa Consiliului Local. Actorii Teatrului Ariel au jucat rolurile personajelor istorice din anul 1848, intonând, împreunăcu reprezentanții autorităților locale prezente, Imnul Național al României, „Deșteaptă-te române!”. La evenimentul din sala Consiliului Local din cadrul Primăriei Râmnicului au participat aleși locali ai Partidului Democrat, ai PRM, PNL, subprefectul Radu Renga, Episcopul Râmnicului PS Gherasim, Florin Epure – directorul Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Vâlcea, Gheorghe Gogârnoiu – directorul Direcției Finanțelor Publice Vâlcea, angajați ai Primăriei, muzeografi, scriitori etc. Printre invitați s-au numărat și două delegații din orașele Krusevac (Serbia) și Kromeritz (Cehia), orașe înfrățite cu Rm. Vâlcea. „Cu ocazia acestei sărbători, constatăm că patriotismul nu a că zut în desuitudine. Pentru noi, este o datorie de onoare săne cinstim simbolurile, dar mai ales, sătransmitem generațiilor viitoare respectul Față de aceste simboluri” – a spus subprefectul Radu Renga.  La finalul ceremoniei, primarul Mircea Gutău i-a invitat pe toți cei prezenți săciocnească , în cinstea evenimentului, un pahar de șampanie.

 

Spectacole de neuitat 

 

În prima zi de sărbătoare, în parcul Zăvoi, a avut loc un concurs de carting pentru cei mici, un spectacol de teatru și o expoziție de pictură. Mai apoi, pe terenul sintetic al Stadionului Municipal a avut loc „Cupa Imnului la Fotbal”. Seara s-a încheiat cu un spectacol de muzică populară, iar printre invitați s-au numărat Nineta Popa, Constantin Enceanu, Ciprian Popa, Grupul „Teleormanul” etc. Evenimentele au continuat și sâmbătăși duminică , 28 – 29 iulie a.c, cu diferite întreceri sportive și spectacole de teatru. Dacă sâmbătă, râmnicenii au avut ocazia săasiste la un spectacol extraordinar oferit de Cornelia Catanga, Viorica de la Clejani, Antract și Talisman, duminică ei s-au distrat pe muzica trupelor Spin, Proconsul și Boney M., dar și pe cea a solistului Marcel Pavel. „Zilele Râmnicului” s-au încheiat târziu în noapte, cu un inedit spectacol de artificii.

 
MILITIA PRESEI

Actul Constatator nr. 151 din 30.07.2007

 

 

· Categoria: „Badea Pârțan”

· Infractor: Boban Dan  (prospătură).

· Locul și data:  Vâlcea-1 TV, 24 iulie 2007

· Fapta comisă: „…se aude că or săfie niște curenți de aer care or săproducă niște vânturi…”

· Diagnostic:  Clămpănealădeprisoselnică .

· două vorbe: până nu demult se auzea (sic!) că vânturile ar fi produse de niște iahnie de fasole. Dar de când apevistul televizoral se pricepe și la gastro-meteorologie, de bunăseamăcă or săfie niște curenți care Păzea de scurt-circuit, că răcești la urechi, bădie!

· Explicație: Deoarece în curând facturile Distrigaz nu vor fi mai fi exprimate în Nmc (normal metri cubi), ci în kWh, postul local de televiziune ar trebui să-și „premenească ” staff-ul, trimițându-l pe găzar în rezervăsau chiar în retragere.

· P.S.: Bașca faptul că vânturile chiar sunt „niște curenți de aer” (nicidecum rezultatul acestora).

 


 

 

· Categoria: „Secreții în fasolea limbii române.”

· Infractor:  Udubașa Rudy (prospătură).

· Locul și data:  Monitorul de Vâlcea, 26 iulie 2007

· Fapta comisă: „…pe acostamentul drumului se afla un corp uman în stare letală.”

· Diagnostic: Sindromul ClaUță-FloStoian-AdiBădescu.

· două vorbe: Bine că nu era pe terasamentul că ii ferate. Bine că era uman și nu inuman. Și iarăși bine că nu era în poziție fetală.

