Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

TOPUL CELOR MAI „TARI” LICEE DIN VÂLCEA

Într-unul din numerele de anul trecut ale bisăptămânalului „Vocea Vâlcii”, am publicat un top al celor mai bune licee din Vâlcea, bazându-ne pe rezultatele  obținute de elevii celor mai prestigioase unități de învățământ din județ, la olimpiadele naționale, internaționale și la bacalaureat. Anul acesta, ne-am propus săreluăm acțiunea, din dorința de a arăta că școlile și liceele, pe care le-am inclus, în acel clasament, ca fiind cele mai bune, au obținut, pe parcursul anului școlar 2006-2007, rezultate excepționale.

 

Rezultate remarcabile

 

De câțiva ani de zile, județul Vâlcea se poate lăuda că are unii dintre cei mai buni elevi din țară . Ei au reușit să-i întreacă atât la olimpiade, cât și la testele naționale și bacalaureat, pe elevii din județe ca Argeș, Bacă u, Galați sau Arad. Tinerii au încercat sădea tot ce era mai bun din ei la limba și literatura română, matematică , fizică , chimie, biologie, istorie, pedagogie – psihologie, informatică , limba engleză, economie, sociologie și filosofie. Toate școlile din județ și-au trimis elevii să-i reprezinte în concursurile naționale, iar aceștia nu și-au decepționat profesorii niciodată. Astfel, la olimpiadele naționale ei au obținut nu mai puțin de 15 locuri I, 9 premii II, 10 premii III, 3 premii speciale și 76 de mențiuni. Mai mult decât atât, Cristina Vreja, elevăîn clasa a XII-a la Liceul „Matei Basarab”, a obținut medalia de aur la Olimpiada Internaționalăde chimie. În total, tinerii au luat 113 premii naționale și internaționale. În ceea ce privește rezultatele de la bacalaureat, elevii nu au dezamăgit nici de data aceasta, procentul de promovabilitate pe județ fiind de 93%, propulsând Vâlcea pe primele locuri din țară într-un top al promovabilității.

 

„Matei Basarab” – medalia de aur

 

Liceul Teoretic „Matei Basarab” Rm. Vâlcea ocupăprimul loc în topul realizat de bisăptămânalul Vocea Vâlcii. Pe parcursul anului școlar 2006 – 2007, elevii liceului au reușit săobținăla olimpiade un premiu I, două premii III, un premiu special și 6 mențiuni. însă , cel mai mare premiu, care a cântărit enorm în ocuparea locului I în top, îl reprezintămedalia de aur obținutăde eleva Cristina Vreja, la cea de-a 41-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie „D. Mendeleev”, desfășurată  în perioada 3 – 10 mai 2007, la Minsk (Belarus). Mai mult decât atât, la examenul de bacalaureat toți elevii de clasa a XII-a ai Liceului „Matei Basarab” au reușit săpromoveze, cea mai mare medie fiind de 9,92. „Sunt foarte mulțumit de rezultatele obținute de elevii noștri. Munca noastră, a profesorilor liceului, se vede prin rezultatele lor. La olimpiade au reușit săobținărezultate foarte bune, iar la BAC am avut un procent de promovabilitate de 100%” – ne-a declarat directorul liceului, Valerică Rașcu.

 

„Lahovari” – rămâne în top

 

Locul doi este ocupat în acest an de Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Râmnic, dacă ținem cont de premiile obținute la olimpiade și de rezultatele de la BAC. Așadar, elevii colegiului au obținut un premiu I la limba germană, un premiu II la limba francezăși 12 mențiuni. La bacalaureat, procentul de promovabilitate a fost de 100%, cea mai mare medie obținutăde un elev fiind de 9,96. „La bacalaureat au promovat toți elevii. Am avut și un caz special. O tânărăavea probleme medicale mari și nu putea sa se deplaseze. Astfel, mama sa a depus o cerere de renunțare. La fel ca și în anii trecuți, elevii noștri au obținut rezultate bune și la olimpiade, dar și la BAC. Am, însă , o nemulțumire. Personal, cred că nu ar trebui ca înainte de examene săaparăad- literam subiectele pe Internet. Poate, în viitor, reprezentanții ministerului se vor gândi săscoatăaceastă metodă” – ne-a mărturisit directorul Constantin Drugan.

