Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 9 iunie 2016

• Unde-i minte, e şi prostie! Multă… • Tot mai mulţi social-democraţi vâlceni cer trimiterea în parlament a candidatului lor la primăria Râmnicului (învins) – Romeo Rădulescu – biciclist fost pedelist şi simpatizant liberal. • Cea mai elegantă şi serioasă campanie electorală, la locale, a avut-o candidatul ALDE – Remus Grigorescu. • Mare distracţie la Vaideeni. • Multe sunt nesimţirile sau răutăţile manifestate pe Facebook (spaţiu public, de altfel!) de unii concetăţeni râmniceni. • Faceți un mic efort să depășiți lozincile patetice și încetați să mai blamați poporul român, in corpore, pe cei care au absentat de la vot și „miticii”…

• Unde-i minte, e şi prostie! Multă… În situaţia asta se află noul lider vâlcean al ALDE – ing. Dumitru Lovin. Acest individ nu ne-a creat, niciodată, nici admiraţie şi nici dezgust. Până mai ieri… „Ce să-mi dea mie Costi (liderul PSD Vâlcea)? Poate muie!”. Nimeni dintre cei care-l cunosc nu ar fi crezut că un om aproape octogenar agreează această practică sexuală şi o mai şi exprimă în public. Desigur, aflat la vârsta pe care o are când unii bărbaţi dau în mintea copiilor, Lovin nu mai are nimic de pierdut, familia sa nu se mai impacientează şi ruşinea faptului că ţine uşa deschisă la dormitor nu-l mai apasă. Dar să fii lider de partid cu pretenţii şi să te exprimi astfel este degradant. Mai mult, păcălindu-şi şefii de la Bucureşti prin pseudo-seriozitatea afişată, le-a cerut acestora să negocieze cu liderul PSD – Dragnea ca să primească ai lui funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. „Ori prima funcţie, ori nimic” – ar fi zis acesta, devoalându-şi însuşirile şi practica veche bolşevic pecerist. Pentru că, Lovin – după ce a renunţat la sportul care-l făcea să gândească prin vârful bocancului, s-a pus pe militantism comunist şi, ca urmare, a ocupat numai funcţii din eşalonul II al structurilor comuniste. Ce ar fi ca acum, după ce ne-a arătat cât de gol este, să i se întâmple ce a spus că-i poate face liderul PSD Vâlcea, dar alături de Costi Rădulescu să se afle şi cei peste 65.000 de electori social-democraţi care au votat trandafirii? Mamăăă… cum se va îneca.

• Tot mai mulţi social-democraţi vâlceni cer trimiterea în parlament a candidatului lor la primăria Râmnicului (învins) – Romeo Rădulescu – biciclist fost pedelist şi simpatizant liberal. Aceștia ţin să reamintească publicului vâlcean că Romeo Rădulescu – cu ani în urmă – îi înjura copios pe adepţii celor trei trandafiri şi, cu un an în urmă – l-a acţionat în instanţa de judecată pe liderul organizaţiei municipale PSD – Ion Gigi Matei – primarul Râmnicului. Din prea marea sa lăcomie, Rădulescu le-a cerut adversarilor ideologici candidatura la administraţia municipiului Râmnicu Vâlcea, şi-a pus cenuşă în cap şi şi-a retras procesul atentat primarului PSD, obținând ce căuta. „Să ne lase în pace, acest biciclist politic” – ne-a declarat unul din liderii PSD din teritoriu. Să nu ne mai încurce, că ne pune în situaţie dificilă cu încrederea electoratului. Cine a trădat odată, o face și altă dată!” – şi-a creionat supărarea social-democratul. Apoi, analizând asta, aşa este şi, dacă Rădulescu se simte iubit de pesedişti, să candideze la parlamentare sub sigla acestui partid. Că o să vadă el cât costă cireaşa în toiul iernii…

• Cea mai elegantă şi serioasă campanie electorală, la locale, a avut-o candidatul ALDE – Remus Grigorescu. În ultimii 4 ani, el a fost ţinta criticilor noastre, pentru că într-o campanie trecută l-a atacat suburban pe candidatul PDL Romeo Rădulescu – acuzându-l cu o presupusă relaţie extraconjugală. Nu am putut fi de acord cu o astfel de mârlănie şi, de atunci, am început vânătoarea greşelilor lui morale. În campania de-abia încheiată, l-am monitorizat, urmărindu-l cu lupa, în tot ce a făcut. Şi nu am avut ce-i reproşa, ba, mai mult, apreciindu-i campania on-line, adevărat model de prezentare a proiectelor de viitor în primărie, am hotărât mediatizarea sa pozitivă. Poate cu această ocazie, Remus Grigorescu – pe care-l ştim şi-l apreciem din fragedă pruncie – va înţelege obiectivitatea noastră de jurnalişti dar şi că ne este aproape de suflet și nu-l lăsăm să greșească.

