Acasă Arhiva De ce nu cred ca primaru-i vinovat

De ce nu cred ca primaru-i vinovat

Aflat sub o puternică impresie a nemerniciei unor ziariști din presa locală care-și permit să facă tot felul de supoziții răutăcioase privind vinovăția primarului Mircia Gutău, dar și scandalizat de zecile de telefoane de amenințare primite, pline de invective, injurii și prostii, consider că a venit timpul să îmi exprim poziția publică Față de caz, în mod explicit, sub sintagma că pe orice individ din societatea noastră „dacă nu l-a condamnat Justiția, nu o poate face nimeni”. În analiza multor situații contestabile, anacronice sau destabilizatoare, am plecat și voi pleca de la încrederea în prezumția de nevinovăție a orică rui subiect de presă prezentat. După cum știm cu toții, Justiția este de două feluri: umană și Divină. Ultima ne va atinge pe toți, la timpul potrivit. Pe Pământ, doar Justiția – ca instituție statală – poate crea realități și nu „X” jurnalist cu aere de occidental ce nu și-a găsit cadența socială până acum nici acolo și nici printre vâlceni sau „Z” elector nemulțumit că primarul localității nu i-a rezolvat problema gunoiului din spatele casei lui.

         Dar se cunosc multiple cazuri în care s-au creat vinovații ireale unor oameni incomozi, prin sentințe judecă torești absurde și numai După 20 – 30 de ani s-a putut afla adevărul cauzei, reabilitându-l, tardiv, pe cel sancționat abuziv la penitență. Decapitarea administrației locale este un fapt evident. până la data de 4 august, primarul Mircia Gutău și viceprimarul Nicolae Dicu se vor afla în custodia DNA Secția de combatere a corupției, acuzați de mită și complicitate la luarea ei. Vestea a îmbolnăvit locuitorii municipiului Rm.Vâlcea.

         Pe unii i-a secat în suflet de durere și de nemulțumire, iar pe alții i-a dus la orgasm „intelectual” prin răutatea ce-i domină. Pentru oamenii mici, cei care gândesc activ prin vârful pantofilor sau din bezna sufletului lor, cei doi demnitari arestați sunt vinovați. Ba, chiar foarte vinovați. Alții, însă , oameni raționali, sunt rezervați, așteptând soluția finală a instanțelor de judecată. Râmnicenii adevărați nu se mai pot manifesta favorabil primarului, din cauza detractorilor nemiloși. Rând pe rând, zvonerii și răspândacii vâlceni au lansat minciuni dând asigurări că au fost arestați, de că tre DNA, oameni publici ai locurilor noastre, oameni care nu au nici o legătură cu vinovățiile născocite, prin provocare, de delatorul Constantin Popescu zis „Crinu”.

         Ca în toate cazurile grave care au adus atingerea imaginii județului Vâlcea, ne-am implicat din plin cu întreaga redacție, investigând în paralel situațiile create de denunțul mârșav al controversatului om de afaceri. Am participat direct la ședințele publice ale proceselor ce au avut loc până acum și am intrat în posesia multor documente juridice aflate la dosarul cauzei „Dicu și Gutău”. În numerele trecute, în parte, le-am dat publicității. Ieri, am putut vedea singura înregistrare video existentă, cea de numai două minute, făcută de provocator în ambientul biroului primarului Gutău și am putut asculta cele două înregistrări audio care au avut loc la telefon, între ei, în ziua dezastrului.

         Nimic nu poartă amprenta vinovăției primarului și nimic nu justifică reținerea acestuia la DNA. Drepturile omului Gutău au fost încă lcate cu ostentație, amenințător pentru libertatea tuturor românilor. Totul, dar totul, legat de arestare și apoi de condamnarea dorită de oamenii din spatele denunță torului, se desfășoară într-un ritm care nu dă posibilitatea reinstaurării dreptății. Intuim că vom asista la un proces grăbit în care factorul politic interesat de demonstrarea luptei împotriva corupției crează victime colaterale  primirii noastre în Uniunea Europeană .

         Se apropie mult trâmbițata admitere în UE și alegerile anticipate și trebuie multe, multe cazuri de corupție dovedite. Iată, acum, au un exemplu la Rm. Vâlcea. Apoi, abia După admiterea noastră în  Casa Comună Europeană se va putea afla „adevărul adevărat”. Numai că povara costurilor detenției și maculării imaginii omului, primarului și șefului de partid Mircia Gutău nu o vor suporta delatorul și/sau cele două procuroare abuzive de la DNA, ci noi, în egală măsură, adversari ai primarului arestat sau partizani ai libertății lui. Mulți sunt aceia care m-au sfătuit să fac pasul în spate și să nu mai susțin nevinovăția lui Mircia Gutău până la pronunțarea hotărârii definitive și irevocabile în cazul său. Pentru a-i liniști pe toți, îmi expun pu-blic crezul în nevinovăția lui Mircia Gutău și argumentez asta doar prin câteva împrejurări și probe evidente.

