Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Inspectorul-șef Gabriela Ene face liste cu greviștii

 

Șantaj fără precedent în învățământul vâlcean și nu numai. Ministrul Funeriu s-a ținut de cuvânt, face liste cu profesorii care vor săfacă grevă. După amenințarea profesorilor cu pierderea locurilor de muncă dacă mai fac grevă, ministrul Educației și-a pus inspectorii șefi săfacă presiuni asupra profesorilor. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea le-a cerut directorilor unităților de învâțământ săfacă o listăcu toți profesorii care și-au anunțat dorința de a participa la grevele anunțate de liderii sindicali de la București. Lista cu numele greviștilor va fi transmisăministrului Daniel Funeriu, „pentru realizarea unei situații exacte”. În fapt, ministrul Funeriu practică un șantaj ordinar la adresa profesorilor care și-au anunțat intenția de a participa la greva generalădin 31 mai, dar și la următoarele acțiuni greviste organizate de sindicatele libere din învățământ.Și asta nu-i nimic, directorii unităților de învățământ în care nu se va desfășura Bacul vor fi dați afară.

Deși inspectoratul general adjunct Ion Gava a negat că măsura are un caracter coercitiv, Florin Popa, liderul Sindicatului Spiru Haret Vâlcea, a declarat că se aștepta la acest gen de acțiuni, semnalul fiind dat chiar de ministrul Funeriu. „Într-un mod voalat, ministrul Educației a spus că va pregăti un pachet de ordine prin care să-și ia toate măsurile ca BAC-ul săse desfășoare. Ce măsuri poate săia ? Am înțeles că pe undeva, s-au făcut amenințări la adresa directorilor, că acolo unde nu se desfășoarăBacalaureatul săfie destituiți sau săli se facă plângere penală, ceea ce e și mai grav. Eu atrag atenția că acesta este un alt abuz din partea guvernanților și că nu trebuie săne lăsăm intimidați de măsurile acestea pentru că noi, ca cetățeni ai acestei țări, avem dreptul la grevăgarantat prin Constituție. Pe 31 mai, sindicatul nostru intrăîn grevăgenerală, asta însemnând că intrăm în grevănu numai o zi. Vom intra în grevăpe termen nelimitat și îi îndemn și pe colegii noștri de la celelalte sindicate, și pe cei care nu sunt afiliați sărecurgăla această formă de protest” – a spus Ion Gava.

Rămâne de văzut câți dintre profesorii vâlceni vor mai participa la grevăDupă amenințările proliferate de ministrul Educației, mai ales că la acțiunea din 19 mai, profesorii afiliați la Sindicatul Liber din Învățământ, condus de Lucia Marinescu, au refuzat săparticipe. Din cei 4000 de membri, doar 200 au participat la manifestația organizatăla București, restul au stat acasăîn speranța că -și vor păstra lefurile pe spatele colegilor. Profesorii afiliați la Sindicatul Spiru Haret au fost mult mai curajoși, deși are doar 900 de membri, 80% au răspuns DA la toate acțiunile organizate de liderii de sindicat.