Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Averea primarului din Boişoara intră sub sechestru asigurator

• Casa lui Nicu Gheorghe şi o firmă plasată pe raza comunei Racoviţa, puse sub obroc de păgubiţii din Argeş

Averea primarului din Boişoara, Nicolae Gheorghe, intră sub sechestru asigurator de luni, 10 februarie, la aproape cinci ani după ce un argeşean a pierdut 344.000 euro într-o afacere imobiliară derulată în Piteşti între SC NEWBIAL TRUST SRL şi SC EUROSSIB CONSTRUCT SRL, pe de o parte, şi Mircea Paşol în calitate de victimă, pe de altă parte. „Între 2009-2010 am achitat către SC Newbial Trust SRL banii pentru şase apartamente în Piteşti. În 2010 am autentificat contractul de vânzare cu reprezentantul firmei în care până în septembrie se obliga să îmi vândă aceste apartamente. La doar o lună după ce am semnat acest act s-a anulat un alt contract de vânzare cumpărare între Newbial Trust şi Eurossib Construct SRL, ultima societate fiind constructorul acestor apartamente. Pe mine nu m-au înştiinţat de acest lucru. Am aflat acest lucru mult mai târziu”, povesteşte Mircea Paşol. Cu chiu cu vai, păgubitul a reuşit ca în turul de forţă dus în diverse instanţe să obţină şi punerea sub sechestru a averii alesului din comuna vâlceană. În tot acest timp, primarul Nicu Gheorghe duce un alt război crâncen împotriva unei obşti de moşneni din comună, preşedintele acesteia acuzându-l pe alesul local că vrea falimentarea obştii.

Blocaj la tăierea pădurilor

Din 2012, postura de edil-şef i-a dat posibilitatea lui Nicu Gheorghe de a îşi duce la îndeplinire planul de a bloca activitatea desfăşurată de moşnenii din obştea Boişoara-Găujani. Preşedintele acesteia, Nicolae Robinson consideră că atacurile constante şi reclamaţiile depuse la toate forurile control demonstrează un interes ascuns al primarului Nicu Gheorghe. „Da, ne-a acţionat în instanţă, la judecătoria Brezoi pentru a bloca exploatarea masei lemnoase. O să facem apel la Tribunalul Vâlcea şi cred că vom câştiga. Nu avea nici măcar dreptul de a contesta dreptul nostru de a exploata pădurea. De un an şi jumătate ne ţine numai în reclamaţii şi amenzi. Am primit amendă de la Primărie pentru amenajarea unui drum silvic între comună şi punctul Clăbucet. Mi-a dat un miliard lei vechi amendă. Am contestat-o şi o să câştig. Este inadmisibil, în 2013 am avut zeci de controale, de la corpul de control al ministrului Lucia Varga, de la ITRSV, de la APIA, de la oricine avea drept de control. Dacă toţi oamenii aceştia nu au găsit nimic ilegal, cum îşi permite un primar să ceară blocarea dreptului nostru de a ne exploata pădurile moştenite?”, se întreabă Nicolae Robinson. Conform acestuia, conflictul dintre conducerea obştei şi actualul primar din comună datează de mai bine de un deceniu. În încercarea de a exploata o masă de lemn mai mare decât cea câştigată în urma unei licitaţii, Nicu Gheorghe a încercat în 2003 să-i tragă pe sfoară pe moşneni. „A câştigat o licitaţie în 2003 cu o firmă asociată din Sibiu. Ne-am trezit că, în complicitate cu un angajat al nostru, Mircea Mituţ, a luat ciocanul de marcat şi a marcat toţi copacii care se aflau la marginea drumului forestier. Am reuşit să îl oprim la timp. Acum, de când a ieşit primar a încercat iarăşi să exploateze lemnele noastre. Venise cu o firmă din Maramureş pentru a tăia din pădurile din vatra satului. Ori noi folosim aceste păduri pentru lemne de foc date membrilor obştii. Am reuşit să îl blocăm şi cu această poveste şi probabil de aceea a trecut la represalii. Blocajul în care ne-a băgat ne poate duce la sapă de lemn. Până acum am pierdut cam 25 de miliarde lei vechi”, explică preşedinte moşnenilor din obştea Găujani.

Reclamagiu profesionist

Spre disperarea angajaţilor din Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare, numărul reclamaţiilor depuse de primarul din Boişoara atinge cote nemaintâlnite. „Înainte îl aveam pe Gicu Deaconeasa care depunea aproape săptămânal o reclamaţie împotriva cuiva. Acum i-a luat locul Nicu Gheorghe, dar cred că într-un an a şi reuşit să depăşească numărul de sesizări depuse de Deaconeasa”, a constatat unul dintre inspectorii silvici. Reclamaţiile depuse de primar nu îi vizează însă doar pe şefii moşnenilor din obştea Găujani, ci cam pe toţi proprietarii de terenuri forestiere din comună. „Păi, aşa este.Nu ne-a reclamat doar pe noi. A făcut plângeri şi acţiuni în instanţă şi împotriva parohiilor care îşi făceau rezerve de lemn pentru iarnă sau aduceau lemn pentru diverse lucrări de construcţii pe lângă biserici. Avem patru biserici în comună. Una a reuşit să câştige în primă instanţă la Brezoi, celelalte trei au câştigat la Tribunalul Vâlcea. De aceea sper să avem şi noi câştig de cauză la Râmnicu Vâlcea”, mai explică Nicolae Robinson.