Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 29 mai 2015

• Dan Niţu a anunţat că va demisiona din toate funcţiile • Romulus Bulacu a luat hotărârea de a-i înlocui pe toţi „vechii” din fostul PDL • Mare alergătură la PSD săptămâna trecută prin faptul că au fost alegeri la organizaţiile locale • Administratorii judiciari ai Oltchim au adus în loc de ambulanţe un sobor de preoţi • Ai noştri Păsaţi şi Cornoi nu avură ce pupa la sfârşit de săptămână decât drapelul românesc.

• Co-Preşedintele Colegiului Bălceşti, senatorul Dan Niţu a anunţat în şedinţa Biroului Politic Judeţean al PNL Vâlcea că va demisiona din toate funcţiile deţinute în partid din cauza faptului că Bogdan Popescu şi Victor Stănculescu au fost desemnaţi responsabili politic pe localităţile Grădiştea şi Zătreni şi i-a propus pe aceştia preşedinţi de Colegiu în locul său. Senatorul, la solicitarea preşedintelui Cristian Buican a motivat decizia sa prin loialitatea celor doi faţă de preşedintele PNL Vâlcea, fiind apropiaţi ai săi. Ca răspuns, Victor Stănculescu i-a mulţumit ironic lui Dan Niţu pentru încredere şi a afirmat că acceptă propunerea. Este evident în acest moment faptul că s-au ascuţit cuţitele în PNL şi s-au pus pe masă.

• Co-Preşedintele PNL Vâlcea, Romulus Bulacu a luat hotărârea de a-i înlocui pe toţi „vechii” din fostul PDL cu tineri. O etapă din acest demers o reprezintă obţinerea controlului asupra organizaţiei TNL a PNL, sarcină pe care o are spre îndeplinire fosta consilieră a lui Dorel Jurcan, Anca Şerban care are culoar liber dacă ar fi să ţinem cont de faptul că foştii liberali aproape au abandonat organizaţia.

• Mare alergătură la PSD săptămâna trecută prin faptul că au fost alegeri la organizaţiile locale. Este acel moment pentru iubitorii fotbalului care precede un nou campionat, adică, achiziţii de jucători, transferuri, loturi noi. Astfel, tânărul Costi Rădulescu nu a făcut, dacă e să vorbim în acest context, să vină cu echipa de aur, a PSD din vremuri apuse. Niciun transfer, niciun jucător de la tineret speranţe, un Hagi obosit, un Răducioiu adus din liga judeţeană, un Balint cu păr pe creştet, un Stelea de la naftalină, un Cămătaru olog. Ce mai, o generaţie mai bătrână decât Radu Beligan, deşi îi sugerăm pe această cale lui Costi să-l aducă şi pe Beligan şi pe Alexandru Jula şi să facă o lansare cu formaţia Savoy. Că la vremuri noi, tot noi. Cu această echipă obosită, noul PSD va alerga două zile din 7, restul va da buluc la farmacie să-şi cumpere proteze dentare, izmene de schimb şi va striga înnebunit ..”soră, soră, soră!”. Noroc cu echipa PNL, care vine şi ea de pe vremea lui Burebista politic, un alde Bulacu care era contemporan cu asediul Stalingradului, iar restul de politicieni liberali sau pedelişti sunt atât de epuizaţi în ochii românilor, încât la Vâlcea, confruntarea electorală de anul viitor, va părea mai degrabă un amical între fostele glorii ale neoliticului politic, decât o trântă a prezentului. Brancardieri ne trebuie pe margine. De altfel, la o generaţie care a aflat de calculator din filme, iar limbile străine sunt similare cu gimnastica mâinilor, nu avem cum să ne mirăm că investitorii străini fac un salt spaţio-temporal pe deasupra crângului Vâlcii. Costi şi Buican aşadar sunt primii iniţiatorii ai clubului de pensionari politici vulcanizaţi ca să pară ca noi.

• Se spune că la greviştii foamei, administratorii judiciari ai Oltchim au adus în loc de ambulanţe un sobor de preoţi. Umor negru la Piperea şi compania. Noi ne gândim însă că de fapt popii au venit la combinat să-i facă de doi ani praznicul şi să-i pregătească locul cu verdeaţă, că de când s-a auzit că fratele mai mare de la Piteşti, Arpechimul, a fost decapitat şi condamnat la moarte, iar bietul Oltchim se ofileşte şi se apropie de obştescul sfârşit. Popii astfel au venit să vadă dacă varza de pomană e bună la gust, dacă arpacaşul din colivă e tare şi dacă Piperea şi-a scris testamentul. Nu de alta, dar după umilul sfârşit al combinatului, facem pariu că lui Piperea îi va trebui un tunel mai lung decât ăla pe care voia să fugă Radu de la Afumaţi pe sub Cetăţuia. Un tunel care să iasă dincolo de Topolog sau măcar până la turci la şeful său simbolic, rămas fără genunchi. În orice caz, gestul absolut înfiorător de a aduce popi la combinat ni se pare desprins din romanele lui Dostoievsky, pentru că nu de psalmi au nevoie amărăştenii care şi-au dosit covrigul sub pernă, că oricum greva foamei o fac cu familie cu tot de când au închis uşa la combinat pe dinafară. Aleluia, Oltchim şi piei Pipereo din calea agheasmei.

• Ai noştri Păsaţi şi Cornoi nu avură ce pupa la sfârşit de săptămână decât drapelul românesc. Că bietul drapel, după ce-şi puse balele pe el toată clasa politică de Vâlcea, fugi speriat repede la budă să se spele de zoaie, atât îi fu de ruşine de cum fu violentat ziua în amiaza mare de zmeii de la clădirile administrative de prin Râmnic. Drapelul săracul fu prins, dezbrăcat şi posedat cu forţă de violatorii în serie ai acestui judeţ, de abia avu timp să fugă şi să strige că a fost violat. Slavă Cerului că aceşti corifei ai zilei, se abţinură de discursuri patetico-istorice, că fugeau panseluţele cu şorţul la brâu dacă se apucau să o dea cu paşoptişti şi alte seminţii de neam şi ţară. Credem că în realitate nu ştiau ce să spună despre drapel, poate despre drapelul Ciadului sau al Andorei care seamănă cu al nostru s-ar fi priceput flăcăii noştri să mestece câteva cuvinte. Că drapelul ăsta românesc este cel pe care îl pun alpiniştii pe vârf, este ridicat în sălile de gimnastică ale lumii, îl poartă la suflet soldatul român, îl poartă marinarii care merg pe oceane, îl au în suflet căpşunarii din Spania şi IT-iştii din Canada. Aceia îl simt şi îl respectă, nu piţifelnicii de aici.