Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 22 noiembrie 2018

• Curtea Constituţională a României a respins, marţi, sesizarea PNL cu privire la proiectul de lege referitor la protecţia datelor cu caracter personal în procesul penal • Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis ca miniştrii Paul Stănescu şi Lucian Şova să demisioneze în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis refuză să-i revoce • Magistrații de la Sala Constitucional – Curtea Supremă din Costa Rica – au respins și al doilea recurs formulat de apărătorii Elenei Udrea și ai Alinei Bica • Scandalul monstru produs marți seară, atunci când Rareș Bogdan a amenințat cu demisia, a făcut să se producă o schimbare la Realitatea TV

• Curtea Constituţională a României a respins, marţi, sesizarea PNL cu privire la proiectul de lege referitor la protecţia datelor cu caracter personal în procesul penal.
„Operatorii sunt obligaţi să instituie măsurile organizatorice, tehnice şi de procedură pentru a furniza persoanei vizate informaţiile necesare potrivit prevederilor art. 13 şi art. 16 – 21 şi pentru a asigura transmiterea unui răspuns în legătură cu prelucrările desfăşurate în condiţiile prevăzute de art. 11 sau în legătură cu notificarea persoanelor vizate în cazul apariţiei unui incident de securitate”, arata proiectul.

• Fostul premier Victor Ponta își continuă războiul cu jurnaliștii de la Hotnews și Ziare.com. Dacă ieri spunea doar că au executat un ordin venit pe unitate, astăzi premierul susține că Dan Tapalagă (Hotnews) este comandant descoperit și Ioana Ene Dogioiu (Ziare.com) este comandanat acoperit. ”ATENȚIUNE ATENȚIUNE! Ordin de seară pe unitate – editoriale de înfierare proletară a lui Ponta pentru că a sesizat duminică seara știrile (false) identice publicate de subunitățile Hotnews și Ziare.com! Raportăm – Ordinul este executat de comandantul „descoperit” Dan Tapalagă – Hotnews și comandantul „acoperit” sub pseudonimul Ioana Ene Dogioiu – Ziare.com! Felicitări!”, scrie Victor Ponta pe Facebook.

• Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis ca miniştrii Paul Stănescu şi Lucian Şova să demisioneze în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis refuză să-i revoce, a precizat, miercuri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Întrebat dacă s-a luat în discuţie sancţionarea ministrului Dezvoltării, Paul Stănescu, Dragnea a precizat: „Comitetul Executiv Naţional aşteaptă de la cei doi colegi demisiile de onoare”.
Imediat, vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării, a anunțat că nu intenționează să demisioneze din Guvern, aşa cum i-a cerut Comitetul Executiv Naţional al PSD. „Dacă, la şedinţa CExN de luni, 19 noiembrie, doamna prim-ministru sau preşedintele PSD mi-ar fi reproşat ceva legat de activitatea la minister şi mi-ar fi cerut demisia, o făceam pentru că sunt un om de onoare şi nu mă agăţ de niciun scaun! Mai mult, înaintea şedinţei, m-am întâlnit cu preşedintele Dragnea, care mi-a spus că nu-mi poate pune la îndoială competenţa ca ministru şi nicio clipă nu mi-a cerut să fac un pas în spate! Ulterior, am fost umilit inutil şi fără niciun argument, ceea ce mă face să nu intru în acest joc politicianist! Îmi voi face propria analiză şi voi decide în consecinţă!”, a declarat Paul Stănescu.

• Magistrații de la Sala Constitucional – Curtea Supremă din Costa Rica – au respins și al doilea recurs formulat de apărătorii Elenei Udrea, fost ministru al Turismului, și ai Alinei Bica, fostă șefă a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT). Astfel, Udrea și Bica au rămas în spatele gratiilor. Puțini știu, însă, că avocații celor două femei făcuseră o altă mișcare joi, cu doar o zi înainte de aflarea recursului de la Sala Constitucional, de parcă ar fi prevăzut ce decizie se va lua vineri.
La aceeași instanță – Sala Constitucional, apărătorii au demarat un al treilea recurs joi, 15 noiembrie, invocând decizia Curții Constituționale a României privind completurile de cinci judecători și prin care se demonstrează că sentințele din 2014 încoace se pot modifica.
Avocatul Elenei Udrea, vâlceanul Veronel Rădulescu, susține că a transmis documente din dosarul de aici, pentru a sprijini demersurile de acolo. „Eu nu știu nimic în legătură cu vreo vizită a avocaților din Costa Rica în România. Avocații din Costa Rica n-aveau cum să ridice din România decizia Curții Constituționale, ci doar comunicatul care a fost transmis de Curtea Constituțională privitor la minuta deciziei. Că va fi utilizată această minută în apărarea ei, în Costa Rica, este firesc să fie așa. Sigur că decizia Curții, la final, va fi aceasta. Pe noi ne interesează în amănunt și motivarea deciziei Curții Constituționale, pentru că așa putem să apreciem și să înțelegem asupra modului în care vom acționa în continuare în justiția din România. De acțiunile din Costa Rica nu mă ocup eu. N-am făcut altceva decât să sprijin demersurile de acolo, prin transmiterea unor documente din dosar, documente care există la dosarul de condamnare”, a declarat Veronel Rădulescu.

• Scandalul monstru produs marți seară, atunci când Rareș Bogdan a amenințat cu demisia, a făcut să se producă o schimbare la Realitatea TV. Potrivit lui Cozmin Gușă,Rareș Bogdan nu va mai realiza pentru moment, emisiunea „Jocuri de putere” de la Realitatea TV, până când cei doi nu vor avea o discuție, iar lucrurile să fie lămurite. „O să am o discuție cu Rareș Bogdan diseară sau mâine. Deocamdată nu intră pe post pentru că nu vrea redacția. Conducerea editorială nu poate trece peste incidentul de aseară și eu îi dau dreptate. Cum poți să zici să fie dat afară directorul stației, care nu a greșit cu nimic? Acum plec la Cluj și apoi voi discuta cu Rareș Bogdan, voi vedea ce își asumă din greșeli.”, a spus Cozmin Gușă.