Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

STUDIU. Femeile trăiesc mai mult decât bărbații, dar au mai multe probleme de sănătate

Conform unei analize asupra diferențelor de sănătate între femei și bărbați la nivel global, femeile trăiesc mai mult decât bărbații, dar se confruntă cu mai mulți ani de sănătate precară. Aceste constatări subliniază necesitatea urgentă de acțiuni pentru îmbunătățirea stării de sănătate a femeilor.

La nivel mondial, există discrepanțe semnificative între sănătatea femeilor și a bărbaților, cu progrese limitate în reducerea acestor diferențe în ultimele trei decenii. Afecțiunile care nu sunt fatale, dar duc la boli și dizabilități, cum ar fi problemele musculo-scheletice, problemele de sănătate mintală și tulburările de cap, afectează în special femeile. În schimb, bărbații sunt mai afectați de afecțiuni care cauzează deces prematur, cum ar fi bolile cardiovasculare, bolile respiratorii și hepatice, COVID-19 și accidentele rutiere.

Diferențele în sănătatea femeilor și bărbaților cresc odată cu înaintarea în vârstă, femeile rămânând cu nivele mai ridicate de boală și dizabilitate pe tot parcursul vieții, deoarece au o speranță de viață mai lungă decât bărbații.

Studiul, publicat în revista Lancet Public Health și citat de The Guardian, reprezintă un apel la acțiune pentru îmbunătățirea sănătății femeilor. Este esențial ca țările să își intensifice raportarea datelor privind sexul și genul pentru a înțelege și aborda mai bine aceste disparități în sănătate.

Aceste concluzii subliniază importanța dezvoltării și implementării de strategii de prevenire și tratament care să țină cont de diferențele biologice și sociale dintre femei și bărbați. Este crucial să se acorde o atenție sporită consecințelor non-fatale care afectează funcția fizică și mentală a femeilor, în special în rândul populațiilor în vârstă.

Studiul analizează diferențele în sănătatea femeilor și bărbaților în cele 20 de cauze principale de boală și deces, la nivel global. Totuși, este necesară o mai mare disponibilitate a datelor care să acopere spectrul de sex și gen pentru a înțelege mai bine aceste disparități și pentru a dezvolta intervenții mai eficiente.