Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Pedepse grele pentru infractorii informatici din Drăgăşani, care au „ţepuit” 290 de străini

Nu mai puţin de 11 infractori informatici din Drăgăşani au fost condamnaţi recent la ani grei de închisoare după ce au „ţepuit” sute de străini. Este vorba despre o grupare infracţională din care făceau parte membrii unei familii întregi.

Poliţiştii de la Crimă Organizată Vâlcea şi procurorii DIICOT Vâlcea au descoperit această grupare infracţională din Drăgăşani în vara anului trecut. Anchetatorii au descins la locuinţele suspecţilor în data de 25 iunie 2015, făcând 12 percheziţii domiciliare în municipiul Drăgăşani, dar şi în câteva localităţi arondate, iar în final au reţinut cinci persoane şi au început urmărirea penală împotriva altor şase. Narcis Budurăscu, Sorin Budurăscu, Gheorghe Budurăscu, Constantin Cosmin Oncescu, Ana Maria Budurăscu, Vasile Constantin Apostol, Elena Alina Budurăscu şi Ştefan Victor Dobrin, Ionuţ Cosmin Mateescu, Marius Silviu Budurăscu şi Olivia Vasilica Budurăscu au fost acuzaţi de fraudă informatică şi de constituirea unui grup infracţional organizat.

În fapt, cei 11 membrii ai grupării aveau un mod de operare destul de simplu, uzat de toţi infractorii informatici. Ei postau pe site-uri anunţuri fictive cu privire la vânzarea unor produse, inducând în eroare mai mulţi străini care plăteau banii, fără însă să intre în posesia bunurilor.

Ani grei de închisoare…

Ca urmare, în luna noiembrie 2015, procurorii DIICOT Vâlcea au decis să-i trimită în judecată pe infractorii informatici din Drăgăşani, pe rolul Tribunalului Vâlcea. Procesul a durat relativ puţin, iar după nouă termene, în data de 11 martie 2016, judecătorii au decis să-i condamne pe inculpaţi la ani grei de închisoare.

Iată condamnările:

• Budurăscu Narcis: 6 ani de închisoare pentru săvârşirea, în formă continuată a infracţiunii de fraudă informatică şi 7 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi b Cod penal anterior, executabilă conform art. 66 Cod penal anterior.

• Budurăscu Sorin: 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică, cu termen încercare de 4 ani.

• Budurăscu Gheorghe: 3 ani de închisoare cu suspendare şi 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi b Cod penal anterior.

• Oncescu Constantin Cosmin: 3 ani şi 6 luni de închisoare şi 5 ani pedeapsa complementară.

• Budurăscu Ana – Maria: 3 ani şi 4 luni închisoare în condiţiile prev. de art. 57 Cod penal anterior (Femeile condamnate la pedeapsa închisorii execută această pedeapsă separat de condamnaţii bărbaţi – n.r.) şi 4 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi b Cod penal anterior.

• Apostol Vasile Constantin: 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică.

• Budurăscu Elena – Alina: 3 ani şi 9 luni de închisoare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică.

• Dobrin Ştefan – Victor: 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică, cu termen de încercare de 4 ani.

• Mateescu Ionuţ – Cosmin, zis „Obama”: 3 ani de închisoare cu suspendare, fiind pus sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 6 ani.

• Budurăscu Marius – Silviu (recidivist): 3 ani de închisoare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică, în formă continuată. „Dispune revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere de 3 ani închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr. 215/06.12.2010 a Judecătoriei Drăgăşani, definitivă prin decizia penală nr. 36/25.05.2011 a Tribunalului Vâlcea – Secţia penală , pe care o execută în întregime, alături de pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată prin prezenta hotărâre, inculpatul recidivist Budurăscu Marius – Silviu urmând să execute în final o pedeapsă de 6 ani închisoare în condiţiile prev. de art. 57 Cod penal anterior” – se arată în minuta instanţei.

• Budurăscu Olivia – Vasilica: 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică.

Inculpaţii, cu sechestru pe bunuri şi obligaţi să dea banii înapoi

Mai mult decât atât, în hotărârea instanţei, care nu este însă definitivă, cei 11 inculpaţi sunt obligaţi să le plătească despăgubiri celor 290 de victime, pe care le-au „ţepuit” cu sume cuprinse între 150 de euro şi 2.000 de euro. De asemenea, procurorii au instituit sechestru pe bunurile inculpaţilor, până la recuperarea prejudiciului.

„Menţine măsura sechestrului asigurător instituit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea, prin Ordonanţa nr. 13 D/P/2013 din 30.06.2015 asupra imobilului deţinut de inculpaţii Budurăscu Narcis şi Budurăscu Elena – Alina în coproprietate, situat în municipiul Drăgăşani, până la concurenţa sumei de 87.223,5 euro şi 4244 USD. Menţine măsura sechestrului asigurător instituit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea, prin Ordonanţa nr. 13 D/P/2013 din 30.06.2015 asupra autoturismului marca BMW, (…) proprietatea inculpatului Budurăscu Sorin. În baza art. 5 alin. 3 din O.G. nr. 39/2015, dispune comunicarea unei copii a dispozitivului hotărârii judecătoreşti, definitive, la A.F.P. Drăgăşani pentru efectuarea menţiunilor corespunzătoare în cazierul fiscal. În baza art. 274 alin. 2 Cod procedură penală, obligă pe fiecare din inculpaţi să plătească statului suma de câte 3.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. În baza art. 272 Cod procedură penală, onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu (cameră preliminară şi primă instanţă) pentru inculpaţii: Budurăscu Gheorghe, Oncescu Constantin Cosmin, Budurăscu Ana – Maria, Apostol Vasile Constantin, Dobrin Ştefan Victor, Mateescu Ionuţ Cosmin, Budurăscu Marius Silviu şi Budurăscu Olivia Vasilica, în cuantum de câte 750 lei (8 x 750) rămân în sarcina statului şi se avansează din fondul special al Ministerului Justiţiei. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi 11 martie 2016” – se mai arată în minuta instanţei.