Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt, de la lume adunate, 06 octombrie 2014

• Există o legendă cu privire la „Cina cea de taină” a lui da Vinci • Devine tot mai clar că IPS Varsanufie Prahoveanu- noul arhiepiscop al Râmnicului va ieşi din rândul ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române, cu toată susţinerea de care se bucură din partea Patriarhului Daniel şi mitropolitului de Oltenia – IPS Irineu • Duminica viitoare este anunţată vizita Preafericitului Patriarh Daniel la sfinţirea picturii din biserica Mânăstirii Horezu, totodată acesta venind să aducă şi moaştele lui Brâncoveanu la mânăstire

• Există o legendă cu privire la „Cina cea de taină” a lui da Vinci. Când a conceput această scenă, Leonardo s-a izbit de o mare dificultate: trebuia să picteze Binele – sub chipul lui Iisus – şi Răul – sub chipul lui Iuda. Şi-a întrerupt lucrul la jumătate, până când avea să găsească modelele ideale. Într-o zi, în timp ce asista la repetiţia unui cor bisericesc, a văzut într-unul din băieţi imaginea desăvârşită a lui Hristos. L-a invitat la el în atelier şi i-a reprodus trăsăturile în studii şi schiţe. Au trecut 3 ani. Cina cea de Taină era aproape gata – da Vinci însă, nu găsise modelul ideal pentru Iuda. Cardinalul care răspundea de biserică, începu să-l preseze, cerându-i să isprăvească numaidecât fresca. După mai multe zile, pictorul a întâlnit un tânăr îmbătrânit prematur, zdrenţăros, beat, lungit în şanţ. Cu mare greutate, ajutoarele sale îl duseră până la biserică, unde urma să-i picteze chipul fără schiţe prealabile. Da Vinci se apucă să picteze uimit de trăsăturile necredinţei, ale păcatului, ale egoismului atât de bine imprimate pe faţa lui.

Când pictorul a terminat, cerşetorul, revenindu-şi oarecum din beţie, deschise ochii şi văzu pictura din faţa lui. Un amestec de uimire şi tristeţe îi apăru pe chip şi zise: • Am mai văzut pictura asta! • Când? Întrebă da Vinci surprins. • Acum 3 ani, înainte de a fi pierdut tot ce aveam. Pe vremea aceea, cântam în corul bisericii şi duceam o viaţă plină de vise, iar artistul m-a convins să pozez ca model pentru chipul lui Iisus. Se pare că Binele şi Răul au unul şi acelaşi chip, totul depinde de momentul în care unul sau altul taie calea oricărei fiinţe umane.

• Devine tot mai clar că IPS Varsanufie Prahoveanu- noul arhiepiscop al Râmnicului va ieşi din rândul ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române, cu toată susţinerea de care se bucură din partea Patriarhului Daniel şi mitropolitului de Oltenia – IPS Irineu. Călugărul acesta, având în viaţa laică numele de Valentin Gogescu, pentru cele ce a făcut până acum, începând cu păcatul de sub sutană şi ameninţarea şi insultarea unei credincioase curajoase (care i-a fost şi lui credincioasă timp de 13 ani), trebuie oprit de la cele sfinte şi alungat din biserică. În urma dreptului la replica trimis de doamna Mihaela I., supărată pe faptul că în unele articole de presă s-a lăsat să se înţeleagă că ar avea un copil cu arhiepiscopul Varsanufie, ceea ce nu este adevărat, am reascultat înregistrarea video şi dacă nu este vorba de nici un copil de-al dumnealor, înseamnă că este vorba de un copil abuzat de ierarhul vâlcean de care s-a ocupat acea doamnă, protejându-l pentru ca tânărul să nu spună ce i făcut profesorul pe când era elev la Seminar şi Varsanufie preda acolo. Dezvăluirile făcute de enoriaşa bucureşteană M.I., în presa centrală şi în ziarul nostru, nu mai lasă loc de interpretări, probă în atestarea realităţii fiind chiar tânărul abuzat de arhiepiscopul Varsanufie şi existenţa permanentă, în preajma sa, a mecanicului-şofer, făcut consilier la Episcopia Râmnicului, acel „rupt în dos” Daniel Apostol (după cum spune misterioasa doamnă!), despre care vom mai vorbi. Am fost surprinşi să aflăm că mitropolitul Irineu – cel care conduce de fapt Arhiepiscopia Râmnicului, nu crede în dezvăluirile enoriaşei Mihaela, acuzând că filmul demascator difuzat este făcut de preoţii şi ziariştii vâlceni iar amplificarea subiectului tot lor le aparţine. Întreaga presă locală a luat atitudine faţă de comportamentul neadecvat statutului preoţesc al (încă) arhiepiscopului Varsanufie şi doar un singur ziar – despre care se spune că ar avea contract de publicitate cu Episcopia Râmnicului – i-a luat (estompat, e drept) apărarea. Corpul preoţilor vâlceni este consternat de cele ce au auzit din înregistrarea video difuzată pe site-ul „Dezvăluiri.ro” şi nu puţini sunt cei care se întreabă: „Dacă lucrurile stau aşa, eu cui mai slujesc? Să slujim cu capul în jos? Ce să le spunem, acum, oamenilor?”. Din discuţiile purtate cu mulţi preoţi vâlceni, tot mai des s-a amintit atitudinea stareţului Nichita, de la Brâncoveni care a plecat cu 60 de măicuţe la Muntele Athos, a fost hirotonisit episcop şi a revenit acasă făcând o nouă Episcopie, pe stil vechi (rusesc), la Sibiu. Iar preoţii se întreabă dacă e bine să facă şi ei aşa ceva sau nu? Astfel, precedentul a fost creat şi a nu recunoaşte calendarul Gregorian şi a-l slăvi pe cel Iulian nu este un mare efort. Dacă nu se va ancheta cazul şi nu se vor lua măsurile impuse de Legiuirile BOR (în caz de vinovăţie), veţi vedea că arhiepiscopul Varsanufie dezbină Biserica.

