Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Un nou semn de circulație pe drumurile din Europa. Ce înseamnă și ce amendă primești dacă nu îl respecți

În Europa, semnele de circulație sunt într-o continuă actualizare și adaptare la noile condiții de trafic și legislație. Aceasta este o evoluție firească, dată fiind schimbările în rețeaua de drumuri și necesitatea asigurării siguranței și fluidității traficului.

Semnele de circulație din Europa sunt extrem de variate, prezentând simboluri și culori distincte, care diferă în funcție de țară și regiune.

Recent, în Europa, mai exact în Franța, a fost introdus un nou indicator rutier. Potrivit postului de radio francez „France Bleu”, acest semn va fi instalat pe autostrăzile din întreaga țară în viitorul apropiat. Până acum, acesta a fost deja observat în apropierea orașelor Lyon, Grenoble, Strasbourg, Rennes, Nantes și în zona Parisului, iar altele urmează să fie implementate.

Acest nou indicator indică benzile speciale destinate exclusiv taxiurilor, autobuzelor și altor mijloace de transport public, marcându-se cu un diamant. De asemenea, pot beneficia de aceste benzi și mașinile electrice sau vehiculele care transportă mai mult de două persoane.

Utilizarea incorectă a benzilor marcate cu un romb alb pe fundal albastru poate fi sancționată cu amenzi de până la 135 de euro. Mai mult, vehiculele care încalcă aceste reguli sunt monitorizate de camere inteligente care înregistrează numărul exact de pasageri din vehicul.

Motivul introducerii acestui nou indicator și implicit al benzilor speciale este protejarea mediului înconjurător. Acest semn rutier încurajează utilizarea în comun a vehiculelor, contribuind la reducerea emisiilor de CO2. Această practică este întâlnită și în Statele Unite și Canada, unde există semne rutiere pentru vehicule ecologice și carpooling. În plus, în Germania, unele municipalități permit mașinilor electrice să utilizeze benzile destinate autobuzelor.