Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: Vocea Valcii

ANCHETĂ la LICEUL SPECIAL COSTEŞTI! Elevi răniţi într-un accident rutier după ce au fugit din internat!

Foto: Vocea ValciiUn accident grav ce a avut loc la mijlocul lunii octombrie 2015, a declanşat o anchetă internă la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Costeşti, sat Bistriţa. Asta pentru că implicaţi în evenimentul rutier au fost patru elevi ai unităţii de învăţământ, doi dintre fiind cazaţi în internatul liceului, care au reuşit să fugă noaptea din internat fără ca pedagogul şcolar şi supraveghetorul de noapte să bage de seamă. Conducerea liceului şi cea a Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea au aflat despre accidentul rutier abia a doua zi dimineaţa, la ora 06.00, ei fiind anunţaţi că starea elevilor era gravă.

Cinci răniţi, dintre care patru elevi…

Accidentul rutier a avut loc în noaptea de joi spre vineri, 15/16 octombrie 2015, în jurul orei 01.30, pe DJ 646, pe raza localităţii Costeşti, judeţul Vâlcea. Şoferul autovehiculului a fost un bărbat de 23 de ani, Nicolae P., care a condus cu viteză, iar, la un moment dat, a pierdut controlul volanului. Maşina a derapat, a părăsit partea carosabilă, a pătruns într-un şanţ, iar mai apoi s-a lovit frontal de un cap de pod din beton.

Impactul a fost unul puternic, cinci victime fiind rănite grav. Este vorba despre: şoferul Nicolae P., de 23 ani, din com. Costeşti, care a fost diagnosticat cu politraumatism facial şi luxaţie şold drept; R.E., de 16 ani, din comuna Costeşti, care a suferit o fractură claviculă dreapta, fractură corp vertebră, politraumatism, el fiind transferată la Spitalul Floreasca din mun. Bucureşti; Ionel R., de 18 ani, din com. Costeşti, diagnosticat cu fractură bazin; S.G., de 16 ani, din com. Popeşti, diagnostic fractură umăr şi fractură de bazin, acesta fiind transferat la Spitalul municipal Craiova; Vasile O., de 18 ani, din com. Tomşani, diagnostic politraumatism prin accident rutier şi TCC acut, suspect fractură bazin.

Pedagogul şi supraveghetorul, traşi la răspundere

Ei bine, aşa cum spuneam, patru dintre victimele accidentului s-au dovedit a fi elevi ai Liceului Tehnologic Special Nr. 1 din Costeşti, sat Bistriţa. Doi dintre ei erau cazaţi în internatul liceului, iar alţi doi învăţau în şcoala respectivă, dar locuiau cu părinţii. Cei cazaţi în internat au reuşit să fugă în seara zilei de 15 octombrie 2015, în jurul orei 22.00, însă nici pedagogul şcolar şi nici supraveghetorul de noapte nu au observat absenţa lor sau cel puţin nu au anunţat conducerea unităţii de învăţământ.

Directorul Liceului Tehnologic Special Nr. 1 din Costeşti şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea au aflat că elevii au fost implicaţi într-un accident rutier, deşi ei trebuiau să fie în internat, abia a doua zi la ora 06.00 dimineaţa. Tocmai de aceea, la nivelul liceului a fost declanşată o anchetă internă, dar şi una din partea ISJ Vâlcea, care s-a lăsat cu sancţiuni.

„Comisia a constatat că în procesul – verbal de schimbare de tură nu apare ora de predare-primire a elevilor din internat. De asemenea, s-a descoperit cine era de serviciu în acea seară, fiind vorba despre un pedagog şcolar şi un supraveghetor de noapte. Despre accidentul rutier conducerea şcolii nu a aflat decât a doua zi de dimineaţă, când s-a şi descoperit că nu concorda numărul de elevi prezenţi în internat seara şi numărul de elevi prezenţi în internat dimineaţa. Astfel, membrii comisiei au constatat că s-a încălcat regulamentul de ordine interioară, art. 75, care prevede că toate categoriile de personal salariat din şcoală şi cadrele didactice au obligaţia de a informa conducerea şcolii cu privire la situaţiile neprevăzute. Totodată, nu s-a respectat art. 92 conform cărora orice schimbare în graficul de serviciu se va face printr-o cerere scrisă adresată directorului şcolarii. Adică, la nivelul internatului s-a făcut şi schimb de tură, fără ca directorul să ştie. Mai mult decât atât, pedagogul şi supraveghetorul de noapte au încălcat fişa postului, încălcând una dintre responsabilităţi şi anume că ei răspundeau de viaţa şi sănătatea copiilor din grupă” – ne-a declarat Andra Bică, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea.

Sancţiunile primite de pedagogul şcolar şi supraveghetorul de noapte au fost de reducere a salariului cu 10% pe o perioadă de 3 luni, respectiv de reducere a salariului cu 5% pentru o lună. Pe lângă toate acestea, cei doi responsabili ar putea fi şi cercetaţi penal pentru neglijenţă în serviciu.