Acasă Arhiva 2 Bolnavii cu afecțiuni cronice vor primi în sfârșit medicamentele vitale

Bolnavii cu afecțiuni cronice vor primi în sfârșit medicamentele vitale

Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea a ieșit din criză

Lipsa fondurilor se resimte tot mai grav în sistemul sanitar din România. Cel mai mult au de suferit pacienții seropozitivi, hemofilicii, precum și bolnavii de hepatită, cancer sau diabeticii. Cu ceva timp în urmă, Vâlcea se afla pe lista neagră, alături de Suceava, Arad, Brăila și Prahova, Casa județeană de Asigurări de Sănătate fiind în imposibilitatea de a achita contravaloarea serviciilor efectuate de furnizorii de servicii medicale din județ. În data de 28 iulie a.c., situația s-a schimbat, deoarece Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea le-a plătit furnizorilor de servicii medicale peste 14 miliarde lei vechi. „O bunăparte din aceste sume, respectiv 1.031.560 lei, adică peste 10 miliarde lei vechi,au fost destinate achitării facturilor pentru medicamentele din programele naționale de sănătate. Astfel, pentru HIV-SIDA s-a virat peste un miliard și jumătate lei vechi, peste șase miliarde lei au intrat în contul furnizorilor de servicii medicale ce țin de oncologie și mărefer aici la spital și ambulator, pentru diabet am alocat 770 milioane lei vechi, iar peste un miliard a fost destinat celorlalte programe naționale”, ne-a declarat directorul general al CAS Vâlcea, ec. Constantin Rădulescu. Acesta ne-a confirmat că programele naționale de sănătate reprezintăun capitol de cheltuieli însemnate și pentru județul nostru. În acest sens, am intrat în posesia situației înregistrate în primul semestru al acestui an, referitoare la cheltuielile cu tratamentele persoanelor înscrise în diferite programe naționale.

„În tratament pentru HIV/SIDA s-au aflat 80 de persoane, pentru care s-au cheltuit 802.847 lei, TBC – 491 persoane, pentru care am alocat 162.290 lei, oncologie 1.125 persoane, pentru care am virat 6.584.645 lei. În Vâlcea avem 8.335 de persoane ce suferăde diabet pentru care am alocat 3.626.564 lei, 561 de persoane ce suferăde boli endocrine al că ror tratament a costat 131.245 lei, 179 de persoane sunt în dializă, iar furnizorii de servicii medicale au primit pentru aceștia peste 500.000 lei”.

60.000 de pensionari vâlceni vor putea beneficia de medicamente compensate

În urma cu ceva timp, Guvernul a adoptat o hotărâre cu un important efect social și anume: compensarea cu 90% a prețului medicamentelor prescrise persoanelor care obțin venituri provenind numai din pensii, până la limita a 600 lei/lună. Începând cu data de 1 iulie, suma până la care se aplica această compensare a crescut la 700 lei pe lună. această măsurăa necesitat mobilizarea unor importante resurse financiare, care provin în proporție de 40% de la Ministerul Sănătății (din taxa pe viciu) și 60% de la Casa Naționalăde Asigurări de Sănătate (din contribuția pentru asigurările sociale de sănătate). Și în județul Vâlcea, unde potențialii beneficiari sunt cei aproximativ 60.000 de pensionari, acest lucru înseamnă posibilitatea bolnavilor cronici de a primi lunar o astfel de rețetă, cuprinzând maxim trei medicamente, în valoare totalăde până la 300 lei, și accesul la peste 600 medicamente din lista B (compensare de 50% pentru care, în cazul de Față , acționeazăcompensarea de 90%).

Zilele trecute, peste un miliard și jumătate au fost destinate plății facturilor pentru programul social al guvernului destinat pensionarilor care au venituri provenite numai din pensii, mai mici de 600 lei lunar. Pentru dispozitive medicale, Casa județeană de Asigurări de Sănătate Vâlcea a alocat 200.146 lei, adică peste două miliarde lei vechi.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.