• Mare distracţie la Vaideeni. Fostul primar al renumitei localităţi – Ivănel Jinaru – edilul care nu a făcut nimic în comuna sa natală (nici măcar covorul din biroul său de şef al comunităţii nu l-a scuturat de praf și nisip!) şi-a prezentat candidatura din partea Partidului Puterii Umaniste (social-democrat). Şi-au dat consimţământul să candideze alături de el, doar patru concetăţeni, considerându-i locomotive care-i pot aduce voturi din colectivitate. Iar când s-au încheiat urnele, Ivănel – cel sigur că-l va învinge pe harnicul şi tânărul primar afirmat Daniel Băluţă – a luat numai 64 de voturi, din 1854 exprimate. Ceea ce a stârnit amuzamentul celor care l-au sfătuit să nu candideze, evitând compromiterea, a fost faptul că un rrom/rudar, competitor cu el, a obţinut 65 de voturi. Mai mult ca el cu un vot. Totuşi are şi Jinaru „Păcălici” o satisfacţie: doi competitori la scaunul de primar din localitatea sa – unul de la PNŢ şi altul de la PER – au obţinut câte 61 de voturi. Sub scorul lui. Nu ştim unde i-a fost conștientul când a hotărât să candideze, pentru că – puţini ştiu – Ivan Jinaru are pe rol un proces penal unde a primit deja o condamnare cu executare şi mai este puţin până se pronunţă hotărârea definitivă. Atunci?

• Multe sunt nesimţirile sau răutăţile manifestate pe Facebook (spaţiu public, de altfel!) de unii concetăţeni râmniceni. Câţiva dintre insomniacii care s-au manifestat zgomotos în Piaţa Revoluţiei (în faţa Tribunalului) din municipiul Râmnicu Vâlcea, cu ocazia manifestaţiilor de la „Colectiv”, cerând demisii peste demisii (şi nu au obţinut nimic) au găsit de cuviinţă să se descarce „revoluţionar” cerând ca votanţii să spună „nu corupţiei!”, folosindu-l ca ţintă de calomnie şi insultă pe candidatul PER, fostul primar care a dovedit că este gospodar şi în urma legislaturii în care a funcţionat s-a făcut ceva bun în municipiul capitală de judeţ. Dacă unul dintre zăltaţii ambalaţi la instigare este la vârsta senectuţii, trăindu-şi cultura pe malul Oltului pescuind şi-l înţelegem că a acumulat energie negativă datorită andropauzei, pe ceilalţi nu îi înţelegem.

• Surpriză… Partidul M10 a câștigat locuri în 50 din cele 109 localități unde a putut depune candidaturi la primării și consilii locale. Printre ele: Lipova, Buhuși, Medgidia și Borșa. Orașe mici. Deci se poate. Totul este să fii lăsat să candidezi.

• Omul pe care Adrian Năstase l-a pus șeful Camerei Deputaților, între 2000 și 2004, a ajuns președintele CCR. Interimar, deocamdată, dar chiar el spune că va fi reconfirmat pe un mandat întreg. În curând, deciziile CCR vor fi redactate acasă la Adi Năstase acasă.

• Așa cum spuneam, una din metodele de furt masiv și planificat prin lege a fost eliminarea observatorilor din secțiile de votare. Doar PSD și PNL au avut oameni mai peste tot. Şi ce a ieşit?

• Faceți un mic efort să depășiți lozincile patetice și încetați să mai blamați poporul român, in corpore, pe cei care au absentat de la vot și „miticii”… Este exact ceea ce convine celor care au elaborat atent mascarada de alegeri: PSD, PNL și președintele Iohannis. Unde a existat alternativă, unde a fost spart, cât de cât, monopolul presei mogulizate, au fost oameni care au scos rezultate decente. La Iași, la Tg Mureș, la București. Atât se putea cu niște nou veniți, cărora li s-au pus toate piedicile posibile. Dar în restul țării nu a existat alternativă. Oamenii nu și-au putut depune candidaturile, iar când au reușit s-au trezit că nu își puteau face campanie. La Consiliile Județene știe cineva vreo candidatură onestă? Ne-au ținut în lanț, ca de obicei, doar că l-au lungit cu vreo 20 de centimetri… și am crezut că suntem liberi.