Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ștrandurile din Ocne, atentat la sănătatea publică

 Firmele lui Minea își desfășoarăactivitatea la limita penalului

MIZERIE. Abaterile de la lege descoperite, sunt de-a dreptul uluitoare. Nici până în acest moment nu se știe cu exactitate care este firma sau firmele (dintre cele peste 20, la care Nicolae Minea este acționa) care se ocupăde administrarea ștrandurilor. Mai mult, sfidând legea, aici nu au fost găsite case de marcat, program de funcționare cu toate avizele necesare etc. Cât despre avizele care săateste funcționarea în condițiile prevăzute de lege nici nu poate fi vorba.

Sfidarea legii

Zilele trecute, reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții, Direcției Sanitar-Veterinare și Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului precum și ai Primăriei Ocnele Mari au efectuat un control la ștrandurile, din Ocne, deținute de controversatul și obscurul om de afaceri vâlcean, Nicolae Minea. Ca urmare a multiplelor nereguli găsite de echipele de control, Minea a primit sancțiuni usturătoare pe care primarul localității, Petre Iordache, nu crede că le va plăti.

Abaterile de la lege descoperite sunt de-a dreptul uluitoare. Nici până în acest moment nu se știe cu exactitate care este firma sau firmele, dintre cele peste 20 la care Minea este acționar, care se ocupăde administrarea ștrandurilor. Mai mult, sfidând până la nesimțire legea, aici nu au fost găsite case de marcat, un program de funcționare cu toate avizele necesare. Cât despre avizele necesare care săateste funcționarea în condițiile prevăzute de lege nici nu poate fi vorba.

Potrivit declarațiilor primarului Iordache această situație existăde mai bine de 9 ani de zile, fără ca nimeni, până acum, săcatadicsească a pune capăt acestor derapări de la lege pe care Minea le-a săvârșit în mod constant.

Deși ar fi trebuit să-și punăcenușăîn cap și săîncerce remedierea situației, Minea a avut o atitudine sfidătoare vizavi de reprezentanții instituțiilor venite în control, spunând chiar glume răsuflate care, însă , nu au făcut pe nimeni săzâmbească . „Cele două ștranduri sunt în curățenie, După furtuna de ieri. De fapt, vrem săle închidem, că nu sunt profitabile Am lăsat oamenii înăuntru că așa am vrut eu, săfacă baie, dacă vor. Faceți și dumneavoastrăbaie, dacă vreți. Nici nu fac curățenie, săfacă baie, e treaba lor, a turiștilor. Dați dumneavoastrăafară, chemați Poliția. De fapt, vorbiți cu Titi Ungureanu Nu le-am luat bani de intrare la oameni! E o societate în faliment, nu se taie bilete”, a spus Nicolae Minea, demonstrând, din nou, dacă mai era cazul, că este absolut paralel cu bunul-simț.

În momentul întocmirii proceselor-verbale, reprezentanții echipelor de control au avut mari dificultăți în a înțelege cine este adevăratul administrator al ștrandului pe numele că ruia trebuie săîntocmească documentele.

„Nicolae Minea este temelia relelor în Ocne”

Chiar și oamenii veniți în acea zi la ștrand săse relaxeze s-au arătat nemulțumiți de condițiile oferite. Mulți dintre ei au recunoscut că au plătit la intrare, dar nu li s-a dat bilet, iar calitatea apei și a serviciilor lasăde dorit. „Eu vin de câțiva ani aici, pentru că nu am bani sămerg la mare. Plătesc 53 lei pentru o că suțăpe zi, dar nu știu pentru ce WC-urile sunt mizerabile, că suțele la fel, iar plaja este neîngrijită”, ne-a declarat un bărbat.

„A fost un control complex. S-au aplicat sancțiuni și au fost, așa cum era normal, întocmite procese-verbale, pentru că , aici, este vorba de o lungăserie de neregului. Nicolae Minea, care este temelia tuturor relelor din turismul din Ocne, a avut o atitudine sfidătoare. După cum știți, avem din partea justiției o hotărâre definitivăcare spune că terenurile pe care sunt amplasate cele două ștranduri intrăîn proprietatea primăriei, însă , Minea susține că îi aparțin, de drept, clădirile. Va trebui ca instanța săse pronunțe și asupra acestui aspect”, ne-a spus edilul Iordache.

Deși, pe porțile de intrare ale ștrandurilor din Ocnele Mari și Ocnița erau postate afișe care anunțau că înăuntru se face curățenie, acest lucru s-a dovedit a fi o mare minciună”marca” Minea. Pozele făcute de foto-reporterii noștri demonstreazăcă , la acea oră, în ștranduri se aflau zeci de oameni care făceau baie nestingheriți.

În urmăcu doi ani, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat cele două ștranduri din Ocnele Mari în administrația primăriei, respingând astfel, recursul înaintat de SC Batroscom SA. Ca urmare a acestei decizii, omul de afaceri a pierdut dreptul asupra ștrandurilor, în care, de ani de zile, nu a catadicsit săinvestească nimic, așteptând doar profituri. Singura problemăcu care se confruntă , în acest moment, Primăria din Ocne este cea legatăde clădirile amplasate pe terenurile ștrandurilor, despre care omul de afaceri spune că -i aparțin de drept. Cu toate că cele două ștranduri aratădeplorabil, primarul localității este convins că , odatămodernizate, acestea pot săfie, din nou, un punct de atracție pentru turiști.

Nu trebuie uitat nici faptul că , deși nu era acționar majoritar, Nicolae Minea avut în administrare, în Ocnele Mari, satul de vacanță, format din 14 bungalouri, peste 6.000 de hectare de teren, ștrandul Ocnele Mari, ștrandul Ocnița și un restaurant dezafectat, care aratăca După război. Mai mult, lucru care a fost semnalat și cu ocazia recentului control, ștrandurile au funcționat dintotdeuna fără autorizațiile necesare, iar saramura pentru ștranduri a fost adusănu de puține ori prin metode ilegale, fără ca serviciul săfie plătit, omul de afaceri funcționând, așadar, la limita penalului.