Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Asistenții vâlceni, țepuiți de clinicile medicale din Franța

ÎNȘELĂTORIE. 35 de asistenți români au căzut victimele unei clinici din Paris și ale unei firme de recrutare a forței de muncă românești, Medicis Consult,  înregistrată în Franța. Românii au aplicat pentru respectivele joburi pe site-ul Best Jobs, un site aparent serios, dar care s-a dovedit a fi o mare țeapă. Timp de trei luni, românii au muncit pe un salariu de 400 de euro, în condițiile în care contractul prevedea un salariu de 2.200 de euro, cazare și hrană asigurate, plus sporuri. Din cele 35 de persoane înșelate doar două au dat în judecată clinica pentru nerespectarea contractului și impunerea unor clauze de formare profesională, ilegale, condamnate cu închisoarea de legislația  franceză. Inițiatorul cruciadei a fost Carmen Predescu, fost asistent în cadrul Serviciului de Urgență al Spitalului Județean Vâlcea. Procesul se află pe rolul instanței franceze, clinica din Paris alegându-se și cu o plângere penală formulată de inspectorii de muncă francezi către procurorul republicii.

Discriminarea românilor a devenit o practică în țările UE, iar statul român nu face nimic în acest sens. O asistentă din Râmnic a demarat un adevărat război împotriva unei clinici din Franța care și-a bătut joc de tot lotul român de asistenți medicali prin nerespectarea contractelor de muncă și impunerea unor clauze ilegale, condamnate de legislația franceză. Cei 35 de români au aplicat pentru joburile respective pe site-ul Best Jobs, în perioada iulie – decembrie 2010. Primul lot a fost contactat de firma de recrutare Medicis Consult în luna iulie, lot din care a făcut parte și Carmen Predescu, restul pe parcursul celorlalte patru luni. Directorul firmei, Mădălina Codică, s-a ocupat de așa-zisele  contracte de muncă, neoficial însă. Cei 35 de români nu au încheiat niciun contrat cu firma acesteia, fapt confirmat chiar de directoare în momentul demarării procesului. Cum firma nu are punct de lucru în România, nu poate fi trasă la răspundere de autoritățile române, un lucru greu de imaginat chiar în situația în care ar fi lucrat legal pe teritoriul de baștină. Tot atunci românii au aflat de la inspectorii de muncă francezi că timp de un an au muncit la negru, și mai mult: au fost  singurii cărora li s-a aplicat acest tratament. Atât conducerea clinicii, cât și directoarea firmei de recrutare au  mizat pe lipsa de reacție a românilor, fapt confirmat în momentul demarării procesului.

Firma de recrutare Medicis Consult, exportatoare de sclavi pe piața de muncă franceză

În luna august 2011, Carmen Predescu a sesizat inspectoratul de muncă din Paris cu privire la ilegalitățile comise de conducerea clinicii. Din cei 34 de colegi români, aflați în aceea și situație, o singură colegă a susținut-o pe Carmen Predescu. În momentul în care și-au cerut drepturile salariale integrale, conducerea clinicii i-a amenințat cu rezilierea contractului și taxarea lor cu 15.000 de euro, contravaloarea unor  cursuri de formare profesională inexistente. Așa se face că vâlcenii au muncit timp de trei luni câte 12 ore pe zi pentru un salariu de 400 de euro din care și-au plătit cazarea și masa, deoarece clinica a refuzat să le ofere masa gratuită mult promisă. Conducerea clinicii a  scăpat de această obligație prin demararea unor lucrări de renovare a bucătăriei pe perioadă nedeterminată.

Carmen Predescu a sesizat manevra și a cerut contravaloarea hranei, dar conducerea clinicii le-a dat doar 100 de euro/lună. În momentul în care au apelat la ajutorul firmei de recrutare, Mădălina Codică i-a sfătuit să mănânce sandviciuri de 5 euro, dimineața la prânz și seara, dacă nu vor să dea 10 euro pe o masă caldă. Acesta a fost momentul în care românii și-au dat seama că firma de recrutare i-a ,,vândut’ ca pe sclavi francezilor.

