Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Se dă startul la bani: Cum puteţi lua 50.000 de euro de la stat

Ediția din 2024 a programului Start-Up Nation vine cu schimbări semnificative, începând de la finanțarea programului și până la categoriile de potențiali beneficiari cărora li se adresează. Ana Morun, fondatoarea firmei de consultanță Inspire Fonduri, explică că programul este finanțat pe Programul de Educație și Ocupare, devenind astfel un program social adresat anumitor categorii defavorizate.

Potrivit proiectului pus în consultare publică, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, indiferent dacă sunt angajați sau nu, pot aplica la finanțări de aproximativ 50.000 de euro, cu o contribuție proprie de 10%. Programul se adresează și persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, șomerilor, șomerilor de lungă durată, persoanelor inactive, foștilor deținuți sau persoanelor din grupuri dezavantajate.

Proiectul se axează pe doi piloni, primul având un buget de peste 295,7 milioane de euro și se adresează tinerilor între 18 și 30 de ani. Estimările indică participarea a aproximativ 25.000 de tineri la cursuri de antreprenoriat, din care aproximativ 5.200 vor primi finanțare pentru a-și deschide o afacere.

Al doilea pilon, cu un buget de peste 150,4 milioane de euro, se adresează persoanelor defavorizate și tinerilor cu vârste între 30 și 35 de ani. Aici, estimările indică participarea a aproximativ 4.600 de persoane la cursuri, din care aproximativ 2.500 vor primi finanțare.

Programul urmează să treacă 30.000 de români prin cursuri de antreprenoriat și să finanțeze aproximativ 7.700 de proiecte. Cursurile vor fi gratuite pentru participanți și vor fi decontate direct firmelor de formare de către minister după absolvirea acestora de către beneficiari.

În ceea ce privește furnizorii autorizați pentru cursurile de antreprenoriat, aceștia urmează să fie selectați de către minister, iar procedura va fi publicată pe site-ul acestuia în luna mai. Este important de subliniat că programul se află încă în stadiul de proiect pus în consultare publică, ceea ce înseamnă că modificări pot interveni. De asemenea, este recomandat ca potențialii beneficiari să fie atenți la firmele de consultanță pentru atragerea de fonduri europene, evitând să plătească avansuri înainte de finalizarea procedurilor oficiale ale programului.