Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Câţiva aleşi PDL vor ca prefecţii să poată candida pe liste de partid

NOUTATE. Cu ceva vreme în urmă, la Senat, a fost depus un proiect de lege prin care, cinci parlamentari PDL şi unul independent solicită eliminarea tratamentului juridic inegal aplicabil înalţilor funcţionari publici şi funcţionarilor publici cu funcţii de conducere în instituţiile statului în ceea ce priveşte posibilitatea de a candida pentru o funcţie de demnitate publică sau de autoritate publică. Iniţiatorii proiectului sunt: ministrul de Interne Traian Igaş, senatorul Ion Ruşeţ, Sorin Fodoreanu, Dorin Păran, Tudor Udristoiu şi independentul Gabriel Berca.

În prezent, potrivit Statutul funcţionarilor publici, în cazul în care înalţii funcţionari publici sau şefii din cadrul instituţiilor publice vor să candideze la alegerile locale sau parlamentare, sunt nevoiţi să demisioneze din funcţiile pe care le deţin. Conform noului proiect depus la Senat aceste restricţii dispar, propunându-se ca demisia să fie înlocuită de suspendarea din funcţie pe durata candidaturii. „Apreciem restrângerea exerciţiului acestor drepturi pentru funcţionarii publici de conducere şi înalţii funcţionari publici ca fiind excesivă, mai ales în condiţiile în care pe perioada campaniei electorale raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici sunt suspendate, astfel încât nu se poate pune în discuţie suprapunerea celor două planuri. Având în vedere aceste aspecte, propunem eliminarea din textele de lege invocate a interdicţiei de a candida, pentru funcţionarii publici de conducere şi înalţii funcţionari publici, urmând ca încetarea raporturilor de serviciu să fie incidenţă numai cu data numirii efective în urma câştigării alegerilor”, se arată în document.

Întrebat de jurnaliştii publicaţiei noastre dacă are de gând să candideze pentru vreo funcţie la următoarele alegeri, prefectul Petre Ungureanu a spus un „Nu” hotărât, deşi, de la o vreme, circulă tot mai multe informaţii legate de intenţia acestuia de a se înscrie în lupta pentru fotoliul de şef al Consiliului Judeţean.

Scenariul

Dacă în acest moment, legislaţia în vigoare prevede clar că funcţionarii publici cu funcţii de conducere, şefii de instituţii, pot fi înscrişi în formaţiuni politice, înalţii funcţionari publici, prefecţii, subprefecţii, secretarul general al Guvernului şi adjunctul acestuia, secretarii generali ai ministerelor şi adjuncţii acestora precum şi inspectorii guvernamentali nu pot  face parte din niciun partid. Totuşi, cum spuneam, noul proiect propune ca interdicţia de a fi membru de partid, în cazul înalţilor funcţionari, să se menţină, în continuare, cu excepţia situaţiei în care aceştia se decid să candideze la alegeri pe liste de partid. Pornind de la recomandarea făcută de cei şase aleşi, se poate imagina următorul scenariu: un prefect, atunci când se dă startul campaniei electorale, se suspendă din funcţie până la momentul alegerilor şi, ulterior, se înscrie într-un partid pentru a candida la o funcţie. În cazul în care este ales, demisionează din scaunul de prefect, iar dacă nu, îşi reia activitatea la prefectură.

Iniţiativa legislativă a fost depusă în data de 22 decembrie 2011, la Senat, prima Cameră sesizată, unde se va afla în dezbatere până în 20 februarie 2012.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU