Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto Vocea Valcii

Fostul primar Mircia Gutău, din nou în vizorul reclamagiilor autohtoni

foto Vocea ValciiSe apropie campania electorală. Pregătită din timp, propaganda mincinoşilor pentru candidatura la Primăria Municipiului Rm. Vâlcea, a început să funcţioneze. Ţinta este fostul primar Mircia Gutău, supranumit “primarul dezvoltator” al capitalei de judeţ, renume căpătat pentru realizările sale deosebite în modernizarea şi europenizarea oraşului nostru.

Un ghinion fantastic şi o însăilătură penală cusută cu aţă roşie făcută de DNA – pentru a arăta Occidentului că s-a declanşat eficient lupta împotriva corupţilor din România – l-a scos pe primar din funcţie, lipsindu-l de libertate şi frânând continuitatea şi terminarea proiectelor de dezvoltare a localităţii începute de el.

Primarul Gutău a fost pe nedrept considerat corupt, cu toate că nu lui i-a fost făcut flagrantul, nu lui i s-a oferit mită de către răzbunătorul Crinu Popescu, nu el a pus el mâna pe banii inscripţionaţi cu cerneală simpatică, în schimb a fost arestat şi condamnat fără vreo vină, pentru că aşa a vrut anchetatoarea şi judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, trei instanţe de până la acest ultimul for jurisdicţional, achitându-l.

În susţinerea acestei afirmaţii, avem în vedere multiplele probe falsificate sau trase de par aflate în dosar, printre care şi transcrierea unei înregistrări ambientale unde, dacă nu intervenea agerimea maestrului avocat Octavian Fieroiu, procuroarea de caz introdusese, spre atestare, ca fiind adevărate, afirmaţii incriminatoare (pe care acesta nu le-a făcut şi nici nu se aflau în înregistrarea de pe banda magnetică), expresii care puteau deveni suportul acuzaţiei aduse.

Sesizat despre acest grav eveniment penal petrecut în defavoarea inculpatului, nici până acum Parchetul General nu l-a soluţionat în vreun fel iar procuroarea falsificatoare este bine mersi, anchetează în continuare români şi cine ştie câţi dintre aceştia nu au pătimit sau vor patimi prin stilului său practicat şi al “obiectivităţii” sale.

Dar până se va soluţiona plângerea, Mircia Gutău a făcut deja închisoare, s-a reabilitat şi, acum, resemnat, nu mai aşteaptă nici o îndreptare a represiunii nedrepte suferite. După întoarcerea acasă şi reabilitarea legală, la cererea multor râmniceni, Mircia Gutău s-a hotărât să candideze la primărie în legislatura 2016-2020, dorind să reînnoade ideile şi proiectele abandonate de primarii de până acum din planul aprobat de dezvoltare vremelnică a municipiului. Şi de aici a început tevatura, vânzoleala, intoxicarea şi calomniile la adresa lui, de parcă nu suferise destul. Pofticioşii scaunului din primărie, dându-şi seama de inutilitatea candidaturii lor, s-au pus pe reclamat la DNA, doar doar i-or mai frânge încă odată aripile destoinicului fost şi viitor primar.

În anul 2012, renumita nevastă (Maria Buşe) a defunctului preşedinte al Consiliului Judeţean Dan Buşe, a reclamat la DNA “anumite nereguli cu privire la achiziţionarea de către primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, MIRCIA GUTĂU, a unui teren în suprafață de 3.011,93 mp situat în intravilanul municipiului Râmnicu Vâlcea”, prejudiciind bugetul primăriei în scop personal.

Evident, a urmat o anchetă sub imperiul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice iar soluţia pronunţată a fost de „neînceperea urmăririi penale față de GUTĂU MIRCIA, primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial”. Şi pe când se credea că totul a luat sfârşit, denunţătorii profesionişti au dovedit că sunt ulceraţi rău de tot şi nu dorm, făcând ceea ce ştiu ei mai bine, reclamaţii. Şi l-au mai reclamat odată pe aceeaşi temă.