,,Noi, cei 35 de asistenți și infirmieri români, ne-am depus CV-urile pe site-ul Best Jobs, de unde am fost recrutați de firma Medicis Consult. Ei ne-au sunat și au inițiat negocierile. Am negociat un salariu de 2.200 de euro/lună, plus sporurile de serviciu în funcție de secții. Tot atunci ni s-a promis o primă de instalare, masă la cantina spitalului și facilități în privința achiziționării unui spațiu de locuit. Nu ni s-a spus nimic despre clauza de formare profesională care prevede un contract de exclusivitate de 30 de luni, care te obligă să plătești 15.000 de euro în cazul în care vrei să pleci mai devreme de acest termen. Am aflat despre această clauză în momentul în care mi-am dat demisia, în iulie 2010. Inspectorii de muncă la care am apelat au spus că această clauză este ilegală în Franța și se sancționează cu amendă sau cu închisoare, și chiar dacă s-ar fi făcut aceste cursuri costul nu putea să depășească mai mult de 968 euro/cap de salariat, costurile fiind suportate de angajatori, nu de angajați. În primele trei  luni am fost plătiți doar cu 400 de euro, după aceea am primit 2.200 de euro, pe motiv că eram în perioada de probă. Inspectoratul de muncă de aici ne-a spus că trebuia să fim plătiți cu 2.200 de euro încă din prima lună, pentru că nu eram practicanți, iar diplomele noastre sunt recunoscute în spațiul UE. Cel mai mult m-a enervat faptul că numai românii au fost țepuiți la bani, cu toate că acolo lucrează toate naționalitățile. Nu ne-au dat nici prima de instalare, iar după prima săptămână  de lucru au închis intenționat și cantina. După ce am făcut sandal, ne-au mai dat 100 de euro pentru mâncare. De și clinica se obligase să ne asigure și spațiul de locuit ne-am trezit fără locuință, în final ne-au dat un spațiu necorespunzător normelor, deoarece potrivit legislației franceze trebuiau să ne asigure 11 mp de persoană, iar noi stăm câte doi într-o cameră mult mai mică. În luna august am depus plângere la Inspectoratul de muncă din Paris, iar în octombrie s-a demarat ancheta. Atunci am aflat că noi am lucrat la negru și că nu ni s-a pontat vechimea. Și tot atunci am mai aflat, neoficial, că firma Medicis Consult ar fi luat comision șase salarii pe cap de asistent, cam 360.000  euro, așa se și explică  refuzul de a ne apăra împotriva clinicii’, a declarat Carmen Predescu.

La șitatea românilor, arma secretă a angajatorilor francezi

Acțiunea vâlcencei a luat prin surprindere conducerea clinicii, drept urmare pentru stoparea fenomenului i-a amenințat pe cei răma și cu rezilierea contractului de muncă. ,,Acum sunt în proces cu clinica, săptămâna trecută am avut prima înfățișare. Din păcate am ajuns singură în instanță, pentru că ceilalți colegi au refuzat să mi se alăture sau să facă publică situația. Unii se tem că- și vor pierde locul de muncă, ceilalți se tem că se fac de râs în fața cunoscuților din țară, că au fost țepuiți ca ultimii proști. Ne-au amenințat că ne dau afară din cauza incompetenței, că pe perioada de așa zisă formare au fost obligați să plătească oameni formați ca să ne dubleze. O aiureală totală. Noi nu am fost dublați de nimeni, în special noi, cei din blocul operator. Inspectorii de muncă nu au înghițit minciuna, dar colegii noștri au luat de bună amenințarea și nu și-au mai cerut drepturile. Conducerea sindicatului a declarat că vor beneficia de ele indirect, prin procesul deschis de noi două. Nu-mi pare rău, dar nici bine nu mă simt când văd atâta la șitate. Sunt convinsă că justiția franceză va face dreptate, nu am niciun dubiu în acest sens, mai ales că raportul inspectoratului mi-a dat dreptate în totalitate. Inspectorii au făcut deja plângere penală la procurorul republicii împotriva conducerii clinicii, sper ca și statul român să facă ceva în combaterea acestui fenomen. Cred că ar trebui să se sesizeze Ministerul Muncii, de Externe, cineva din țară trebuie să controleze aceste firme de recrutare, să-i apere pe românii plecați împotriva acestor abuzuri. Eu am făcut publică situația pentru a-i feri pe alții de astfel de situații. Nu vreau să pățească și alții ce am pățit noi, pentru că cel mai tare mă doare faptul că și-au bătut joc de noi pentru că suntem români. Și asta nu pot să o trec cu vederea’, a declarat vâlceanca.

Inspectorii muncii francezi, mai tari ca Baconschi

Până la intervenția autorităților române, inerte în aceste situații, statul francez a luat primele măsuri împotriva clinicii franceze. Inspectorii muncii au decis următoarele: plata diferenței salariale neacordate în primele trei luni, cât au fost plătiți cu 400 de euro; rectificarea buletinelor de salariat; comunicarea copiilor documentelor  care certifică regularizarea sumelor datorate salariaților, inclusiv a sporurilor; calculul vechimii care să cuprindă și așa zisa perioadă de stagiu. În plan penal, în Franța, este considerată o situație  de muncă disimulată a salariatului și se pedepsește cu trei ani închisoare, conform art. L 8224-1 din Codul Muncii, și cu o amendă de 45.000 euro, conform art. L 8221-5, iar francezii nu- și permit să încalce legea. Românii din Franța își vor recăpăta drepturile încălcate, dar nu datorită autorităților române, ci datorită celor franceze. Și astfel românii vor mai lua o palmă din partea francezilor. Vâlceanca nu trebuie să- și pună mari speranțe în ceea ce privește implicarea ministrului de Externe, democrat-liberalul Teodor Baconschi, în rezolvarea acestei probleme. Respectivul domn nu va fi luat în seamă de autoritățile franceze prea curând, nu din cauza imaginii poporului român, ci din cauza propriilor gafe. Francezii nu au uitat că pe timpul mandatului său de ambasador la Paris a fost protagonistul unui scandal sexual, care s-a lăsat cu retragerea sa la vatra strămoșească.

DANA NEDESCU