 

„Mircea cel Bătrân”, pe ultima treaptăa podiumului

 

Pe locul trei în clasamentul celor mai „tari” licee se situeazăColegiul Național „Mircea cel Bătrân” – Rm. Vâlcea. Aici, elevii au obținut la olimpiadele naționale un premiu II la volei, un premiu III și 9 mențiuni. De asemenea, la bacalaureat un singur elev nu a promovat, pentru că a fost prins copiind. Astfel, procentul de promovabilitate al absolvenților clasei a XII-a este de 99,5%. „Este un rezultat foarte bun. Sunt mulțumit și sper ca și anul viitor elevii sădea tot ce au mai bun la olimpiadele naționale și internaționale, precum și la teste și bacalaureat” – ne-a spus directorul colegiului, că tălin Pană.

 

Surprize plăcute

 

O surprizăplăcutăîn anul școlar 2006-2007, în învățământul vâlcean, a constituit-o Colegiul Național „Gib Mihăescu” din Drăgășani. Elevii colegiului au reușit săobținăla olimpiadele naționale un premiu I și nouămențiuni. Procentul de promovabilitate la bacalaureat a fost de 98,68%, doar patru elevi nereușind săpromoveze. „În principal sunt mulțumităde rezultate. Normal este ca la bacalaureat sămai și pice elevii. Ne-am învățat cam rău cu procentele de promovabilitate de 100%. La noi în liceu, elevii care au avut note mari pe toată perioada liceului, au luat BAC-ul cu note mari” – ne-a declarat Ana Nițoiu, directorul Colegiului Național „Gib Mihăescu” Drăgășani. Cele mai mari medii au fost obținute de două eleve ce au avut pe toată perioada liceului numai note de 10.

O altăsurprizăplăcutăau făcut-o elevii Colegiului Tehnic Forestier Rm. Vâlcea care au obținut nu mai puțin de patru premii I la șah și discipline tehnice. Mai mult, ei au luat și un premiu II și o mențiune. Procentul de promovabilitate al bacalaureatului 2006-2007 a fost de 98,94%, iar cea mai mare medie obținutăde un elev a fost de 9,89. 

 

Gala laureaților

 

Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea a organizat în Sala Filarmonicii „Ion Dumitrescu” o festivitate de premiere a olimpicilor vâlceni, care au primit lauri la concursurile naționale și care au dus numele județului peste tot în țară . Ei au primit diplome și flori de la autoritățile locale care, în acest fel, au dorit săle arate aprecierea lor. Fondul destinat premierii olimpicilor a fost de aproximativ 200 milioane lei vechi, cel mai generos sponsor fiind Primăria Rm. Vâlcea, care a contribuit cu peste 140 de milioane lei vechi. De asemenea, Consiliul Județean Vâlcea a dat peste 50 de milioane lei vechi. câștigă torii premiului I au primit fiecare câte 5 milioane lei vechi, laureații cu premiul II – 3 milioane lei vechi, iar cei care au obținut premiul III au fost recompensați cu o sumăde 2 milioane lei vechi. câștigă torii mențiunilor au fost premiați cu 1,5 milioane lei.

 

Top 5 Vâlcea

 

1. Liceul Teoretic „Matei Basarab” Rm. Vâlcea

2. Colegiul Național „Alexandru Lahovari” Rm. Vâlcea

3. Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Rm. Vâlcea

4. Colegiul Național „Gib Mihăescu” Drăgășani

5. Colegiul Tehnic Forestier Rm. Vâlcea