Acasă Pataliputra Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 28 iunie 2018

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 28 iunie 2018

• Printr-un comunicat de presă, remis mai multor redații vâlcene, deputatul Dumitru Lovin iese la atac • 38 de primari și viceprimari de comune au fost achitați, miercuri, de instanța supremă, în dosarul în care au fost găsiți nevinovați Mircea Drăghici, trezorierul PSD, și Constantin Nicolescu, fost președinte CJ Argeș • Ana Birchall, vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Românie, la braț cu George Maior, în SUA • Un sondaj realizat de SOCIOPOL arată că 45% dintre români consideră că Liviu Dragnea a fost condamnat politic și executat de statul paralel

• Printr-un comunicat de presă, remis mai multor redații vâlcene, deputatul Dumitru Lovin iese la atac. Sub titlul „Metoda Lădeşti”, trasă la indigo de „ziaristul” Pîrnău şi la Primăria Orleşti”, deputatul Lovin aduce în atenția publicului mai multe acțiuni ale jurnalistului amintit. ”Se spune că, pe şarpe, când îl doare capul, îţi iese în cale. Pe Tiberiu Pîrnău, când îl doare capul, începe să scrie tot felul de aberaţii în ceea ce mă priveşte, dominate de un limbaj suburban şi frustrări, determinate se pare de faptul că sunt una dintre persoanele publice care îl ignoră şi nu-l finanţează. Aşa cum am mai spus şi arătat şi cu alte ocazii, din punctul meu de vedere, Tiberiu Pîrnău este un „ziarist” obscur, iar modul în care a obţinut contractul cu Primăria Lădeşti, după ce l-a denigrat şi ameninţat cu DNA-ul pe Ion Lixandru, oglindeşte foarte bine acest lucru. La fel a procedat şi la Primăria Orleşti, dar şi la alte instituţii.
În urmă cu câţiva ani, pe vremea când nu primea bani publici de la Constantin Cârstina, în publicaţia sa, apărea articolul „Plângere penală împotriva primarului Cîrstina din Orleşti”, în care se arăta că „demararea lucrărilor la proiectul promovat în cadrul PNDR, Măsura 322, iniţiat de ADI Orleşti – Scundu, întârzie datorită (?) primarului din Orleşti”. De asemenea, era lansată ideea că primarul vizat intenţiona cumva să aranjeze licitaţia cu pricina: „În urmă cu ceva vreme, primarul Cârstina declara la modul ipocrit: „Nu pot să folosesc banii europeni din cauza acestor amânări şi întârzieri. Nu mă interesează cine câştigă până la urmă, eu vreau să demarez lucrările o dată pentru totdeauna”. Realitatea este că primarul din Orleşti îşi doreşte, din motive aproape personale, să încredinţeze lucrările unei alte societăţi de construcţii. Vicexpert şi Strabag sunt pe lista de preferinţe a edilului din Orleşti”. Ofensiva asupra primarului din Orleşti a continuat cu articole cum ar fi „Primarul Cîrstina din Orleşti, prins în plasa conflictului de interese”.
Atacurile au încetat în 2016, când au început să apară contractele cu firmele controlate de jurnalistul „justiţiar” Tibi Pîrnău: Rebedit – 2.100 lei (publicitate), Vila Press – 1.750 lei (publicitate), Vila Press – 4.200 lei (publicitate), Vila Press – 3.500 lei (publicitate). Mai mult decât atât, Primăria Orleşti nu a reuşit să prezinte documente prin care să arate ce au făcut aceste firmuliţe pentru banii publici primiţi”, arată deputatul Dumitru Lovin în comunicatul de presă.

• 38 de primari și viceprimari de comune au fost achitați, miercuri, de instanța supremă, în dosarul în care au fost găsiți nevinovați Mircea Drăghici, trezorierul PSD, și Constantin Nicolescu, fost președinte CJ Argeș. De asemenea, aceeași sentință a fost dispusă și în cazul a două angajate ale unei firme de consultanță. Singurul inculpat condamnat este fostul director executiv al Agenţiei de Implementare a Proiectelor Argeș, Iulian Cioflan. Pedeaspa dispusă în cazul acestuia este de 2 ani de închisoare cu suspendare. Judecătorii l-au achitat pe Mircea Drăghici constatând că fapta nu există, temeiul legal fiind articolul 16, litera a, din Codul de Procedură Penală. În cazul lui Constantin Nicolescu, magistrații au considerat că nu există probe că fostul președinte al CJ Argeș a săvârșit infracțiunea de folosire a influenței.

• Ana Birchall, vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Românie, la braț cu George Maior, în SUA. Vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, a efectuat luni, 25 iunie 2018, o vizită la Departamentul Energiei, având întâlniri cu secretarul american al energiei, Rick Perry, şi alţi înalţi oficiali.
În cadrul vizitei a avut loc o întâlnire bilaterală între vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, şi secretarul Energiei, Rick Perry. În discuţiile cu oficialul american s-a reconfirmat angajamentul comun pentru amplificarea cooperării în domeniul energiei, o dimensiune cheie a Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări. De asemenea, au fost abordate aspecte prioritare privind securitatea energetică regională, proiecte de transport, inter-conectivitate şi promovarea de noi tehnologii în domeniu.
Vicepremierul Ana Birchall a declarat că “România rămâne angajată în identificarea celor mai viabile soluții din punct de vedere economic pentru a valorifica rezervele energetice din Marea Neagră, consolidarea profilului țării noastre ca pol de securitate energetică regională fiind un obiectiv prioritar”.
Prezent la întâlnire, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a apreciat importanţa discuţiilor în contextul în care colaborarea în domeniul energiei dintre România şi SUA reprezintă o sursă majoră de prosperitate şi securitate pentru ţara noastră.

• Un sondaj realizat de SOCIOPOL arată că 45% dintre români consideră că Liviu Dragnea a fost condamnat politic și executat de statul paralel. Doar 35% consideră că sentința a fost corectă și neinfluențată politic. Știrea referitoare la condamnarea lui Dragnea s-a bucurat de un grad mare de interes, 63% dintre români mărturisind că știu despre ce este vorba și 32% au urmărit cu mare interes, iar 9% cu foarte mare interes. În ceea ce privește votul politic, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri PSD ar obține 41%, PNL 20% și ALDE 12%. Remarcăm faptul că au crescut foarte mult Mișcarea România Împreună (7%), în timp ce Pro România a lui Victor Ponta a ajuns la (5%). De asemenea, în ceea ce privește personalitățile politice, pe primul loc se află Raed Arafat cu 50%, urmat de Gabriela Firea cu 25% și Klaus Iohannis cu 24%, iar pe locul patru se plasează Laura Codruța Kovesi cu 19%.
Călin Popescu Tăriceanu are 17%, cu două procente mai mult decât Liviu Dragnea, care are doar 15%. În același timp, liderul opoziției, Ludovic Orban are doar 8%.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.