Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

BOGDAN LĂSTUN, UN INSPECTOR EFICIENT

 ATOP Vâlcea, pe primul loc în România

PROFESIONALISM. În cadrul unui interviu acordat redactorilor Vocea Vâlcii,inspectorul executiv al A.T.O.P Vâlcea, Bogdan Lăstun, a făcut un bilanț al realizărilor Autorității în cei șase ani de când a luat ființă. El s-a declarat mulțumit de realizările de până acum, însă , ambițios și perfecționist, Bogdan Lăstun spune că are planuri mari în următorii ani, planuri pe care intenționeazăsăle ducă la bun sfâșit. Tânărul inspector sperăsăgăsească înțelegere la președintele Consiluiului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, pentru a-și pune în practică toate ideile.

Rep.: Domnule Bogdan Lăstun, de când sunteți inspector executiv al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (A.T.O.P) Vâlcea?

Bogdan Lăstun: Sunt inspector al ATOP Vâlcea încă de la înființare, din anul 2002 și pot spune că m-am dezvoltat profesional odatăcu instituția. Studiile juridice pe care le am mi-au fost de un real folos în aplicarea procedurilor legale cu privire la specificul domeniului de activitate. Referitor la înființarea Autorităților Teritoriale de Ordine Publică din România, procesul de creație a pornit de la instituția geamănăbritanică , Autoritatea pentru Poliție, care i-a dăruit o formă caracteristică . Acest proces se Continuă și azi cu creșterea constantăa unui nucleu specific românesc care sărăspundănevoilor de siguranțăa cetățenilor. Activitatea A.T.O.P a fost reglementatăde Legea 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și a unui regulament cadru de organizare și aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 787/2002. Viziunea care stăîn spatele acestor acte normative este imaginea unei echipe formatădin specialiști din domenii diferite, care lucreazăîmpreunăpentru același scop: o viațămai sigurăacasă, în stradă, la serviciu.

Rep.: Spuneți-mi vărog câteva dintre realizările dvs.?

B.L.: Vreau săvăspun că de-a lungul timpului, toate A.T.O.P-urile din țară au fost monitorizate de diverse instituții naționale și internaționale. Cu mândrie pot afirma că raportul final elaborat de APADOR – CH București și Internațional Justice Agency claseazăA.T.O.P Vâlcea pe primul loc în România în ceea ce privește activitatea desfășuratăși evidențierea acesteia în mod expres. În raport s-a scos în evidențăcă A.T.O.P Vâlcea a instaurat o cutumăîn realizarea atribuțiilor care îi revin, iar acțiunile noastre au fost enumerate ca bune practici pentru toate organismele de acest gen din țară . Tot timpul ne-am preocupat săorganizăm întâlniri de lucru cu autoritățile locale, membri ai comunităților din județ, care au avut ca principal scop promovarea intereselor civice, referitoare la siguranța și securitatea publică , rezolvarea petițiilor venite din partea vâlcenilor. Mai mult decât atât, în toți acești ani am promovat numeroase proiecte, unele dintre acestea având un impact major social și mediatic. Amintesc aici programul „Responsabilitate, deschidere și siguranțăpentru comunitate”, care a avut drept scop eficientizarea serviciului polițienesc și întărirea ordinii și liniștii publice în municipiul Rm. Vâlcea. Au fost montate 31 de camere de supraveghere în zonele cu potențial criminogen mai ridicat, fapt care a dus la scă derea infracționalității stradale. Un alt proiect de interes maxim a fost „Lacrimi pe șosele” unde au fost comemorate victimele decedate în accidente de circulație pe drumurile județului Vâlcea. Strâns legat de acest proiect a fost protocolul de colaborare în domeniul creșterii fluenței circulației și a siguranței rutiere pe drumurile județene, în care au fost angrenate nu mai puțin de 10 consilii locale orășenești și comunale. Principalul scop al protocolului a fost instalarea sistemului SPATC (Sistem de Prevenire a Accidentelor de Trafic) de înregistrare și urmărire a traficului rutier în vederea depistării limitei de vitezălegală. În final, printre alte proiecte importante pot enumera „Imagine prin fapte”, „Zona Nord – Zonăsigură”, „Rm. Vâlcea – oraș european”, „Satul – o zonăEuropeană ” și multe altele.