· Explicație: fără atâtea ifose calofil-tehnocrato-proces-verbalice, doar într-o normalăși perfect inteligibilălimbăromână, infractorul ar fi trebuit săspunăcă „pe marginea drumului se afla un cadavru”. Sau, mărog, un corp neînsuflețit.

· P.S.: În orice caz, pe lumea asta nu existăceva care săpoarte numele de „stare letală”. Pentru lămuriri suplimentare, vezi DEX.
Stația de epurare a Râmnicului va fi construităde două firme din Germania

Cu un buget de circa 11 milioane euro, firmele „Passavant Roediger Anlangenbau GmbH”, în parteneriat cu „ED Zublin AG” din Germania, vor reabilita stația de epurare a apelor uzate în Râmnicu Vâlcea

 

După trei ani de la aprobarea de că tre instituțiile financiare europene, proiectul de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stației de epurare a apelor uzate din Râmnicu Vâlcea pornește la drum. Bugetul total alocat acestui proiect este de 29 milioane euro, dintre care 75% reprezintăasistența Financiară nerambursabilăde la Uniunea Europeană , iar 25% reprezintăcofinanțare de la Banca Europeană de Investiții. Astfel, în cadrul acestui proiect, în data de 2 iulie 2007, a fost semnat contractul cu titlul „Reabilitarea stației de epurare a apelor uzate în Râmnicu Vâlcea”. Pentru această componentăfundamentalăa proiectului ce reprezintăparte integrantăa Proiectului ISPA, creat în scopul acordării de asistențăFinanciară țărilor aflate în curs de aderare și realizat cu contribuția Financiară a Uniunii Europene, contractul a fost semnat de că tre Oficiul de Plăți și Contractare Phare din cadrul Ministerul Finanțelor, societatea Acvarim SA și firma câștigă toare (constructorul) „Passavant Roediger Anlangenbau GmbH”, în parteneriat cu „ED Zublin AG” Germania. Bugetul alocat pentru realizarea acestei componente a proiectului este de 10,85 milioane de euro, din care conform schemei de finanțare 52% reprezintăfinanțare nerambursabilăde la Uniunea Europeană , iar 48% reprezintăcofinanțare de la Banca Europeană de Investiții. Contractul presupune reabilitarea stației de epurare a apelor uzate pentru o capacitate de 39.000 metri cubi de apăpe zi și 130.000 PE. Stația se va construi astfel încât săpermitămodernizarea sa ulterioară, pe principiul cost – eficiență, prin includerea treptei terțiare. De asemenea, va fi reabilitatăclădirea administrativă, iar laboratorul stației va fi echipat conform standardelor în vigoare.

