Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Satrapul de la Prefectură

” L-a amenințat pe Florin Epure cu demisia

  INEPÎIE. Prefectul Petre Ungureanu s-a supărat pe directorul Direcției Județene pentru Culturăși Patrimoniul Cultural Național (DJCPCN) Vâlcea, Florin Epure. Motivul furiei ce l-a cuprins dintr-o datăpe reprezentantul Guvernului în teritoriu este unul ce nu-și are o justificare firească , logică . Potrivit informațiilor culese de noi, Ungureanu e foc și parăpe Epure pentru că nu l-a invitat la Simpozionul Internațional UNESCO pe tema patrimoniului cultural imaterial, organizat în municipiul Rm. Vâlcea.

 

Petre Ungureanu, prefectul județului, este în flăcă ri. De mânie. De curând, Râmnicul a fost gazda unui simpozion, organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, alături de Biroul UNESCO Bresce, Veneția. La manifestare au participat, reprezentanții UNESCO și experți în patrimonial cultural imperial din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovenia, Turcia, Ungaria. Lui Ungureanu i-ar fi plăcut la nebunie săparticipe la eveniment în calitate de mare cârmuitor al destinelor acestui județ, După cum îi place săse considere. Numai că șansa l-a ocolit. Reprezentanții ministerului nu i-au trimis invitație, iar omul a rămas săasiste la manifestare de acasă, în fața televizorului. Nervos că nu a fost și el chemat, Ungureanu a scris repejor Ministerului Culturii, cerând demisia lui Florin Epure pe care l-a considerat responsabil pentru această crasălipsăde fairplay. Și pentru a arăta că are funcțiile directorilor PDL în buzunar și că poate să-i demităși să-i numească atunci când are el chef, prefectul a și postat pe site-ul instituției pe care o conduce, un comunicat de presă . „Prefectul Petre Ungureanu și-a exprimat în mod deosebit nemulțumirea Față de activitatea directorului Direcției pentru Cultură, Florin Epure, mai ales în cazul organizării la Rm.Vâlcea a seminarului UNESCO pe tema patrimoniului cultural imaterial. Îinând cont de importanța acestei manifestări ca și de faptul că secretarul de stat în specialitate din Ministerul Culturii a participat la deschidere iar reprezentantul guvernului în teritoriu nu a fost informat și nici invitat, prefectul și-a exprimat intenția de a sesiza ministerului aceste aspecte și de a cere schimbarea directorului în cauză. Pentru remedierea deficiențelor menționate, instituțiile deconcentrate vor prezenta săptămânal Instituției Prefectului rapoarte de activitate cuprinzând acțiunile realizate conform programului de guvernare ca și planul activităților propuse pentru săptămâna ce urmează”, susține prefectul.

Ungureanu e inconsecvent

Ceea ce nu știe, însă , Ungureanu este că nu Florin Epure este de vinăpentru că nu i-a parvenit invitația la eveniment. La bursa zvonurilor se vorbește că cei care nu au dorit participarea la manifestare a prefectului județului sunt chiar cei de la minister care nu-l plac prea mult pe acest individ cu ifose de șef de județ. Ba, mai mult, se spune că unul dintre motivele supărării reprezentanților ministerului este legat de faptul că acesta nu ar fi avut, de când se aflăîn scaun, o relație profesionalăprea bunăcu aceștia. Din vina prefectului. ” Prefectul Ungureanu s-a supărat că nu l-am invitat la eveniment. Nu a fost vina mea. Cei de la minister au dat invitațiile. Nu știu ce s-a întâmplat. L-am întrebat de ce a cerut demisia mea. Mi-a spus că nu e normal sănu participe și el la seminar. Mai mult, mi-a reproșat că , în ultimul timp, direcția pe care o conduc nu a mai făcut acțiuni culturale, cu toate că i-am explicat că fac tot ce pot în limita fondurilor pe care le dețin. Nu înțeleg cum a putut săcearădemisia mea, în condițiile în care însuși secretarul de stat al Ministerului Culturii, Vasile Timiș, m-a lăudat pentru felul în care am organizat manifestarea. Mămir că se comportăastfel. Apoi, a spus că va renunța la a-mi mai cere demisia. Nu de mult, mălăuda pentru activitatea desfășurată”, ne-a mărturisit Florin Epure, directorul DJCPCN Vâlcea. Și are dreptate. că utând în arhivă, am găsit o declarație mai veche a prefectului Ungureanu, făcutăchiar la reînvestirea în funcției de director. Iatăce spunea pe atunci prefectul: Florin Epure a mai fost director al acestei instituții, perioadă în care munca lui și a celorlalți s-a văzut. Îl felicit, iar această numire face parte dintr-o operăamplăde punere în funcții de conducere a unor oameni competenți. S-a spus că Florin Epure a fost numit din punct de vedere politic, însă acest lucru s-a făcut și până acum. Numirea directorilor de deconcentrate se face de că tre partidul care este la putere, iar acesta este PDL. Dincolo de decizia politică , această reinstalare este un act de dreptate și reprezintătotodatăintenția noastrăde punere în funcție a unor oameni competenți. Florin Epure a fost unul dintre directorii care a făcut performanțăîn domeniul în care a fost pus. Trebuie săspun că După multe luni primesc o agendăculturalăde la cel care este pus și plătit de stat pentru această funcție”.

Unul dintre motivele pentru care Ungureanu și-a schimbat subit părerea pe care o avea despre tânărul director este legat, susțin voci autorizate din PDL, de faptul că liderii de carton ai partidului și-au propus schimbarea din funcție a tuturor șefilor de deconcentrate ce au fost puși în scaun și susținuți de fostul edil al municipiului, Mircia Gutău. Florin Epure este, săne aducem bine aminte, unul dintre cei care au fost numiți în fotoliul de director chiar de Gutău. Așadar, prigoana împotriva pedeliștilor cu funcții de conducere ce s-au aflat sub aripa protectoare a ex-primarului a început. Epure va fi unul dintr-un lung șir de exemple. Mașinăria de partid, pentru macularea imaginii lui Mircia Gutău, a început să funcționeze ca unsă.