NOUTATE. Vâlcenii nu vor mai consuma apăcu ,,rahat”. Autoritățile județului au decis revenirea la vechea sursăde apă, autorizată. Ion Cîlea, președintele Consiliul Județean Vâlcea, a anunțat că intenționeazăsărenunțe la sursa de apăde pe râul Olănești și sărevinăla sursa inițială, sursa Brădișor. O măsurăvitalăpentru sănătatea cetățenilor care timp de aproape un an de zile au fost obligați săfolosească apă dintr-o sursăpoluatăcu dejecțiile și apele menajere deversate în râul Olănești de gospodăriile aflate pe cursul râului, dar și de operatorii de turism din Olănești din cauza lipsei rețelei de canalizare dar și a stațiilor proprii de epurare. Săptămâna aceasta capii celor doi operatori de apă, Apavil și Acvarim, se vor întâlni pentru a pune la punct trecerea pe sursa de apăautorizată. Discuțiile ar trebui săse finalizeze favorabil, deoarece, tot săptămâna aceasta, se va perfecta și fuziunea celor două societăți.
Sursa de apăVlădești a fost autorizatăîn vara anului 2009, doar ca rezervăde apăde la Brădișor, o lucrare total inutilăcare a costat bugetul municipiului reședințăde județ câteva miliarde de lei. Trecând peste inutilitatea proiectului, respectiva sursănu îndeplinea condițiile de calitate, sursa respectivăpreluând apa râului Olănești în care sunt deversate dejecțiile și apele menajere din gospodăriile aflate pe cursul lui. La momentul respectiv, inspectorii DSP, cei ai Mediului și Apelor Olt au semnalat destul de vocal pericolul și inutilitatea totalăa realizării noii surse de apă. Ion Cîlea a promis că , săptămâna aceasta, conducerea Consiliului Județean Vâlcea va cere Direcției Apelor Olt săia măsuri pentru respectarea autorizației și revenirea la sursa de apăBrădișor. ,,Astăzi am discutat și subiectul apei de la Brădișor. Eu am săfac o adresăla Direcția Apelor Olt prin care săsolicit acestei instituții săia măsuri de respectare întocmai a autorizației care s-a emis, pentru că autorizația care s-a emis pentru sursa nouăde apăeste o autorizație care presupune o sursăde rezervăla rezerva deja existentă, deci ea nu poate funcționa ca o sursăde bază. Ca urmare am solicitat conducerii Apavil săfacă o adresăsocietății Acvarim și sărevinăla sursa de apăBrădișor 100%. Vreau săvăspun că eu cunosc foarte multe persoane din Vâlcea care la ora actualănu mai pot consuma apăde la chiuvetădin cauza calității necorespunzătoare a apei care vine din sursa Olănești. În zona respectivănu existăo rețea de canalizare și de preluare a mizeriilor de pe valea Olăneștiului, toate gospodăriile de pe cursul râului Olănești varsădejecțiile direct în râu poluând astfel apa care vine din sursa Vlădești”, a afirmat președintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea.Â
Acvarim, pe profit
Cu toate că argumentele conducerii CJ sunt pertinente, iar trecerea pe vechea sursăde apăeste vitală, rămâne de văzut dacă noua conducere a primăriei va îmbrățișa ideea. Președintele Consiliului Județean susține că furnizorul Apavil nu va mai înregistra pierderi financiare dacă se revine la sursa de apăde la Brădișor. Săptămâna aceasta, conducerile celor doi furnizori de apăvor purta o discuție pe această temă. „Pierderea a fost generatăexclusiv de faptul că nu s-a mai preluat apăîn exclusivitate din sursa Brădișor, era un contract pe 13 milioane mc de apă, prin înființarea sursei Vlădești au mai fost preluați doar 9 milioane de mc. Astfel, Apavil a înregistrat peste 8 miliarde de lei pierderi, dacă se folosea în continuare sursa Brădișor, Apavil nu mai înregistra această pierdere. Este total fals ceea ce se spunea, că pierderea era legatăde personal, de alte cheltuieli, pentru că noi am ținut în mânănivelul cheltuielilor, pierderea a fost generatăde înființarea sursei Vlădești, o sursătotal inutilă. Nu are niciun sens săfaci și săfolosești o sursăcare este rezervăla rezerva deja existentă!”, a afirmat Ion Cîlea.
Lasă un comentariu