 
Hidroconstrucția va realiza groapa de gunoi de la Fețeni

În asociere cu firma Iridex Group București,

Data de 25 iulie 2007 a fost termenul limităpână la care firmele puteau depune oferte pentru construirea rampei de gunoi de la Fețeni, a stației de compost și închiderea gropii de gunoi de la Râureni. Joi, 26 iulie, primarul Râmnicului, Mircea Gutău, a anunțat că până la termenul limităau cumpărat caietul de sarcini opt firme (din România, Grecia, Italia și Austria), însă numai o companie a depus oferta finalăpentru participare la licitație. Este vorba de consorțiul format din întreprinderile Hidroconstrucția Râmnicu Vâlcea și Iridex Group București, care a depus o ofertăcare respectăcondițiile tehnice, dar depășește puțin oferta Financiară inclusăîn anunțul public de licitație. „Sunt convins că acest consorțiu va lucra cu rapiditate și va executa o lucrare de calitate. Sunt bucuros că Hidroconstrucția a ieșit câștigă toare pentru că a dovedit până în prezent experiențăși seriozitate în execuția unor lucrări de asemenea amploare”, a declarat primarul Mircea Gutău. Tot primarul a spus că până în prezent, la groapa ecologică de la Fețeni s-au executat doar 7% din lucrări, constructorul urmând săexecute restul de 93% din lucrare. Din cadrul grupului Iridex, lucrarea va fi realizatăde  firma SC Iridex Group Import – Export SRL, cea care are activitate de construcții, consultanță, servicii de comerț exterior; activități de salubrizare și depozitare a deșeurilor; producția de instalații mecanizate de irigații; promovarea de instalații și tehnologii moderne pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile; dezvoltarea activității financiare de investiții. Iatăcâteva depozite ecologice de deșeuri realizate de SC Iridex Group Import – Export SRL: rampăecologică de depozitare a deșeurilor Chiajna de 16,5 ha, amplasament municipiul Bucuresti; rampa ecologică de depozitare a deșeurilor Boldești – Scă ieni pentru municipiul Ploiești și localitățile învecinate pe 7,5 ha; rampa ecologică de depozitare a deșeurilor Costinești pe 10 ha; rampa ecologică de depozitare a deșeurilor Port Constanța pe 2,25 ha, beneficiar CNAPMC. Cu un buget total estimat la 11,35 milioane de euro, proiectul rampei ecologice pentru deșeurile menajere de la Fețeni așteaptăde ani buni finalizarea. Preluate inițial de firma Monticava Strade din Italia, lucrările au fost abandonate în luna martie a anului 2006, constructorul fiind incapabil atât financiar, cât și tehnologic  sămai continue proiectul în respectiva zonă. După luni întregi de tergiversări și nenumărate adrese că tre Ministerul Finanțelor Publice (MFP), intermediarul finanțării europene, contractul cu italienii a fost reziliat abia spre sfârșitul anului. Pentru a nu mai repeta erorile din primul contract, experții primăriei au adăugat unele condiții suplimentare pentru firmele care vor participa la licitația de atribuire a lucrărilor. Astfel, anunțul de participare prevede că   orice societate care participăla procedurile de atribuire trebuie săfi efectuat o lucrare asemănătoare în valoare minimăde opt milioane de euro și alte două cu o valoare de 3,5 milioane de euro. De asemenea, contractantul desemnat câștigă tor va trebui sădepunăo garanție de bunăexecuție de 10% din valoarea proiectului. Documentația emisăde primărie mai aratăcă durata contractului este de 18 luni, iar dacă procedurile se mențin în termen, în luna ianuarie a anului 2009, rampa ecologică de la Fețeni ar trebui finalizată, iar cea de la Râureni închisă definitiv.

 
„Tractorul lu’ Năstase” este sub sechestru

În comuna Milcoiu,

„De mai multe ori, primarul Gheorghe Ceaușu a recunoscut, că la puțin timp După ce a preluat tractorul „marca Adrian Năstase”, a primit mai multe înștiințări și somații de la societatea Tractorul SA din Brașov săplătească contravaloarea utilajului ” „Avem sechestru pus pe tractor, pe mașina primăriei, pe calculatoare, pentru că nu avem de unde sămai plătim aceste împrumut”, a declarat primarul comunei Milcoiu

 

În ultimii ani, s-a mai scris despre „necazul” care s-a abătut asupra primarului din comuna Milcoiu, Gheorghe Ceaușu, nevoit săscoatădin buzunarul primăriei bani grei pentru un tractor pe care nu l-a dorit. În campania electoralămascată, fostul premier, Adrian Năstase, președintele de atunci al PSD, a început săarunce în stânga și în dreapta cu tractoare în cadrul unui program de întrecere comunistăde tipul „satul meu este mai frumos!”. În toamna anului 2003, fostul premier Adrian Năstase, „camuflat” în promotor al valorilor social democrației, a efectuat o vizităîn județul Vâlcea. Întâlnirea „spontană” a fostului premier s-a încheiat în comuna Milcoiu, prilejul constituindu-l fericitul eveniment al decernării Tractorului de Aur celei mai fruntașe și gospodare localități din județul Vâlcea. Momentul mult visat s-a întâmplat: primarul Gheorghe Ceaușu primind cheile tractorului chiar din mâna lui Adrian Năstase, cu îndemnul de a folosi acest tractor pentru muncile câmpului, pentru oricine din sat care are nevoie de acest utilaj auto. Ulterior, primarul Gheorghe Ceaușu a recunoscut, că la puțin timp După ce a preluat tractorul „marca Adrian Năstase”, a primit mai multe înștiințări și somații de la societatea Tractorul SA din Brașov săplătească contravaloarea utilajului. În caz contrar, întreprinderea (atunci nu era în faliment) amenința că își va lua tractorul înapoi.

