Acasă Arhiva 2 Spitalul Județean Vâlcea este în pragul colapsului

Spitalul Județean Vâlcea este în pragul colapsului

 Pacienții sunt nevoiți săcumpere medicamente și materiale sanitare

DEZASTRU. De la începutul anului și până în prezent, SJU Vâlcea a acumulat datorii de peste 100 de miliarde lei vechi. Numai că , pentru serviciile prestate și nedecontate, spitalul trebuie săprimească de la CAS Vâlcea peste 120 de miliarde lei vechi

Spitalul Județean de Urgență(SJU) Vâlcea este la un pas de dezastru. Cel puțin așa susține managerul unității spitalicești, Georgeta Săliște, care și-a manifestat de curând îngrijorarea Față de situația Financiară a spitalului. Secțiile spitalului nu mai au, în acest moment, niciun fel de medicamente și materiale sanitare, pacienții internați fiind nevoiți săvinăcu ele de acasă.

Datorii de peste 100 de miliarde lei vechi

Deși la începutul anului conducerea Spitalului Județean Vâlcea a încheiat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea, totuși valoarea acestuia nu a acoperit decât o mică parte a serviciilor prestate. Cea mai importantăunitate spitalicească din județ interneazăanual nu mai puțin de 53.000 de pacienți pentru care Casa este obligatăsăplătească . „Din păcate, nu am putut săne negociem contractul cu CAS și de aceea, acum, nu ne sunt decontate toate serviciile pe care le-am prestat. Vreau săvăspun că pentru lunile octombrie și noiembrie nu mai avem bani deloc, nici măcar pentru utilități. Noi acum angajăm cheltuieli fără săavem o sursăde finanțare, pentru că nu putem sărefuzăm internarea pacienților. Din fericire, salariile și tichetele de masăle avem date, dar nu am reușit nici până acum săle dăm salariaților toate drepturile salariale prevăzute de lege și aici mărefer la primele de stabilitate. Văspun sincer că suntem foarte aproape de un dezastru financiar” – ne-a declarat managerul Spitalului Județean de UrgențăVâlcea, Georgeta Săliște. De la începutul anului și până în prezent, SJU Vâlcea a acumulat datorii de peste 100 de miliarde lei vechi. Numai că , pentru serviciile prestate și nedecontate, spitalul trebuie săprimească de la CAS Vâlcea peste 120 de miliarde lei vechi. până va primi banii, însă , secțiile celei mai importante unități spitalicești din județ nu mai au niciun fel de medicamente sau materiale sanitare, pacienții fiind nevoiți săși le procure cu bani din buzunarul propriu.

Conducerea Spitalului Județean refuzăsăpreia Maternitatea

Nici la Spitalul de Obstetrică – Ginecologie Rm. Vâlcea situația nu este mai bună. Din contră, Maternitatea se aflăde mai bine de un an de zile într-un impas financiar care pare a nu mai avea rezolvare. În ultimele zile, însă , tot mai multe voci susțin că Maternitatea ar putea fi preluatăde Spitalul Județean de UrgențăVâlcea, ca o secție a acestuia. Managerul Georgeta Săliște a ținut săinfirme aceste zvonuri, spunând că la ora actualăspitalul nu își poate permite sămai susținăși cheltuielile Ginecologiei. „În primul rând pentru a se realiza acest lucru despre care unii vorbesc, este nevoie ca noi săfacem fundamentarea și săsolicităm preluarea Maternității. Vreau săvăspun că nu vom face niciodatăacest lucru, deoarece Spitalul de Obstetrică – Ginecologie are datorii și cheltuieli foarte mari. Nu ne putem permite săsusținem și cheltuielile lor, având în vedere că suntem și noi în impas financiar” – ne-a mai spus Georgeta Săliște, manager al SJU Vâlcea.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.