Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto arhiva Vocea Valcii

Gicuţu Deaconeasa se apără cu avocat din oficiu la Curtea de Apel Piteşti

foto arhiva Vocea ValciiCondamnat de Tribunalul Vâlcea la 10 ani de închisoare cu executare într-un dosar privind retrocedările ilegale de la Obârşia Lotrului, controversatul om de afaceri Gicuţu Deaconeasa a ajuns să se apere cu avocaţi din oficiu.

La apelul formulat la Curtea de Apel Piteşti, care deja se află la a doua înfăţişare, Gicuţu Deaconeasa nu s-a prezentat cu niciun apărător, deşi riscă să petreacă ani buni în închisoare, iar decizia de la Piteşti va fi definitivă. Astfel că, judecătorul de caz a luat decizia de a emite o adresă către Baroul Argeş pentru ca lui Deaconeasa să-i fie desemnat din oficiu un avocat. „Admite cererile de amânare a cauzei formulate apelanţii inculpaţi Basarabă Mircea, Petrulian Mihai Dan şi Păduraru Constantin, punându-le în vedere că este singurul termen acordat în acest sens. Emite adresă către Baroul Argeş pentru a desemna un apărător din oficiu care să asigure asistenţa juridică obligatorie a inculpatului Deaconeasa Gheorghe. Pune în vedere inculpaţilor să se prezinte la următorul termen de judecată în vederea unei eventuale audieri. Amână judecarea cauzei şi fixează termen de judecată la data de 18 ianuarie 2016, complet C1A, ora 8,30, pentru când se citează părţile care nu au termen în cunoştinţă” – se arată în minuta, pronunţată în şedinţa publică din data de 9 noiembrie 2015 de la Curtea de Apel Piteşti.

Aşa cum spuneam, omul de afaceri din Vâlcea, Gicuţu Deaconeasa, a fost condamnat în primă instanţă la 10 ani de închisoare, în timp ce partenerii lui de ilegalităţi, Mircea Basarabă, Mihai Dan Petrulian şi Constantin Păduraru, au primit câte 9 ani închisoare, respectiv a 5 ani şi 8 luni de închisoare şi 1 an şi 4 luni închisoare cu executare. Cei patru inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi de Tribunalul Vâlcea că au falsificat mai multe acte şi hărţi și au retrocedat trei munți către falși proprietari.

Mai exact, ei au dobândit, în mod fraudulos, terenuri forestiere situate în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, din judeţul Vâlcea, inducându-i în eroare pe membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr.18/1991 Voineasa şi Malaia, respectiv pe membrii Comisiei judeţene Vâlcea pentru stabilirea dreptului de proprietate privată. Ca urmare, conform contractelor de presări de servicii pe care le-au încheiat, Deaconeasa, Basarabă, Petrulian şi Păduraru au obţinut un folos necuvenit constând în procentajul de 15%, respectiv 25% din sumele încasate pe beneficiarii reconstituirii drepturilor, în urma vânzării terenurilor reconstituite