În anii care au urmat, Primăria comunei Milcoiu a făcut eforturi deosebite săplătească tractorul cu pricina, însă tocmai acum când se apropia momentul achitării totale a tractorului peste Primăria din Milcoiu a că zut „pacostea” . Iatăce a declarat recent primarul Gheorghe Ceaușu: „În prezent, noi plătim la Banca ComercialăRomânădobândăși rate de 120 milioane lei pe lună, pentru un împrumut de 1,7 miliarde lei vechi. Avem sechestru pus pe tractor, pe mașina primăriei, pe calculatoare, pentru că nu avem de unde sămai plătim aceste împrumut”.

 

Probleme cu lucrarea de regularizare a râului Topolog

 

Zilele trecute, primarul comunei Milcoiu, Gheorghe Ceaușu, a atras din nou atenția public despre lucrarea de regularizare a râului Topolg care traverseazălocalitatea. Primăria Milcoiu a avut o alimentare cu apăpotabilă, o investiție de vreo 20 miliarde lei, care, din cauza exploatării neraționale, a distrus alimentarea cu apăa comunei Milcoiu. Primarul Ceaușu a informat și a scris fostului ministru Sulfina Barbu. „Nenorocirea mare este că cei care vin de la minister, vin întâi la Direcția Apelor și După aceea vin la noi. La Direcția Apelor li se spune că cei de la comuna Milcoiu cred că au înnebunit, pentru că   spun numai tâmpenii. Dar, este o realitate și vreau să-mi demonstreze mie un inginer de specialitate, că la Milcoiu sistemul de alimentare cu apănu a fost distrus de balastierele, care de 30 de ani de zile au excavat cum au vrut. Râul Topolog, sunt din zonăși știu foarte bine, nu a avut niciodatămaluri de 5 m înălțime. La ora actualămalurile râului Topolog au 5-6 m înălțime, nu mai vorbesc de digul de la pod de pe DN7, drum european, care a fost distrus tot din cauza acestei balastiere, pentru că s-a dat o că dere extraordinar de mare cantității de apăcare vine pe râul Topolog. Eu nu spun săo închidăcă , știu că sursele de venituri ale dumnealor, una dintre surse, este și acest balast, dar săle mai mute, mai la vale, mai la deal, să mălase în pace că mi-a distrus multe amenajări. Dacă sistemul nostru de alimentare cu apăpotabilăavea posibilitatea sădea apăși la Nicolae Bălcescu, la ora actualăacest sistem, ca să-mi umple cu apăbazinul, trebuie de patru ori alimentat. Noi băgam o singurădatăun bazin de 50.000 de litri și nu se cunoștea, se golea bazinul de 10 cm, este o lucrare de care ne-am bătut joc și ne batem în continuare joc. Trebuie săreținăfaptul că 3 sate mari, carăapa cu sacaua. Se poate așa ceva? Adică ne-am lăudat până acum că ne băgăm apăși acum o distrugem”.

 
Bolnavii de cancer vor face radioterapie la Spitalul Județean

„Dacă până acum vâlcenii cu probleme oncologice erau nevoiți săplece în alte județe pentru a face tratament, de acum încolo ei vor face radioterapie la Spitalul Județean ” Ministerul Sănătății va trimite în curând un aparat de radioterapie la Vâlcea

 

