Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Costin Borc: Climatul este foarte bun pentru găsirea unui investitor la Oltchim

Viceprim-ministrul Costin Borc a declarat că pentru Oltchim, este aşteptată până la finalul acestui an, o ofertă angajantă de la un investitor străin sau român. Discuţia a avut loc în cadrul întâlnirii ministrului Economiei cu administratorii judiciari şi conducerea combinatului la Râmnicu Vâlcea.

„Până la finalul anului cred că vom avea o ofertă angajantă de la un investitor, străin sau român. Climatul este foarte bun acum pentru găsirea unui investitor care să continue să dezvolte partea viabilă a Oltchim”, a arătat ministrul Economiei.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, ministrul Economiei s-a întâlnit, marți, la Oltchim cu administratorii judiciari și conducerea combinatului, pentru a discuta despre stadiul în care se află compania, în special cum stă la procesul de vânzare. Tot în aceeaşi zi, vicepremierul a fost prezent şi la lansarea unei noi farbrici de la Faurecia.

Legat de situaţia Oltchimului, ministrul Borc a declarat că au fost trimise informaţii generale la peste 160 de entități despre companie. Acestea au scopul de a asigura un proces transparent şi nedescriminatoriu. Până la sfârșitul lunii, aceștia au timp să își exprime interesul de cumpărare pentru a intra în următoarea fază a procesului de vânzare.

„Varianta aleasă, cea a vânzării pachetelor de active, oferă potențialului cumpărător siguranța juridică în conformitate cu măsurile prevăzute de forma actuală a planului de reorganizare și a constrângerilor suplimentare derivate din cerințele legate de reglementările în materie de ajutor de stat, dar pe de altă parte poate asigura atât vânzarea cu succes a companiei, cât și maximizarea pentru creditori a veniturilor din acest proces”, precizează Ministerul Economiei.

În data de 24 august, combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a fost scos la vânzare prin nouă pachete de active iar părțile interesate sunt invitate să depună scrisori de intenție până în data de 30 septembrie 2016 pentru oricare dintre pachete, inclusiv pentru toate.

Ministrul Economiei, Costin Borc, a declarat că Oltchimul s-a aflat printre proprietăţile sale, încă de la începutul mandatului: „Mi-am stabilit printre priorități, încă de la începutul mandatului meu, Oltchimul. (…) Compania și-a anunțat intenția de vânzare prin pachete de active și sper că, până la finalul anului, Oltchim să aibă o ofertă angajantă. Deși este în insolvență, situația financiară a SC Oltchim SA s-a îmbunătățit, ceea ce ne dă speranță în găsirea unui investitor, deci pentru un viitor sustenabil al activităților economice ale companiei, în condiții de piață”.

Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă și singurul producător din România de clor și polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70 % din producția sa.