Administratorul judiciar de la Oltchim SA, avocatul Gheorghe Piperea are opinii extrem de pertinente în ceea ce privește izbucnirea scandalului Panama Papers. Acesta consideră că oficialii din Olanda, o țară foare atentă și vocală în ceea ce privește corupția din România are o legislație foarte prietenoasă cu cei care fac evaziune fiscală.
Pa pagina sa de socializare, Piperea explică fenomenul, găsind legături și cu recenta ieșire a guvernatorului României. În opinia sa, legea dării în plată nu reprezintă niciun risc sistemic sever, ba, mai mult, băncile trebuie să dea explicații în legătură cu off shore-urile lor.
”Majoritatea creditelor neperformante (si o parte din cele performante) au fost externalizate catre filiale de tip srl ale bancilor romanesti. Locatia predilecta a acestor srl-uri – samsari de credite este Olanda, o tara europeana foarte atenta la coruptia din Romania, dar cu o legislatie prietenoasa cu cei care au tentatia de a face optimizare fiscala (sau evaziune fiscala legala, dupa caz). Una din metodele de optimizare fiscala inventata in ne-corupta Olanda este sandviciul olandez (original, nu?). Profitul srl-ului samsar de credite este exportat unei societati off shore cu sediul in Antilele Olandeze sau in Panama. Acolo nu se mai plateste impozit de o treime din venituri, ci doar de 1-5%.
De ce nu vorbeste presa main-stream despre legatura evidenta a acestei afaceri cu ceea ce in prezent se numeste scandalul Panama Papers?
Exista explicatia banala a bugetelor de publicitate.
Dar poate ca exista si explicatia iesirii de ieri a BNR, care a decretat risc sistemic sever. Nu e risc sistemic sever pentru ca unele banci romanesti ar avea de dat explicatii in legatura cu off shore-urile lor. Nu. E risc sistemic sever pentru ca Parlamentul incearca sa emita niste legi de protectie a consumatorilor. Oficial si canonic, aceste incercari sunt cauza riscului sistemic sever. Cuvintele si tonul oficial folosit ieri de BNR sunt de natura a abate atentia de la faptul ca, spre exemplu, in urma cu doar cateva luni, unele banci au „repatriat” zeci de mii de credite „vandute” prin 2007-2008 acelor filiale ale lor cu sediul in Olanda. Ne-am intrebat toti atunci care o fi motivatia acestei miscari. Oare previzibilitatea ridicata a izbucnirii scandalului Panama Papers?”, este mesajul avocatului PIperea.
Lasă un comentariu