• Duminica viitoare este anunţată vizita Preafericitului Patriarh Daniel la sfinţirea picturii din biserica Mânăstirii Horezu, totodată acesta venind să aducă şi moaştele lui Brâncoveanu la mânăstire. Acesta este un gest de sfidare, cazul fiind cunoscut la Patriarhie şi Sfântul Sinod. Întreaga suflare credincioasă din judeţ va fi consternată constatând că Patriarhul va sluji alături de Arhiepiscopul Varsanufie care, deconspirat în practica sa sadomistă, nu a fost oprit de la cele sfinte pentru păcatul strigător la cer. Deja se anunţă participarea unui grup numeros de enoriaşi care îşi vor striga supărarea pe Varsanufie, cerând, la unison, darea lui afară. Astfel de lucruri ruşinoase s-au petrecut şi în Biserica rusă sau greacă, dar cel acuzat s-a autosuspendat, s-a pornit o cercetare a cazului şi dacă s-a descoperit că preotul este nevinovat, s-a emis o circulară, s-a citit oamenilor în fiecare biserică, explicându-se realitatea, liniştind spiritele înfierbântate. La noi de ce nu se face aşa? Pentru că ierarhii BOR ştiu că este adevărat ce se spune despre „ruptul în dos” al unor preoţi şi nu ştiu ce explicaţie să dea credincioşilor?

• Criticat pentru discursul de la lansarea candidaturii sale, preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a făcut repetiţii la Parlament înainte de prezentarea programului prezidenţial, împreună cu vicepreşedintele PNL Eduard Hellvig şi… cu prompterul. Potrivit unor surse, cel care a realizat programul lui Iohannis a fost Andrei Muraru. El nu a negat informaţia, dar a subliniat că este programul lui Klaus Iohannis şi că este asumat de prezidenţiabilul PNL. Maestrul de ceremonii a fost jurnalistul Digi 24, Emil Hurezeanu. Iohannis şi-a început discursul prin a explica ce înseamnă România lucrului bine-făcut, sloganul şi numele programului său de campanie, afirmând că vrea să dărâme 2 mituri: că în „România nu se poate, că la noi e altfel” şi că „merge şi aşa”, „ne-om descurca noi cumva.” „Eu cred că ceea ce ni se potriveşte este tocmai filosofia lucrului bine făcut”, a completat el. Spre diferenţă de sâmbătă, Iohannis a fost mai critic la adresa lui Ponta, atacându-l direct: „Am văzut că Ponta vrea să fie un preşedinte util. Util cui? Util baronilor? Util puşcăriabililor?”, a spus Iohannis. Dincolo de precizări generale asupra reformelor pe care le propune, pe domenii, prezidenţiabilul ACL a punctat că doreşte modificarea Constituţiei, regionalizarea şi descentralizarea.

• Pataliputra