Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 16 aprilie 2015

• După ce Statul Român a plătit, în ultimii 16 ani, aproape 50 de milioane de euro pentru repararea erorilor judiciare ale magistraţilor în procese civile • Un cetăţean român pe nume Iulian Gherguş a fost răpit de o grupare radicală în Burkina Faso • Care este efectul vizitelor lui Ponta în China? • Simona Halep, numărul 3 WTA, aromâncă la origini, este născută în cea mai tare și mai respectată ramură a machedonilor din România • Preşedintele Iohannis a plecat în Statele Unite, Florida, imediat după alegeri • Preşedintele Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu Tăriceanu, a reuşit să îşi înscrie formaţiunea • Contractul cu Bechtel a fost găsit? • Toţi cei numiţi de Traian Băsescu în ultima sa postare pe FB – Udrea, Bica şi Horia Georgescu – la care aş adăuga, fără să greşesc, şi numele lui Rudel Obreja, dar fără comentarii suplimentare, au în comun vârsta – în jur de 40 de ani…

• După ce Statul Român a plătit, în ultimii 16 ani, aproape 50 de milioane de euro pentru repararea erorilor judiciare ale magistraţilor în procese civile şi penale, un grup de parlamentari au iniţiat un proiect de lege pentru tragerea la răspundere patrimonială a justiţiarilor care greşesc, cu voie sau fără de voie! Potrivit proiectului iniţiat de 47 de senatori, în cazul unor sentinţe strâmbe care vor produce traume sau prejudicii materiale justiţiabililor, Ministerul de Finanţe se va îndrepta, de îndată, cu acţiune în despăgubire împotriva magistratului care a săvârşit eroarea materială.

• Un cetăţean român pe nume Iulian Gherguş a fost răpit de o grupare radicală în Burkina Faso. Orice stat democratic tratează un astfel de eveniment ca pe o agresiune teroristă la adresa sa îşi pune în mişcare toate resursele instituţiilor de securitate naţională pentru recuperarea cetăţeanului răpit. Doar resursele diplomatice nu sunt suficiente. În capul mesei, unde se fac analizele de două ori pe zi, trebuie să se afle ori preşedintele, ori primul ministru, adică cineva care să-şi asume activităţile în afara teritoriului naţional cu atât mai mult cu cât, în Africa de Vest, cu siguranţă găsim resurse de cunoaştere. Mă întrebam azi-dimineață: îl mai caută cineva pe românul răpit în Burkino? Ultima știre este că îl caută francezii și americanii. Nu și românii. Conducătorii naţionali au plecat în concediu de Paște, să nu-i deranjăm. E un om care ar putea muri în timp ce noi sărbătorim Paștele… un pic de empatie, un pic de grijă față de țara pe care o conduci…

• Care este efectul vizitelor lui Ponta în China? Deficitul comercial a crescut exploziv, m-am uitat și eu pe datele departamentului de comerț exterior. Este adevărat, și exporturile noastre s-au dus în sus, dar și procentual și în valoare absolută, importurile din China au crescut mai mult. Ponta și compania s-au plimbat prin macao, Hong Kong, le-au dat comuniștii chinezi o acadea, iar RPC ne-a invadat piața cu marfă. De probleme conexe – evaziune, concurență neloială, nu mai discutăm. Minunata politică externă a lui Ponta!

