Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PIPEREA intervine în scandalul Panama Papers: Ne-corupta Olanda, prietenoasă cu evazioniștii!

Administratorul judiciar de la Oltchim SA, avocatul Gheorghe Piperea are opinii extrem de pertinente în ceea ce privește izbucnirea scandalului Panama Papers. Acesta consideră că oficialii din Olanda, o țară foare atentă și vocală în ceea ce privește corupția din România are o legislație foarte prietenoasă cu cei care fac evaziune fiscală.

Pa pagina sa de socializare, Piperea explică fenomenul, găsind legături și cu recenta ieșire a guvernatorului României. În opinia sa, legea dării în plată nu reprezintă niciun risc sistemic sever, ba, mai mult, băncile trebuie să dea explicații în legătură cu off shore-urile lor.

”Majoritatea creditelor neperformante (si o parte din cele performante) au fost externalizate catre filiale de tip srl ale bancilor romanesti. Locatia predilecta a acestor srl-uri – samsari de credite este Olanda, o tara europeana foarte atenta la coruptia din Romania, dar cu o legislatie prietenoasa cu cei care au tentatia de a face optimizare fiscala (sau evaziune fiscala legala, dupa caz). Una din metodele de optimizare fiscala inventata in ne-corupta Olanda este sandviciul olandez (original, nu?). Profitul srl-ului samsar de credite este exportat unei societati off shore cu sediul in Antilele Olandeze sau in Panama. Acolo nu se mai plateste impozit de o treime din venituri, ci doar de 1-5%.

De ce nu vorbeste presa main-stream despre legatura evidenta a acestei afaceri cu ceea ce in prezent se numeste scandalul Panama Papers?

Exista explicatia banala a bugetelor de publicitate.

Dar poate ca exista si explicatia iesirii de ieri a BNR, care a decretat risc sistemic sever. Nu e risc sistemic sever pentru ca unele banci romanesti ar avea de dat explicatii in legatura cu off shore-urile lor. Nu. E risc sistemic sever pentru ca Parlamentul incearca sa emita niste legi de protectie a consumatorilor. Oficial si canonic, aceste incercari sunt cauza riscului sistemic sever. Cuvintele si tonul oficial folosit ieri de BNR sunt de natura a abate atentia de la faptul ca, spre exemplu, in urma cu doar cateva luni, unele banci au „repatriat” zeci de mii de credite „vandute” prin 2007-2008 acelor filiale ale lor cu sediul in Olanda. Ne-am intrebat toti atunci care o fi motivatia acestei miscari. Oare previzibilitatea ridicata a izbucnirii scandalului Panama Papers?”, este mesajul avocatului PIperea.