Acasă Actualitate Şefii de la Facebook, Microsoft, Google, Yahoo şi Apple ar putea da...

Şefii de la Facebook, Microsoft, Google, Yahoo şi Apple ar putea da cu subsemnatul

Acuzaţiile de spionaj american în Brazilia se lasă cu anchete ample

Acuzaţiile de spionaj american în Brazilia au determinat ample investigaţii din partea poliţiei braziliene, care a cerut SUA o autorizaţie pentru a-i putea interoga pe pe şefii companiilor Facebook, Microsoft, Google, Yahoo şi Apple.

Cererea autorităţilor braziliene către autorităţile judiciare americane este posibilă datorită unui acord de cooperare judiciară, care îi autorizează pe poliţiştii unui stat să interogheze cetăţeni de pe teritoriul altui stat. Un purtător de cuvânt al poliţiei federale a refuzat să dezmintă sau să confirme această informaţie, argumentând că nu poate divulga date din cadrul anchetei.

Poliţia braziliană a iniţiat o astfel de anchetă, după dezvăluirile cu privire spionarea de către Statele Unite a comunicaţiilor preşedintelui brazilian, Dilma Rousseff, şi ale colaboratorilor săi apropiaţi, precum şi ale unor oficiali din cadrul companiei petroliere Petrobras. Autorităţile braziliene au cerut deja audierea fostului consultant al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) Edward Snowden, refugiat în Rusia, ale cărui documente sunt la originea acestor dezvăluiri.

Oficialii brazilieni ai unor companii americane au fost deja interogaţi de către poliţie şi au dezminţit orice complicitate cu serviciile americane de informaţii. Dilma Rousseff a criticat spionajul american la Adunarea Generală a ONU. De asemenea, ea şi-a suspendat o vizită oficială la Washington, prevăzută iniţial pentru octombrie.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.