Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Fals avocat, prins la Judecătoria Horezu! Baroul Vâlcea, reacţionează!

Un bărbat din judeţul Gorj s-a prezentat în faţa instanţei Judecătoriei Horezu cu acte false, el pretinzând a fi avocat şi solicitând să-şi reprezinte un client într-un dosar civil. Laurenţiu Florin Duţă a depus la dosar o delegaţie care, chipurile, ar fi fost emisă de Baroul Vâlcea, pe care ulterior ar fi şi modificat-o, scriind cu pixul că este, de fapt, emisă de Baroul Gorj.

Judecătorul de cauză a observat însă neregulile, a solicitat o anchetă şi a dat cazul pe mâna procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu. Astfel, oamenii legii au descoperit că gorjeanul Laurenţiu Florin Duţă nu face parte nici din Baroul Vâlcea şi nici din Baroul Gorj, deşi el pretindea în faţa clienţilor săi şi a instanţei că este avocat şi cerea bani pentru serviciile prestate.

Ca atare, în luna iulie 2015, procurorii vâlceni au pus în mişcare acţiunea penală împotriva falsului avocat, iar în data de 7 ianuarie 2016 l-au trimis în judecată, pe rolul Judecătoriei Horezu, sub acuzaţiile de înşelăciune, fals în înscrisuri, fals în înscrisuri sub semnătură privată, exercitarea fără drept a unei profesorii şi purtarea de însemne şi de robă fără drept.

Baroul Vâlcea, parte civilă în proces

Decanul Baroului Vâlcea, avocatul Narcisa – Iulia Dumbrăvescu, ne-a mărturisit că instituţia pe care o conduce s-a constituit parte civilă în dosarul în care falsul avocat este judecat penal. Ba mai mult, un avocat din Baroul Vâlcea va fi desemnat să se ocupe de caz.

„Persoana respectivă a fost deja trimisă în judecată, însă la Baroul Vâlcea nu am primit încă citaţie, pentru că a fost un complet care s-a abţinut. Baroul Vâlcea este parte civilă în proces, iar când va începe judecata pe fond, un coleg va fi desemnat să se ocupe de caz” – ne-a declarat decanul Baroului Vâlcea, Narcisa – Iulia Dumbrăvescu.

Absolvent al Facultăţii de Drept…

Conform unor surse juridice, se pare că Laurenţiu Florin Duţă a absolvit Facultatea de Drept, însă nu a dat niciodată examen de admitere în profesie. Însă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul pentru soluţionare recursurilor în interesul legii, a stabilit cu exactitate că: „profesia de avocat nu poate fi exercitată decât de persoane care deţin legal titlul profesional de avocat dobândit în cadrul barourilor înfiinţate şi organizate prin lege cu procedura prevăzută de lege. Persoanele care exercită acte specifice profesiei de avocat sub titlul de «avocat» pretins atribuit de asociaţii înfiinţate de particulari săvârşesc infracţiunea de exercitare fără drept a profesiei de avocat cu consecinţele prevăzute de art. 26 din legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat”.