Acasă Arhiva MAFIA MOTORINEI NEACCIZATE SI-A INTINS TENTACULELE SI IN VALCEA

MAFIA MOTORINEI NEACCIZATE SI-A INTINS TENTACULELE SI IN VALCEA

      ” în luna aprilie a acestui an, din ordinul prefectului de Vâlcea, au fost controlate mai multe stații peco, unde se vindea diluant cu etichete trase la xerox

 

        Vâlcea s-a transformat în ultimul timp într-o placă turnantăa unor operațiuni evazioniste cu produse petroliere în valoare de sute de miliarde de lei. La începutul lunii aprilie a.c. prefectul județului Vâlcea, Anuța Handolescu, a dispus controale inopinate la mai multe stații de vânzare de carburanți din județ. În data de 13 aprilie a.c. au fost verificate de reprezentanți ai Gărzii Financiare, Direcției Generale a Finanțelor Publice, Inspectoratului Județean de Poliție și Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor 4 societăți cu obiect de activitate comercializarea produselor petroliere. Este vorba despre SC Celsino SRL (punct de lucru Orlești și Drăgășani), SC Matcons Gemaco SRL, SC Crisbo Trans SRL și SC Andera Comercial SRL (punct de lucru Măciuca). Dintr-un raport privind rezultatele controlului efectuat se desprinde ideea că vânzările de carburanți erau relativ mici în comparație cu cele ale unui produs numit diluant. Produsul se găsește la vânzare în toate stațiile supuse controlului, iar conform etichetei este un agent de degresare a suprafețelor înainte de vopsire, dar de fapt diluantul se folosește drept carburant pentru mașini pentru că nu este accizabil. Constatarea controlorilor a fost determinatăși de faptul că șoferii cumpărau bidoane de diluant și le turnau în rezervorul mașinilor chiar în stație sau la câteva sute de metri După ce i-au observat pe cei care veniserăîn control. În majoritatea stațiilor s-au găsit etichete ale produsului „diluant” trase la xerox pe coalăde hârtie A4, care urmau săfie tăiate și apoi lipite pe bidoanele de 5 litri, fapt ilegal deoarece produsul trebuia săaibăde la producă tor eticheta lipităpe el. În timpul controlului, reprezentanții OPC au luat probe sigilate de carburanți și diluant, care urmeazăsămeargăla analizăpentru stabilirea componentelor.

Una din firmele producă toare de diluant este SC Accent SRL, din Crețeni. Pornind de la existența unor cantități de diluanți în stațiile controlate din sudul județului, comisarii Gărzii Financiare au inițiat un control operativ la două firme producă toare de diluat, SC Prospect SRL Drăgășani și SC Accent SRL Crețeni, control asupra că ruia vom reveni în edițiile viitoare.

        Amenzi de 60 milioane lei vechi

       Constatările efectuate de reprezentații instituțiilor de control se referăla deficiențe privind neținerea evidenței tehnic-operative a gestiunii la punctele de lucru aparținând agenților economici care au sediul social în alte județe, nepăstrarea la punctele de lucru a unui exemplar din nota de recepție și constatare diferențe, care se întocmește ca document distinct pentru mărfurile intrate în gestiuni cu amănuntul, precum și neînscrierea corectăîn bonurile fiscale a tuturor informațiilor prevăzute de lege. Astfel, SC Celsino SRL a primit o amendăde 32 milioane lei vechi, precum și confiscarea sumei de 20 milioane lei vechi, provenitădin bunuri fărădocumente. Gestionarul SC Matcons Gemaco SRL a primit o amendăde 20 milioane lei vechi pentru neținerea evidenței tehnic-operative la punctul de lucru. Nici SC Crisbo Trans SRL nu a scă pat de sancțiune, societatea primind o amendăde 10 milioane lei vechi pentru întocmirea eronatăa raportului de gestiune. În continuare, pentru SC Matcons Gemaco SRL și SC Andera Comercial SRL problemele nu s-au terminat, ele fiind invitate săprezinte la sediul organului de control documente justificative și de evidențăprivind gestiunea punctelor de lucru.   

        PRM își apărăoamenii

        În luna mai a acestui an, senatorul PRM Viorel Dumitrescu a făcut o interpelare în Senat vizavi de presupusele abuzuri ale prefectului de Vâlcea în legăturăcu controlul efectuat la SC Matcons SRL, al că rui acționar, Alexandru Andrei este membru PRM. Interpelarea nu a avut succesul scontat de peremiști deoarece senatorului i s-a răspuns că prefectul a acționat legal mai ales că în zonă, în comuna Laloșu, în luna februarie au fost înregistrate acumulări și emanații de gaze, iar verifică rile efectuate de specialiști, în vederea stabilirii motivelor producerii în zonăa fenomenului, au relevat ca potențialăcauzăperforarea în scopul sustragerii de combustibil a conductei magistralei de transport Îicleni- Ploiești, ce tranziteazăcomuna Laloșu. În context, au fost verificate 8 societăți comerciale, care au sediul social sau puncte de lucru pe raza județului Vâlcea, între acestea aflându-se și MATCONS GEMACO SRL, Olt, Slatina, punct de lucru în orașul Bălcești, județul Vâlcea. În locațiile respective au fost ridicate probe de produse petroliere comercializate, care au fost transmise la PECHIM Pitești și PETROM, astfel încât săfie efectuate analizele fizico-chimice necesare pentru a se stabili dacă în produsul comercializat se aflăși gazolină, care ar fi putut săprovinădin furturi.

        Prefectul nu se lasă

        La ultima conferințăde presă, prefectul Anuța Handolescu a anunțat că ea și-a îndeplinit atribuțiunile ce-i revin și că a trimis un raport la București, la organele competente: „Eu am făcut ce ținea de calitatea mea de prefect, i-am informat pe cei care trebuie, urmând ca mai departe, fiecare să-și facă datoria” „“ susține Anuța Handolescu.

Magda Tolea

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.