• Simona Halep, numărul 3 WTA, aromâncă la origini, este născută în cea mai tare și mai respectată ramură a machedonilor din România. Este vorba despre cipani. S-a aflat că ramura cipanilor, denumiți și țipani, țopani sau torvlahi, reprezintă cea mai tare ramură a etniei machedonilor aflați în România. Un cunoscut aromân din Constanța, care a dorit să-și păstreze anonimatul, ne-a explicat de ce cipanii sunt considerați ca fiind cei mai tari reprezentanţi ai etniei: „Ei sunt cei mai puternici machedoni. Sunt puternici și respectați de toată comunitatea noastră. Nu pentru faptul că sunt bogați, ci pentru că păstrează cu sfințenie tradițiile machedonilor și nu se abat niciodată de la ele”. Cipanii sunt cunoscuți ca fiind extrem de patrioți până în măduva oaselor. Respectul față de țara noastră s-a transmis din generație în generație, având izvoarele în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul care le-a permis să-și arboreze pentru prima dată însemnele, inclusiv steagul. Gică Hagi, Cristian Gatu, Toma Caragiu, Sergiu Nicolăescu, Ion Caramitru, Lucian Blaga, Octavian Goga, Nicolae Iorga, Constantin Noica, istoricul Neagu Djuvara sunt personalităţi cu origini aromâne.

• Preşedintele Iohannis a plecat în Statele Unite, Florida, imediat după alegeri. Apoi, a fost cu soţia la Bruxelles, la întâlnirea Consiliului European. De Paşte, s-a aflat în Germania, iar în vacanţa de Paşti – s-a dus pe insulele Madeira, aparţinând Portugaliei. Acesta este bilanţul relaxării prezidenţiale în primele 100 de zile de mandat. Nu e rău deloc. Mi-ar fi plăcut şi mie să plec, într-un interval de 100 de zile, în patru mini-vacanţe. Eu ştiam că firma România SRL are probleme mari cu încasările, cu arhiva, cu concurenţa. Se pare, însă, că aceste probleme nu sunt atât de mari încât să i se ceară CEO-ului să fie prezent la muncă. Mişto firmă, mişto job, dom’ preşedinte. Aveţi idee, România SRL angajează? În cele 108 zile de mandat al lui Klaus Iohannis, el a avut 2 zile libere de Crăciun, 2 zile libere de Anul Nou, 14 week-enduri, la care se vor adaugă cele 10 zile libere de Paşti. Una peste alta, marţi, 14 aprilie, când a revenit la slujbă, din cele 113 sau 114 zile de Preşedinte al României, 42 au fost libere, circa 36% din total.

• Preşedintele Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu Tăriceanu, a reuşit să îşi înscrie formaţiunea în Registrul Partidelor Politice de la Tribunalul Bucureşti. Partidul Liberal Reformator există oficial, Tribunalul Bucureşti aprobând recent cererea lui Tăriceanu de a-l înscrie în Registrul Partidelor. Preşedintele Senatului încearcă din primăvara anului trecut să îşi înscrie partidul, însă Tribunalul Bucureşti l-a refuzat.

• Contractul cu Bechtel a fost găsit? Au identificat SRI şi Parchetul General vreun responsabil? Comisia de control a SRI a fost preocupată de acest caz? Cum se face că nimeni nu pare interesat să se afle adevărul/ să se identifice vinovaţii?

• Toţi cei numiţi de Traian Băsescu în ultima sa postare pe FB – Udrea, Bica şi Horia Georgescu – la care aş adăuga, fără să greşesc, şi numele lui Rudel Obreja, dar fără comentarii suplimentare, au în comun vârsta – în jur de 40 de ani şi sunt oameni care au făcut ceva pentru ţară, numele lor trecând dincolo de hotarul ţării şi iată, acum toţi sunt în arest. Traian Băsescu spune despre Udrea, Bica şi Horia Georgescu că n-au furat. Aşa o fi, fostul preşedinte are sursele dumnealui şi nu vorbeşte niciodată fără a fi bine informat. Eu nu am surse de informare, spun doar ce cred după ceea ce aud sau citesc, de aceea aştept ca justiţia să se pronunţe. Toţi aceştia însă, mai au ceva în comun, ceva ce mie deocamdată îmi scapă, şi nu e ceva rău, e ceva ce stârneşte invidie, răutate, ură şi răzbunare la nivel înalt. De asta au şi fost încarceraţi, ca să fie compromişi, calomniaţi, arătaţi cu degetul, huiduiţi, fluieraţi de persoane care, în viaţa lor n-au fost în stare să aibă un serviciu măcar de măturător.