Rep. : Care sunt proiectele ATOP-ului în perioada imediat următoare?

B.L.: Avem în vedere un lucru foarte important pentru toate organismele de acest gen din țară . Vreau săvăspun că , în cel mai scurt timp, A.T.O.P Vâlcea, prin pârghiile legislative, va milita pentru transformarea Autorităților în instituții autonome cu personalitate juridică și putere decizională , care sănu mai funcționeze pe lângă Consiliile Județene. În ceea ce privește activitatea propriu-zisă, vom încerca sămenținem același ritm ca și până acum și ne vom canaliza în continuare activitatea în derularea unor proiecte parteneriale.

Rep.: Cum este colaborarea dintre dvs. și conducerea Inspectoratului de Poliție Vâlcea?

B.L.: Aș putea spune că este una de excepție, ținând cont de realizările celor două instituții. Am mers umăr la umăr pentru implementarea proiectelor, soluționarea petițiilor și conferirea sentimentului de liniște și încredere a populației. După cum bine știți, din A.T.O.P fac parte ca membri de drept comandantul poliției județene și șeful Corpului Național al Polițiștilor.

Rep.: Cum comentați imaginea mai puțin bunăa unor polițiști vâlceni?

B.L.: Ca în orice domeniu „pădure fără uscă turi nu există”. Una din atribuțiile noastre este de a monitoriza activitatea poliției, de a sesiza și a propune măsuri de înlăturare a deficiențelor constatate. Într-adevăr ne-am confruntat cu situații diverse legate de unele abateri săvârșite de lucrătorii de poliție. De fiecare dată, situațiile respective au fost analizate în comisiile de lucru ale A.T.O.P Vâlcea, iar apoi plenul a hotărât aplicarea măsurilor în consecință. Aș vrea ca, pe această cale, săle transmit vâlcenilor că orice abuz sau încă lcare a legii de că tre polițiști pot fi semnalate la sediul nostru din cadrul Consiliului Județean Vâlcea.

Rep.: De curând în presă au apărut articole ce scoteau în evidențăstarea precarăa sediilor de poliție din județ. De ce credeți că s-a ajuns în această situație?

B.L.: Consider că este un lucru foarte bun că presa se implică și semnaleazăastfel de cazuri. Noi, cei de la A.T.O.P Vâlcea, am tras un semnal de alarmăîn acest sens cu foarte mult timp în urmă. Atunci ne-am implicat în construirea postului de poliție din comuna Grădiștea, prin finanțarea lucrărilor și am spus că sunt foarte multe sedii care trebuie neapărat reabilitate pentru că sunt într-o stare jalnică . De asemenea, președintele A.T.O.P Vâlcea, Dumitru Persu, a inițiat ;i susținut un proiect prin care s-au alocat sume de bani pentru achiziționarea a 5 autoturisme Logan, 7 motoscutere, 10 calculatoare de ultimăgenerație, 1 laptop și 1 video-proiector. Acum, vom iniția alte proiecte de hotărâre prin care vom solicita atât Consiliului Județean, cât și Ministerului Internelor și Reformei Administrative fonduri pentru refacerea acelor sedii.

Rep.: Când va fi ales noul șef al ATOP Vâlcea?

B.L.: Momentan știm doar care sunt consilierii județeni ce fac parte din A.T.O.P în mandatul 2008-2012. După ce va fi emisăși dispoziția președintelui CJ Vâlcea prin care vor fi numiți cei trei reprezentanți ai societății civile, vor fi convocați membri A.T.O.P în ședința de constituire pentru alegerea președintelui și stabilirea comisiilor de lucru. Cred că în cursul lunii noiembrie se va întâmpla acest lucru. Sper din tot sufletul ca în acest mandat atât președintele CJ Vâlcea, cât și consilierii județeni și partenerii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea săînțeleagăcă siguranța vâlcenilor trebuie pusăpe același eșicher cu alte activități ale administrației publice locale.