Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Transportatorii cer eliminarea coplății pentru despăgubirile RCA


Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) solicită Camerei Deputaților să renunțe la votarea amendamentelor propuse în proiectul de modificare a Legii RCA și să elimine coplata pentru despăgubirile RCA. Potrivit COTAR, convenția propusă prin lege ar obliga păgubitul să accepte sume derizorii pentru reparațiile autovehiculului, calculate și plafonate de asigurător.

COTAR subliniază că, în cazul în care păgubitul câștigă în instanță dreptul de a-și recupera sumele reale datorate de asigurător, penalitățile pentru asigurător vor fi reduse de la 0,2% la 0,02% din suma datorată, conform noilor amendamente. Aceasta ar încuraja asigurătorii să nu achite despăgubirile la timp, preferând să plaseze banii în depozite bancare sau investiții profitabile, și să plătească despăgubirile după câțiva ani, când vor pierde în instanță.

COTAR atrage atenția că penalitățile pentru neplata daunelor trebuie să fie semnificative pentru a descuraja asigurătorii să întârzie plățile. În comparație, firmele de leasing și băncile din România aplică penalități între 0,5% și 1% pentru fiecare zi de întârziere la plata ratelor.

Confederația subliniază că legiuitorii trebuie să decidă dacă apără interesele publice și legitime ale cetățenilor sau sprijină dorința de profit a asigurătorilor. COTAR susține că amendamentele propuse au fost introduse sub pretextul armonizării legislației europene, dar de fapt impun coplata pentru reparațiile autoturismelor avariate în urma accidentelor.

De asemenea, COTAR afirmă că modificările legislative ar agrava situația și ar deteriora siguranța pe drumurile publice, deja afectată de reparațiile neconforme, constatate de Registrul Auto Român și Poliție. Organizația subliniază că, potrivit Codului Civil din România, orice prejudiciu trebuie recuperat integral.

COTAR menționează că, pentru cei 10 milioane de șoferi asigurați din România, plățile către companiile de asigurări sunt mult mai mari decât despăgubirile efectiv primite, iar profiturile asigurătorilor continuă să crească. Dacă amendamentele vor fi adoptate, păgubiții vor fi obligați să semneze o convenție de plată cu asigurătorul, primind sume insuficiente pentru reparațiile necesare.

În concluzie, COTAR solicită Camerei Deputaților să respingă amendamentele propuse și să protejeze drepturile șoferilor asigurați, asigurându-se că despăgubirile sunt plătite la timp și în integralitate.