Neştiind nimic despre soluţia penală dată în dosarul legat de cauza pe care v-o prezentăm, contracandidaţii lui Gutău au sesizat din nou procurorii DNA din Piteşti care, logic, în baza unei noi structuri de anchetă, au descins la Notariatul unde s-au perfectat actele de vânzarea/ cumpărarea terenului antamat, au reanchetat situaţia reclamată şi au ajuns la aceeaşi concluzie: TOTUL A FOST LEGAL, MIRCIA GUTĂU NEAVÂND NICI O RESPONSABILITATE ÎN AFARA CADRULUI LEGAL. Şi pentru ruşinarea reclamagiilor (cunoscuţi de toată lumea drept nişte bolnavi în „arta scrisului”), ba chiar şi a unui oficial al Râmnicului care tot înghite praful căutând prin arhiva Primăriei Rm. Vâlcea, doar-doar o găsi ceva ilegal comis de fostul primar, redăm Rezoluţia anchetatoarei Simona CONSTANTINESCU- procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești.

Îi informăm pe indivizii din politicul vâlcean care nu au somn din cauza candidaturii lui Mircia Gutău că vor trebui să convingă electoratul, în alegeri, că au făcut şi ei ceva bun în viaţă şi în gospodăriile lor, pentru a merita aprecieri de lideri ai comunităţii, nu numai reclamaţii anonime şi cleveteli, lansând calomnii şi producând intoxicări. Aşa cum o fac şi ei cu Mircia Gutău, stăm şi noi cu ochii pe ei, pentru a-i prezenta opiniei publice în adevărata lor lumină. 

IATĂ rezoluţia procurorilor DNA Piteşti:

La data de 17.08.2012, a fost înregistrată sesizarea formulată de numita BUȘE MARIA, prin care aceasta în vederea anumite nereguli cu privire la achiziţionarea de către primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, MIRCIA GUTĂU, a unui teren în suprafață de 3.011,93 mp situat în intravilanul municipiului Râmnicu Vâlcea, punctul Ostroveni, tarla 380, parcela 44, număr cadastral 7680, pentru achiziționarea căreia a fost plătit un preț supraevaluat de 300.000 euro.

Informaţia a apărut într-un articol de presă intitulat “Tun de 300.00 euro, marca GUTĂU în bugetul primăriei Râmnicu Vâlcea”, publicat în data de 08.06.2012.

Articolul avea în vedere contractul de vânzare-cumpărare autentificat la Biroul Notarului Public GUTĂU MARIANA, prin care primăria municipiului Râmnicu Vâlcea a achiziționat în cursul anului 2009 un teren în suprafață de 3.011,93 mp situat în intravilanul municipiului Râmnicu Vâlcea cu prețul de 301.193 euro, prețul fiind supraevaluat, întrucât vânzătorul dobândise în anul 2008 de la un apropiat al primarului MIRCIA GUTĂU terenul respectiv cu prețul de 120.500 euro.

Având în vedere identitatea de obiect, cercetările au fost continuate sub nr.171/P/2012.

În verificarea aspectelor sesizate, s-a solicitat primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea contractul vânzare-cumpărare având ca obiect cumpărarea terenului în cauză.

S-a constatat că, prin hotărârea nr. 80 din data de 31 martie 2009, Consiliul local al municipiului Râmnicu Vâlcea, în ședința ordinară la care au participat 22 de consilieri locali, luând în discuție Raportul nr. 10289 din 24.03. 2009 întocmit de Direcția Evidență Patrimoniu, Cadastru, Gospodărie Comunală și Servicii Publice, prin care s-a propus achiziționare prin cumpărare a terenului în suprafață de 3.012 mp, situat în strada Ostroveni, la prețul de 112.000 euro/mp, pentru realizarea unor obiective de utilitate publică, a hotărât aprobarea achiziționării, prin cumpărare a respectivului teren.

Hotărârea Consiliului local al municipiului Râmnicu Vâlcea s-a fundamentat pe raportul de evaluare a proprietăților imobiliare – terenuri situate în municipiul Râmnicu Vâlcea, zona Ostroveni, în imediata vecinătate a Căminului de bătrâni, întocmit de evaluatorul PRUNDEANU MIHAI ADRIAN.

În cadrul acestui raport de evaluare, evaluatorul a stabilit, a raportat la data evaluării (luna februarie 2009), curs valutar (1 euro= 4,287 lei), amplasament (zona sudică a orașului), scopul evaluării (valoare de piață unitară a proprietăților imobiliare ce vor fi achiziționate) un preț de evaluare raportat la valoarea de piață de 112 euro/mp, echivalent cu 480 lei/mp.