Numărul vâlcenilor bolnavi de cancer este într-o Continuă creștere. Ultimele statistici efectuate de Spitalul Județean de UrgențăVâlcea sunt de-a dreptul îngrijorătoare. La ora actuală, în registrele Secției de Oncologie sunt luați în evidențăpeste 2.700 de vâlceni ce au cancer. Dacă , în anul 2006, în spital, au fost tratați peste 1.300 de bolnavi, în 2007, până la această dată, au fost înregistrați peste 700 de pacienți. Mai mult de jumătate dintre aceștia (aproximativ 65%), au nevoie de radioterapie. Dacă până acum vâlcenii cu probleme oncologice erau nevoiți săplece în alte județe pentru a face tratament, de acum încolo ei vor face radioterapie la Spitalul Județean. Asta pentru că , în cel mai scurt timp, la Spitalul Județean Vâlcea va ajunge un aparat de radioterapie, trimis de Ministerul Sănătății Publice. „Este un lucru îmbucurător. În curând vom organiza și un concurs pentru ocuparea postului de medic specialist în radioterapie. Din câte am înțeles, este deja un medic foarte bun care și-a anunțat candidatura” – ne-a mărturisit managerul Spitalului Județean Vâlcea, Georgeta Săliște.

 
Spitalul Județean, în reparații capitale

„La Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) au început lucrări de reabilitare și modernizare ” grație unui program, REMSSY, derulat de Ministrul Sănătății și Banca Mondială, UPU va primi, până la sfârșitul acestui an, aparaturămedicalăperformantăși specifică unui astfel de serviciu ” conducerea spitalului a decis săînceapălucrările și la Spitalul Nr. 2. Astfel că , Secțiile de Neuropsihiatrie Infantilă, Psihiatrie I și Psihiatrie II vor arăta în curând ca noi

 

Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean Vâlcea va putea concura, în curând, cu serviciile occidentale. Asta pentru că , în urmăcu puțin timp, au început lucrările de reabilitare și modernizare a celei mai importante secții din spital. Pentru aceasta, Spitalul Județean Vâlcea a primit fonduri de peste 3,5 miliarde de lei vechi de la Consiliul Județean Vâlcea și 5 miliarde lei vechi de la Ministerul Sănătății Publice. Mai mult decât atât, grație unui program, REMSSY, derulat de Ministrul Sănătății și Banca Mondială, UPU va primi, până la sfârșitul acestui an, aparaturămedicalăperformantăși specifică unui astfel de serviciu. Este vorba de mai multe cardiografe, aparate de ventilație mecanică , ecografe și aparate radiologice portabile, monitoare de supraveghere a tensiunii arteriale și pulsului, tărgi etc. „O parte din aceste aparate medicale au sosit deja la spital și vor fi montate în luna octombrie, atunci când vom termina reabilitarea secției. Cealaltăparte va veni în curând. toată aparatura cu care va fi dotatăUnitatea de Primiri Urgențe  valoreazăpeste 600.000 de dolari, fondurile fiind asigurate de la Banca Mondială” – ne-a declarat managerul spitalului Georgeta Săliște. Pentru a putea face Față tuturor solicitărilor de la UPU, conducerea spitalului se gândește sămai angajeze câțiva medici specializați pe urgențe. La ora actuală, la urgențe sunt încadrați doar cinci medici.

 

Planuri mărețe

 

Unitatea de Primiri Urgențe nu este singura secție din spital ce va beneficia de reabilitări și modernizări capitale anul acesta. Conducerea spitalului a decis săînceapălucrările și la Spitalul Nr. 2. Astfel că , Secțiile de Neuropsihiatrie Infantilă, Psihiatrie I și Psihiatrie II vor arăta în curând ca noi. „Am primit 4,8 miliarde lei vechi fonduri de la Minister pentru modernizarea acestor secții. Vom igieniza toate saloanele și vom schimba grupurile sanitare” – ne-a mai spus Georgeta Săliște. Mai mult, din fondurile spitalului, va fi achiziționată, în curând, aparaturăperformantăpentru majoritatea secțiilor. Suma totalăa investiției se ridică la 6,5 miliarde lei vechi. „Este pentru prima datăîn istoria spitalului când se achiziționeazăaparaturămedicalădin fonduri proprii. Este o performanță Am reușit săstrângem foarte mulți bani de pe urma fișelor auto. Pe data de 28 august a.c., va avea loc licitația” – a conchis managerul spitalului.