         UNU – Întreg orașul, și cu atât mai mult primarul lui, cunoaște de mult timp cine-i Constantin Popescu delatorul. Cazurile Comănescu, Potop și altele ca ele sunt, deja, notorii, în conturarea profilului său moral. În aceste condiții mai avea sau mai are cineva curajul să facă afaceri cu el sau să răspundă solicitărilor unui afacerist dubios, în afara cadrului legal?

         DOI – După cum doar puțini râmniceni o știu (iar restul vorbesc în necunoștiință de cauză), autorizația de construire ce a jucat rolul „mărului discordiei” se aprobă NUMAI prin Consiliul Municipal și abia După un verdict favorabil este semnată de primarul orașului. Considerând că s-ar fi făcut o înțelegere ilegală între solicitator și primar, credeți că ar fi fost proști consilierii municipali să nu observe că solicitantul Constantin Popescu nu a îndeplinit condițiile EXPRESE impuse de primar prin certificatul de urbanism ce precede autorizația? Nu înțeleg de ce  se încearcă umilirea și insultarea corectitudinii consilierilor râmniceni, acuzând absurd omul care, prin funcția sa, se subordonează acestora?

         TREI – Foarte mulți dintre noi au văzut conferința de presă a denunță torului „erou”. La una din întrebările puse de ziariști, individul a afirmat că primarul Gutău i-ar fi spus că atâta timp cât el se află în prima funcție administrativă a municipiului Rm.Vâlcea, nu-i va da niciodată autorizația cerută. Ce trebuie mai mult ca probă pentru auto-demascarea provocă rii? Primarul i-a vorbit acestuia în limba română, însă a surprins pe toată lumea cum a înțeles „Crinu” Popescu refuzul. Pentru delatorul din el, NU, înseamnă DA și invers. Cine-i, oare, anormal aici? Popescu, Gutău sau procuroarele? Care, și pentru ele, „NU”  – cu semnul exclamării După el, înseamnă o mai mare negație decât „NU” – cu punct, în aceleași condiții.

         Acum soarta administrației orașului se află în mâna judecă torilor. De aceea, încerc să-i rog pe toți  „adversarii” cazului, cei care-mi vor citi editorialul, să renunțe pentru moment la ranchiună. Să-și aducă aminte de maxima biblică care îndeamnă să ridice piatra cel ce se simte nevinovat. Apoi, să se pună în situația celor arestați știind că nu există probe evidente pentru acuzarea lor. Drepturile omului constituie, în toate domeniile, baza unei conviețuiri pașnice, atât în domeniul politicii naționale, cât și în cadrul localității de reședință. La baza lor se află demnitatea umană, dreptul la liberă dezvoltare a personalității, egalitate în fața justiției și tratamentul nepreferențial.

         În legătură cu această ultimă precizare, cerem incriminarea în Justiție a delatorului Constantin Popescu zis „Crinu” pentru comiterea infracțiunii de dare de mită, recunoscută fără echivoc. Popescu a afirmat public, dar și prin declarația de la DNA – că i-a dat viceprimarului Dicu suma de 5000 de euro, ca avans pentru primirea autorizației de construire, cu mult înaintea actului provocă rii care a dus la arestări.   Recunoașterea aceasta îl incriminează, el neputând fi desistat (absolvit de pedeapsă prin autodenunțare), ca în cazul mitei de 20.000 de euro dată sub denunț. Pentru mita oferită anterior (dacă ar fi reală mituirea cu cei 5000 de euro) Popescu trebuie arestat și mă întreb de ce nu s-a făcut asta până acum?

         Dacă în cazul primarului Râmnicului au fost încă lcate drepturile omului privind garanția că nimeni nu v-a putea fi arestat nejustificat, prin acuzarea lui Constantin Popescu zis „Crinu” (născut la 26.10.1962) și arestarea lui ca făptuitor de dare de mită, se definesc aceste drepturi, consfințindu-se egalitatea tuturor în fața justiției. Egalitatea trebuie să fie în toate!

         P.S. Recunosc că sunt un idealist și pentru câteva ore am uitat că sunt în România și, în orașul meu, printre suficient de mulți oportuniști, pseudo-intelectuali sau detractori profesioniști, oameni dominați de instincte și nu de rațiune. Iar sarcina numărării lor îmi ocupă tot timpul!

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.