Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ponta anunţă mai puţini bani pentru ministere la sfârşit de an

Veşti rele pentru ministere. Premierul Victor Ponta a anunţat că cea de-a doua rectificare bugetară va fi negativă. Asta pentru că încasările prevăzute sunt mai mici cu circa 3,8 milioane de lei. În aceste condiţii, resursele financiare ale tuturor ministerelor vor fi reduse până la sfârşitul acestui an. „Avem o rectificare bugetară negativă pentru că încasările prevăzute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde lei. Asta înseamnă pentru fiecare dintre dumneavoastră resurse mai puţine până la sfârşitul anului” – a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

Nici pentru anul viitor nu sunt previziuni mai bune, însă premierul Victor Ponta a afirmat că proiectul de buget va fi construit pe baza unor estimări „mai realiste” ale ANAF.

Pe de altă parte, şeful Guvernului a ţinut să dea asigurări că nu va fi majorată cota unică de impozitare, în ciuda discuţiilor care s-au iscat pe marginea acestui subiect.

Trebuie menţionat că prima rectificare bugetară din acest an a fost avizată de Guvern în luna iulie, cu un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, în urcare la 626,2 miliarde lei, şi un deficit majorat de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB, prin folosirea banilor rezervaţi PNDI către alte proiecte. Astfel, deficitul bugetar pe cash a urcat de la 13,3 miliarde lei la 14,7 miliarde lei. Veniturile bugetului general consolidat pentru acest an au fost revizuite în scădere cu peste 2,2 miliarde lei, prin creşterea veniturilor la nivelul autorităţilor locale, dar scăderi de încasări la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi bugetul instituţiilor finanţate din venituri proprii. Cheltuielile totale ale bugetului consolidat au fost calculate atunci în scădere cu 978 milioane lei.