În aplicarea Hotărârii Consiliului local nr. 80/2009, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea – MIRCIA GUTĂU, prin Dispoziția nr. 1869 din 29.04.2009, a dispus constituirea comisiei de negociere a prețului de achiziționare a terenului în suprafață de 3.012 mp, identificat în Planul de situație din anexa nr.1 la Hotărârea Consiliului Local.

În îndeplinirea acestei dispoziții, comisia de negociere a prețului de achiziție a întocmit procesul-verbal nr.16180/18.05.2009, prin care a stabilit un preț final de cumpărare de 100 euro/mp, prin negociere directă cu proprietarul terenului – CATARAMĂ RADU, plata terenului urmând a se face în două tranșe.

Analizate succesiunea înstrăinărilor terenului în discuție, se constată faptul că, inițial terenul a fost proprietatea numitului EFTIMIE IOAN, care prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 3593/01 august 2005 l-a înstrăinat cumpărătorului GEORGESCU ION contra sumei de 21.400 lei.

Ulterior, GEORGESCU ION a înstrăinat terenul în suprafață de 3.011,93 mp cumpărătorului CARARAMĂ RADU ION, prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 4444 din 23 decembrie 2008 la Biroul Notarului Public GUTĂU MARIANA, prețul vânzării fiind în sumă de 12.500 euro.

Prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2018 din 23 iunie 2009 la Biroului Notarului Public GUTĂU MARIANA, CATARAMĂ RADU ION înstrăinează terenul în discuție cumpărătorului municipiul Râmnicu Vâlcea, prețul de vânzare, stabilit prin negociere fiind de 100 euro/mp, respectiv un preț total de 301.193 euro.

Potrivit respectivului contract, la data încheierii acestuia, municipiul Râmnicu Vâlcea achitat vânzătorilor prin virament bancar suma de 50.773 euro, la un curs BNR de 4.218 lei/euro. Urmând ca diferența de 250.419,26 euro să fie achitată integral vânzătorilor până la data de 31.07.2009.

Verificând modalitatea de plată a respectivului teren, se constată că ordinele de plată nr. 761 din 27.07.2009 suma de 900.000 lei, iar prin ordinul de plată nr.841 din 11.08.2009 suma de 153.172,76 lei.

Având în vedere starea de fapt expusă, ce se bazează pe actele premergătoare efectuate în cauză, nu se pot reține indicii temeinice de existență a infracțiunii prevăzute de art. 13 pct.2 din Legea nr.78/2000, raportat la considerentul că achiziția terenului s-a făcut cu respectarea dispozițiilor legale (art. 36 al. 2, art. 45 al. 2 și art. 115 din Legea nr.215/2001), respectiv în baza Hotărârii nr.80/31 martie 2009 a Consiliului local al municipiului Râmnicu Vâlcea.

Mai mult, preţul de achiziţie a fost stabilit în baza Raportului de evaluare, respectiv Anexa 2 la Hotărârea Consiliului local nr.80/31.03.2009, dar şi prin negociere directă de către comisia numită prin Dispoziția nr. 1869 din 26.04.2009.

În acest context, nu se poate reține că, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, cu știință primarul MIRCIA GUTĂU nu a îndeplinit un act sau l-a îndeplinit în mod defectuos, și nici nu se poate reține existența unei urmări directe constatând în cauzarea unei tulburări însemnate sau a unei pagube în patrimoniului instituției, respectiv în patrimoniul municipiului Râmnicu Vâlcea.

De asemenea, nu se poate reține scopul prevăzut de art. 13 pct.2 din Legea nr.78/2000, respectiv obținerea unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial pentru sine sau pentru altul. Având în vedere aceste aspecte din care rezultă neîndeplinirea elementelor constitutive, atât în ceea ce privește latura obiectivă, cât și în ceea ce privește latura obiectivă, cât și în ceea ce privește latura subiectivă a infracțiunii prevăzută de art. 13 pct.2 din Legea nr. 78/2000, existând un impediment în exercitarea acțiunii penale, se va dispune neînceperea urmăririi penale în cauză.

În temeiul art.228 al 1 Cod procedură penală raportat la art.10 lit d Cod procedură penală;

DISPUN:

Neînceperea urmăririi penale față de GUTĂU MIRCIA, primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial prevăzute de art. 13 pct. 2 din Legea nr. 78/2000.

Copie de pe rezoluție se comunică persoanei interesate BUȘE MARIA și numitului GUTĂU MIRCIA.

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Împotriva prezentei rezoluții, se poate formula plângere la procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești,în termen de 20 zile de la comunicare.