Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Descoperirea uimitoare: Medicamentul împotriva cancerului pancreatic poate trata și diabetul

Cercetătorii din Statele Unite au făcut o descoperire surprinzătoare în timp ce studiau cancerul pancreatic. Ei au constatat că un medicament experimental, inițial testat pentru tratarea cancerului pancreatic, ar putea reprezenta o soluție pentru tratamentul diabetului. În studiile recente, acest medicament a determinat pancreasul să producă insulină.

În anul 2016, doi cercetători de la Universitatea din Pittsburgh, dr. Farzad Esni și Jing Hu, au desfășurat un experiment pe șoareci, în care au eliminat unul dintre cele două copii ale genei care codifică o enzimă numită kinaza de adeziune focală (FAK).

Scopul lor era să înțeleagă rolul FAK în cancerul pancreatic, însă descoperirea lor i-a condus pe o cale neașteptată.

„Pancreasul arăta neobișnuit, ca și cum ar fi încercat să se regenereze după o leziune”, a declarat dr. Farzad Esni, profesor de chirurgie la Universitatea din Pittsburgh și cercetător la Centrul de cancer Hillman și la Institutul pentru medicina regenerativă McGowan.

În plus, un grup de celule din pancreas secretau atât insulină, cât și amilază, ceea ce era neobișnuit.

În mod normal, insulina, hormonul responsabil cu reglarea glicemiei, este produsă de celulele beta, în timp ce amilaza, o enzimă digestivă, este produsă de celulele acinare.

Deși funcțiile acestor două tipuri de celule sunt distincte, acest grup de celule părea să fie o combinație între cele două.

Explicațiile pentru acest fenomen erau variate, dar oamenii de știință abia îndrăzneau să sperere că ar fi putut da peste o descoperire atât de importantă.

În cele din urmă, s-a demonstrat că oamenii de știință au găsit, de fapt, această „comoară ascunsă”.

Un nou raport confirmă că medicamentul care inhibă FAK a transformat celulele acinare în celule derivate din acinare producătoare de insulină (ADIP) și a contribuit la reglarea glicemiei la șoarecii diabetici și la o primată. Această descoperire sugerează că inhibitorii FAK ar putea reprezenta o alternativă la administrarea insulinei la pacienții diabetici.

Următorul pas este un studiu clinic pentru a testa inhibitorul FAK la pacienții cu diabet. Avantajul major al acestui medicament este că poate fi administrat oral.