Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cota unică de impozitare aprinde spiritele în USL

Soluţii şi scenarii pentru suplimentarea bugetului sunt aşteptate în regim de urgenţă în contextul vizitei de două săptămâni la Bucureşti a echipelor FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Guvernul trebuie să prezinte experţilor FMI şi CE aflaţi la Bucureşti până pe 5 noiembrie, o primă variantă a bugetului pe anul 2014, în cadrul evaluării acordului de tip preventiv. Victor Ponta a declarat că în noiembrie vrea să depună proiectul de buget la Parlament, ceea ce îi obligă pe liderii USL să ajungă urgent la un consens în privinţa taxelor şi impozitelor în baza cărora să se construiască bugetul anului viitor. Crin Antonescu a declarat că decizia referitoare la construcţia bugetului şi taxelor se va lua la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare.

PSD îi acuză pe liberali că au „scăpat” intenţionat în presă informaţia conform căreia premierul Ponta intenţionează să crească cota unică de impozitare, concomitent cu creşterea TVA, după ce Crin Antonescu „a admis” că în USL s-a discutat despre oportunitatea creşterii cotei unice de impozitare de la 16% cât este în prezent, până la 20 – 22%, ideea fiind lansată, aşa, în treacăt, de premierul român.

Liberalii sunt acuzaţi că în timp ce PSD transpiră pentru a atrage mai mulţi bani la buget pentru a putea mulţumi FMI-ul şi ca să poată creşte salariile şi pensiile de anul viitor, PNL îşi face capital electoral pe munca lor.

Antonescu este acuzat că după ce s-a scăpat în presă „dând din casă” informaţii despre planuri încă secrete ale USL, s-a grăbit după aceea să apară şi la televizor, pentru a asigura naţiunea că PNL, atâta timp cât este la guvernare, nu va susţine majorarea cotei unice, susţinută de Ponta aşa, cam „pe fugă” de fapt.

Îngrijorător este, dincolo de demersurile ce ţin de capital electoral, faptul că, deşi toată lumea, inclusiv „garantul” bunăstării românilor, prezidenţiabilul Crin, afirma că discuţia despre mărirea taxelor a fost una pur informală, pe fugă etc, premierul i-ar fi cerut ministrului finanţelor să facă o simulare de creştere a cotei unice, dar şi o reducere a TVA. Varianta unei creşteri a cotei unice de la 16% la 22%, concomitent cu reducerea TVA de la 24% la 22%, este pe masa ministrului de finanţe, a premierului şi a USL, informează Mediafax.

Deşi premierul a dat asigurări de la Bruxelles că nu intenţionează să mărească cota unică de impozitare, mediul de afaceri nu a uitat încă experienţa anului 2010 când, tot pe motiv de încasări slabe la buget, guvernul Boc a decis peste noapte să mărească TVA-ul şi să reducă salariile. Orice schimbare a taxelor va lovi în plin economia, care se află în continuare în convalescenţă după cinci ani de criză, mai informează Mediafax.